Ştiri din lumea creştină

Patriarhia Ecumenică

Vizita Patriarhului Ecumenic la Canterbury

La invitaţia Arhiepiscopului Iustin de Canterbury, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului a efectuat, între 2 şi 4 noiembrie a.c., o vizită în Anglia, la Canterbury.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I la Canterbury (Anglia)

În deschiderea vizitei Sanctităţii Sale, în Capela Lambeth a fost oficiat un serviciu divin la finalul căruia, Arhiepiscopul de Canterbury a urat bun-venit  Înaltului oaspete şi l-a felicitat cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la întronizarea în scaunul de Patriarh Ecumenic.

Programul vizitei a inclus şi o vizită la Abaţia Westminster, unde a fost vizitat altarul Sfântului Edward Mărturisitorul, dar şi două alocuţiuni ale Sanctităţii Sale cu privire la dialogul dintre Biserica Ortodoxă şi cea Anglicană, respectiv cu privire la eforturile ce trebuie depuse pentru protejarea mediului înconjurător.

Pe data de 4 noiembrie a.c., Sanctitatea Sa s-a aflat la Universitatea din Oxford, unde a rostit un discurs intitulat: „Protejarea creaţiei şi dreptatea ecologică”.

Patriarhia Alexandriei şi a Întregii Africi

Vizita Patriarhului Alexandriei şi al Întregii Africi în nordul Ugandei

În data de 3 noiembrie a.c., Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi a efectuat o vizită pastorală în nordul Ugandei.

Preafericirea Sa a fost însoţit în această vizită de Mitropoliţii Jonas de Mwanza şi Narkissos de Noubea şi de Episcopul Inocens de Burundi şi Rwanda.

Înalţii oaspeţi au vizitat biserica „Sfântul Nectarie”, unde Patriarhul Alexandriei a vorbit celor prezenţi, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la foametea şi seceta cu care se luptă populaţia acelor locuri.

În încheierea călătoriei Sale în nordul Ugandei, Preafericitul Părinte Teodor a fost oaspetele Parohiei Ortodoxe din Gulu, unde a vizitat şi Școala „Sfântul Antonie cel Mare”, care aparţine acestei parohii.


Diaspora ortodoxă

40 de ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române „Învierea Domnului” de la Chambésy (Elveţia)

În data de 18 octombrie a.c., la Chambésy, în Elveţia, au avut loc festivităţile prilejuite de aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române din această localitate de lângă Geneva.

Slujire arhierească la capela românească de la Chambésy

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la acest eveniment.

Printre invitaţii de onoare prezenţi la acest eveniment s-au numărat: Înaltpreasfinţitul Părinte Ieremia, Mitropolitul Elveţiei (Patriarhia Ecumenică) şi Doamna Anca Opriş, Ambasador al României în Elveţia şi Principatul de Lichtenstein.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon a dat citire mesajului de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Totodată a fost lansat şi un Album monografic, apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

Parohia Ortodoxă Română din Chambésy a fost organizată în anul 1975, cel care depus eforturi considerabile, în acest sens, fiind părintele profesor Ion Bria.

Cea de-a 5-a Adunare Episcopală

a Episcopilor Ortodocşi Canonici din Oceania

În data de 13 octombrie a.c. s-au desfăşurat la Sydney, în Australia, lucrările celei de-a 5-a Adunări Episcopale a Episcopilor Ortodocşi Canonici din Oceania, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Stylianos al Australiei (Patriarhia Ecumenică).

Adunarea Episcopilor Ortodocşi Canonici din Oceania

La această întâlnire au mai participat şi: Înaltpreasfinţitul Părinte Paul, Mitropolit de Australia, Noua Zeelandă şi Filipine (Patriarhia Antiohiei), Preasfinţitul Părinte George (Patriarhia Moscovei), Preasfinţitul Părinte Irinej, Episcop de Australia şi Noua Zeelandă (Patriarhia Serbiei), Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcop de Australia şi Noua Zeelandă (Patriarhia Română), Înaltpreasfinţitul Părinte Amfilohie, Mitropolit de Noua Zeelandă şi Exarh al Oceaniei (Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului), Preasfinţitul Părinte Ezekiel de Dervis, Preasfinţitul Părinte Serafim de Apolloniada, Preasfinţitul Părinte Nikandros de Dorileon şi Preasfinţitul Părinte Iacob de Militoupolis.

Printre deciziile luate de această sinaxă s-au numărat: înfiinţarea unui comitet al tinerilor; organizarea anuală de sinaxe panortodoxe ale clerului; înfiinţarea unui web-site pentru Adunarea Episcopilor Ortodocşi Canonici din Oceania şi eficientizarea dialogului dintre Biserica Ortodoxă prezentă în Oceania şi autorităţile locale, privind educaţia religioasă a tinerilor.


Ştiri din viaţa celorlalte culte

În data de 19 noiembrie a.c., la sediul Institutului Ecumenic de la Bossey, Elveţia, a avut loc o întâlnire de lucru a Comitetului Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor.

Întâlnirea de lucru a Comitetului Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor

Din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, membru al acestui comitet.

Comitetul a adoptat o Declaraţie în legătură cu atacurile teroriste produse la Beirut şi Paris, în care condamnă atrocităţile comise şi îşi arată sprijinul pentru persoanele afectate sau pentru cei care şi-au pierdut persoane dragi.

Pe agenda întâlnirii s-a mai aflat şi demararea procesului de organizare a celei de-a 11-a Adunări a Consiliului Mondial al Bisericilor, programată pentru anul 2021.  Precedenta adunare a avut loc la Busan, în Coreea de Sud, între 30 octombrie şi 3 noiembrie 2013.

Selecţia şi traducerea textelor:

drd. Alexandru Bulgaru