Duminica Orbului din naştere, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Vindecarea orbului
Vindecarea orbului

În Duminica a VI-a după Sfintele Paşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, Sectorul social-filantropic al Centrului Eparhial a organizat, conform tradiţiei, întâlnirea cu nevăzătorii din municipiul Galaţi, prilejuită de lecturarea, în această zi, a Evangheliei vindecării orbului din naştere.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de către  ÎPS Părinte Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos în prezenţa persoanelor cu dizabilităţi,  membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Galaţi, şi a numeroşilor credincioşi din municipiul Galaţi.

În cadrul slujbei au fost rostite cereri speciale pentru persoanele cu dizabilităţi aflate în suferinţă.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a arătat ce mult avem de învăţat de la nevăzători şi anume, prin dânşii Îl vedem pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care nu este doar lumina ochilor, ci este Luminatorul faptelor bune. Paşii îndreptaţi spre nevăzători şi mâinile îndreptate către dânşii devin lumină  pentru dânşii, dar ne luminează şi viaţa noastră

La final a fost săvârşită slujba parastasului pentru Părintelui Teofil Părăian, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, trecut la Domnul în anul 2009, slujba  la care au participat şi nevăzătorii.

După încheierea Sfintei Liturghii, la invitaţia ÎPS Casian, nevăzătorii însoţiţi, fiecare în parte, de câte un elev de la Seminarul Teologic din Galaţi,  au participat la agapa organizată în cadrul Centrului Eparhial.

Dragoste şi binecuvântare pentru cei nevăzători
Dragoste şi binecuvântare pentru cei nevăzători

Asociaţia Nevăzătorilor din România este organizaţie non-guvernamentală naţională, recunoscută de utilitate publică (prin H.G. 1033/03.09.2008) şi este continuatoarea organizaţiei „Societatea Orbilor din România“ întemeiată de Regina Elisabeta a României. Asociaţia reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii ţări, fiind recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor, atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale nevăzătorilor.

Filiala judeţeană Galaţi a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, înfiinţată în anul 1961, îşi are sediul în Galaţi pe strada Gării nr. 64. Aceasta are 841 membri  din care 476 se află în mediul urban şi 365 în cel rural.

Din septembrie 2012, pe lângă activităţile spirituale şi sociale realizate în cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din Galaţi, Sectorul social-filantropic al Centrului Eparhial desfăşoară un curs de iniţiere a persoanelor cu deficienţe de vedere în utilizarea calculatorului pentru a putea să se informeze şi să comunice cu ajutorul internetului, la calculatoare adaptate special pentru aceştia cu programe cititoare de ecran şi a vocii sintetice.

A consemnat Andrei Negoiţă