Întâmpinarea Noului An 2015 la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

La cumpăna dintre ani, în toate bisericile din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au fost oficiate slujbe speciale, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod nr. 630/2011.

Rugăciune la cumpăna dintre ani
Rugăciune la cumpăna dintre ani

La Catedrala Arhiepiscopală, la trecerea în Anul Nou 2015, ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos.

Începând cu ora 23,00 credincioşii prezenţi la slujba din Catedrala Arhiepiscopală s-au bucurat de o atmosferă tainică de rugăciune, în timp ce se citea, la lumina lumânărilor şi în sunet de cădelniţe, Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. Slujba Acatistului a fost însoţită de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. La miezul nopţii, cuvintele „Binecuvintează, Doamne, cununa anului bunătăţii Tale!”, rostite de ierarhul Dunării de Jos, au fost primite în suflete de toţi cei prezenţi.

Frumoasa tradiţie a întâmpinării noului an în biserică a început în anul 1999 şi se bucură de o participare numeroasă a credincioşilor care doresc să înceapă un nou an având binecuvântarea lui Dumnezeu.

Din anul 2012, Sfântul Sinod a alcătuit o rânduială liturgică unitară pentru slujba care se oficiază în noaptea trecerii dintre ani, precum şi pentru respectarea rânduielii citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare.

Toţi credincioşii prezenţi la acest moment de trecere în noul an 2015 au fost invitaţi, după săvârşirea slujbei, la o mică agapă, gustând din tradiţionalele plăcinte, vin fiert şi ceai.

Diac. Ionuţ Furtună