Cronica unui ,,Duet pe gheaţă”

Marţi, 24 noiembrie 2015, ora 12:30, în cadrul Proiectului literar intitulat „CARTE DIEM”, desfăşurat cu ocazia „Zilelor Școlii”, la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Apostol Andrei”, a avut loc lansarea a două antologii: „80 Fairytales Around the World” şi „Duet pe gheaţa subţire”, autorul ambelor cărţi fiind nimeni altul decât domnul profesor dr. traducător, Petru Iamandi.

Întâlnirea cu domnul Iamandi a trezit nostalgii şi amintiri plăcute, datorită faptului că trei dintre doamnele profesoare de engleză prezente la eveniment au fost elevele domnului profesor, pe când dânsul preda la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”. Autorul, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi redactor al revistei Antares, dar şi autor de manuale, dicţionare şi volume de traduceri, apărute în ţară şi străinătate, a răspuns invitaţiei noastre de a lansa cele două cărţi la Seminarul Teologic.

Gazdele evenimentului au fost doamnele profesoare de limbi moderne, Petcu Emanuela şi Măzăroaie Violeta, care l-au întâmpinat cu un mini-program artistic susţinut de elevii Bucur Gabriel (XIIS) şi Macovei Iulian (XS). La lansare au participat elevi şi cadre didactice de la Liceul de Artă, Liceul Economic „Virgil Madgearu” şi Școala Gimnazială nr. 28. Domnul profesor Petru Iamandi a răspuns întrebărilor elevilor şi le-a povestit cum au luat fiinţă cele două antologii.

Antologia „80 Fairytales Around the World” – 80 de basme în jurul lumii este o colecţie ce conţine 80 de basme din tot atâtea ţări, basme care sunt rodul imaginaţiei populare specifice fiecărui spaţiu geografic. Fiind adaptate şi având dimensiuni reduse, acestea pot fi folosite cu succes la orele de limbă engleză, la gimnaziu, dar şi la liceu. Cealaltă carte, „Duet pe gheaţa subţire” este o colecţie de traduceri ale unor povestiri semnate de scriitori contemporani reprezentativi din Marea Britanie, SUA, Canada, Australia şi Africa de Sud, fiind o imagine elocventă a felului în care se scrie proză scurtă în ţări cu o bogată tradiţie literară. Această antologie abordează teme precum prima dragoste, dificultăţile de adaptare ale adolescenţilor în lumea adulţilor, tentaţiile, violenţa, intruziunea absurdului în viaţa de zi cu zi.

Mulţumim domnului profesor pentru că a adus mai aproape de noi scriitori contemporani valoroşi foarte cunoscuţi peste hotare, ale căror povestiri merită interesul nostru, multe dintre ele având un final ambiguu, provocându-ne imaginaţia să aleagă un deznodământ.