Sărbătoarea Botezului Domnului şi Sfinţirea cea Mare a apei, la Galaţi

Recuperarea Sf. Cruci din apele fluviului
Recuperarea Sf. Cruci din apele fluviului

În fiecare an, la 6 ianuarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului, moment în care, prin Pogorârea Duhului Sfânt, se sfinţesc apele. Astfel, marţi, 6 ianuarie a.c., pe malul Dunării, ,,Iordanul românesc”, în faţa bisericii fortificate Precista, a fost săvârşită slujba Aghesmei celei Mari, la care au luat parte peste 4000 de credincioşi. Slujba a fost oficiată de către ÎPS Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Alţi 12 preoţi, slujitori ai Sfintelor Altare din municipiul Galaţi s-au aflat lângă cele 12 căzi de lemn cu 2600 de litri de apă, aşezate în apropiere prin grija municipalităţii şi decorate, ca de fiecare dată, cu cetină şi cu tricolorul naţional. Conform tradiţiei, în faţa altarului de slujbă s-au aflat şi două cruci din gheaţă, fiecare de câte 1,2 metri înălţime. Prezenţa acestora la slujba de sfinţire a apelor provine din vechime, când gerul Bobotezei îngheţa apele Dunării, iar pescarii tăiau crucile chiar din gheaţa fluviului.

Părintele Arhiepiscop a vorbit credincioşilor despre însemnătatea sărbătorii Bobotezei, ,,despre bucuria pe care o trăieşte fiecare creştin, amintindu-şi clipa primirii botezului personal, despre bucuria primirii sfinţirii şi a lucrării mântuirii,  în  comuniune de  credinţă, nădejde şi dragoste, în comunitatea parohială”. În momentul în care ierarhul vorbea creştinilor despre lumina lui Hristos, norii cerului s-au împrăştiat pentru a face loc luminii Soarelui, simbol al luminii ,,Răsăritului celui de Sus”.

Lumina care risipeşte întunericul acestei lumi este „Lumina lui Hristos” care ne descoperă adevărul dumnezeiesc mântuitor în Persoana Fiului lui Dumnezeu şi care se dăruieşte întregii creaţii, spre luminare. De aceea credinţa creştină nu este o simplă morală, ci este „viaţa în Hristos”, viaţa întru Dumnezeu. Lumina dumnezeiască care ne-a strălucit de Bobotează ne cheamă la părtăşia cu ea, astfel încât, asumată personal, prin credinţă şi fapte bune, să lumineze din interiorul firii noastre umane.

Sfinţirea cea Mare a apei pe faleza Dunării din Galaţi
Sfinţirea cea Mare a apei pe faleza Dunării din Galaţi

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a spus următoarele: „Aşa după cum arată învăţătura Sfintei noastre Biserici şi precum a fost preluată în tradiţia ei sfântă, prelungită evident şi în tradiţiile poporului, sărbătoarea de astăzi a Bobotezei sau a Epifaniei se împlineşte, îndeosebi, din biserici către surse de apă şi mai ales către apa cea mai mare a României, Dunărea noastră care astăzi este Iordanul nostru binecuvântat. Atât la Brăila, cât şi la Galaţi, ne-a impresionat cuminţenia, statornicia în tradiţii şi entuziasmul creştinilor, dar mai ales entuziasmul tinerilor, dintre care o parte, pe gerul Bobotezei, s-au lansat, nu doar după tradiţie, să pescuiască Sfânta Cruce, pentru a ne încuraja pe noi, pe toţi, să iubim şi să preţuim mai mult harul, puterea şi binecuvântarea pe care Dumnezeu ni le dă tuturor. Este semnificativ faptul că, la Brăila, primul care a pescuit crucea este Andrei care s-a întors din Italia să lucreze permanent în România. Al doilea tânăr este un pescar, iar al treilea este un alpinist. Să dea Dumnezeu ca dintre cei trei tineri, un tânăr să vrea să înfrumuseţeze prin munca lui ţara noastră, un pescar să vrea să unească pescuitul de peşte cu pescuitul efectiv al oamenilor buni la o viaţă mai bună în Biserică şi un alpinist să ne arate dimensiunea spirituală care înalţă poporul, prin Biserică, din toate necazurile şi supărările.

Acesta este în fond şi scopul coborârii Domnului nostru Iisus Hristos în Iordan: să ridice firea omenească la înălţime”.

Iată cum şi la Galaţi bucuria sărbătorii Epifaniei Domnului i-a întărit pe cei 11 tineri care au avut curajul să se pogoare în apele Dunării, la -2 grade Celsius, pentru a recupera crucea de lemn lansată în apele fluviului de către Arhiepiscopul Dunării de Jos. Cel care a smuls Sfânta Cruce din apele Dunării, Lucian Butică, este un tânăr în vârstă de 25 ani, lucrător în domeniul construcţiilor, care a mărturisit că s-a aflat la prima încercare de acest fel şi a dorit să prindă crucea pentru sora lui, care este bolnavă, fiind convins că această reuşită o va ajuta să se însănătoşească.

6 ianuarie 2015: Praznicul Botezului Domnului
6 ianuarie 2015: Praznicul Botezului Domnului

Tradiţia şi credinţa poporului român mărturisesc că cel care va pescui crucea din ape va fi binecuvântat de Dumnezeu şi îi va merge bine tot anul. Ierarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toţi cei care au plonjat în apele Dunării pentru a recupera Sfânta Cruce, dorindu-le multă sănătate şi ca anul ce a început să le aducă multe roade sufleteşti şi materiale.

Aşadar, mesajul pe care trebuie să-l primim la sărbătoarea Bobotezei, din anul mântuirii 2015, ar fi ca, auzind glasul dumnezeiesc care ne cheamă la mântuire, să intrăm prin ,,uşa cea strâmtă” a pocăinţei în Împărăţia iubirii Preasfintei Treimi, pentru a putea pregusta, încă de acum, întâlnirea cu Hristos-Lumina care luminează pe tot omul care vine în lume.

Preot Gabriel Ioan Pelin, Parohia ,,Vovidenia”- Galaţi