19 ani de parteneriat solid între A.S.C.O.R. Galaţi şi studenţii germani din Tübingen (Germania)

Sub genericul „Rolul tinerilor în misiunea parohiei, după învăţătura Sf. Ioan Gură de Aur“, s-a desfăşurat în acest an, la Galaţi, cel de-al XIX-lea schimb de experienţă inter-cultural şi inter-teologic, între filiala gălăţeană a ASCOR Galaţi, şi Biserica Evanghelică de Baden Württemberg, Tübingen – Germania, mai exact, cu studenţi teologi de aici, studenţi ce urmează a deveni profesori sau pastori.

Vizita studenţilor germani la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos

Delegaţia germană din acest an a fost formată din 12 studenţi şi 2 coordonatori, reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice de Baden Württemberg şi anume dna. Senta Zurn – prelat şi pastor, responsabilă cu Relaţiile Externe, (ţările ortodoxe din SE Europei), totodată fiind şi continuatoarea misiunii dlui. Manfred Wagner şi dra. Annegret Kunstel, pastor, Director Spiritual al Căminului Universitar Teologic din Tübingen, Germania.

Grupul a sosit în România în după amiaza zilei de 2 august, fiind aşteptaţi în Aeroportul Otopeni, de către studenţi membrii ASCOR Galaţi, cu prăjituri gătite de ei.

Sosiţi în Galaţi, tinerii germani au petrecut 5 zile în eparhia noastră, în care au cunoscut „autenticul frumos al Ortodoxiei, trăit la modul cel mai concret şi natural, la el acasă”, după cum aceştia au mărturisit.

În aceste zile, membrii delegaţiei, însoţiţi fiind de membrii ASCOR Galaţi, au participat la sfintele slujbe din Biserica noastră, au vizitat mai multe parohii din eparhia noastră, ce se evidenţiază la nivelul activităţilor cu tineretul, proiectelor sociale sau păstrării tradiţiilor autentice ale zonei.

Tot în cadrul primei părţi a programului, au putut vizita câteva dintre mănăstirile eparhiei noastre, dintre care amintim pe cea de la Lacu Sărat, având ca patron spiritual pe Sf. Pantelimon, pe care membrii delegaţiei germane au numit-o a fi o „oază de linişte într-o lume neliniştită”, precum şi pe cea de la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pe care l-au considerat a fi „Certificatul de Naştere şi Buletinul de Identitate a identităţii creştine de la Dunărea de Jos”.

Cel mai impresionant moment pentru studenţii germani l-a reprezentat participarea la slujba Sfintei Liturghii, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în cadrul parohiei din Galaţi ce şi-a sărbătorit hramul, prilej cu care „am putut vedea la biserică o mare de popor evlavios, care trăieşte cu o intensitate maximă atât Jertfa Mântuitorului, prin Sfintele Sale Taine cât şi Învierea Sa, mulţime de oameni, cum nu ne este dat să vedem în biserica noastră”.

La finalul Sfintei Liturghii au avut bucuria de a-l cunoaşte şi a discuta, preţ de câteva ceasuri, cu Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, de ale cărui cuvinte, atât duhovniceşti şi teologice, cât şi de cultură, civilizaţie şi istorie, au rămas profund impresionaţi, apreciind totodată, foarte mult, deschiderea şi bucuria pe care Înaltpreafinţia Sa o manifestă faţă de tineri, încurajându-i şi sprijinindu-i mereu, numindu-l „Arhiepiscopul ce va rămâne veşnic tânăr”.

Cea de-a doua parte a programului a cuprins vizitarea mănăstirilor din Nordul Moldovei: Suceviţa, Moldoviţa, Humor, Voroneţ, Putna, prilej cu care au putut admira atât bisericile acestora, unice în felul lor, picturile deosebite şi icoanele foarte vechi, dar şi deosebita evlavie a multor pelerini care nu mai conteneau să sosească.

Vizitarea muzeului

Ultima parte a programului s-a desfăşurat în Bucureşti, aici vizitând Catedrala Patriarhală, unde au avut parte de un ghidaj, atât al Catedralei cât şi al Palatului Patriarhal, continuând cu vizitarea şantierului Catedralei Mântuirii Neamului, a Comunităţii Lutherane din Bucureşti şi a unora dintre cele mai importante obiective culturale din oraş.

Schimbul de anul acesta s-a dovedit a fi unul matur, serios şi profund, tinerii teologi manifestând un deosebit de mare interes faţă de teologia ortodoxă, de slujbele din biserica noastră, dar şi de modul în care tinerii se manifestă şi trăiesc în Biserica Ortodoxă Română.

Acest interes s-a putut observa din nenumăratele întrebări, foarte bine fondate, pe care tinerii germani le-au adresat, atât în cadrul seminariilor cât şi în discuţiile particulare avute cu studenţii ASCOR şi cu tinerii din parohiile vizitate.

Studenţii germani se evidenţiază mereu plăcut printr-un foarte mare respect pe care îl au faţă de biserica noastră, faţă de slujbele noastre şi faţă de noi toţi, în acest an arătând, faţă de anii precedenţi, şi o mai mare deschidere spre dialog.

Pentru reuşita acestui schimb de experienţă, pentru bucuria pe care am trăit-o cu toţii în această perioadă, dorim, într-un mod cu totul deosebit, să mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru toată binecuvântarea acordată, pentru tot sprijinul, suportul şi permanenta purtare de grijă.

Drd. Codruţ Mirică, Preşedinte ASCOR Galaţi