Un nou Arhiepiscop la Râmnic şi un nou Episcop-Vicar în Basarabia

În ședința de lucru a Sfântului Sinod din data de 22 mai 2014,  desfășurată sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului și alegerea unui Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Alegerea noului Arhiepiscop al Râmnicului

Prima parte a şedinţei de lucru a Sfântului Sinod a fost dedicată alegerii noului ierarh titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului, în urma trecerii la Domnul a vrednicului de pomenire arhiepiscop Gherasim Cristea, la 9 aprilie 2014.

Înainte de alegerea noului ierarh titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului, membrii Sfântului Sinod au ţinut un moment de reculegere pentru memoria vrednicului de pomenire arhiepiscop Gherasim Cristea şi au cântat „Veşnica pomenire“.

Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, după deschiderea lucrărilor, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a avut loc alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului.  Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului cu 25 de voturi din 43 voturi valide.

Scurtă biografie

Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul s-a născut la 24 ianuarie ps-varsanufie1968 în Bucureşti.

A urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti (1985-1990) şi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti (1990-1994), iar în anul 2013 a obţinut titlul de doctor în teologie în urma susţinerii tezei de doctorat cu tema „Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfântului Grigorie Palama“.

În anul 1998, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Slănic (judeţul Argeş), fiind apoi hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti.

Între anii 1999-2006, a fost stareţul acestei mănăstiri, unde a iniţiat lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei şi a turnului-clopotniţă şi de construire a unui lumânărar în mozaic.

Între anii 1999-2001, a fost exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor. În anul 2001, a fost ales de Sfântul Sinod Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu titulatura de „Prahoveanul“.

În anul 2007, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost numit secretarul Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi preşedintele Comisiei liturgice a Arhiepiscopiei Bucureştilor. În calitate de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a bisericilor de la mănăstirile Bolintin şi Chiajna, de la parohiile Gherghiceanu, „Sfântul Ştefan cel Mare“, Jilava, Vlădiceasca şi Ciorogârla II, de la alte 66 de biserici şi capele din instituţii publice (spitale, penitenciare, unităţi militare, şcoli şi aşezăminte sociale), precum şi înfiinţarea a 11 cantine sociale.

De asemenea, a coordonat lucrările de pictare a capelei penitenciarului Ploieşti, a bisericii penitenciarului Rahova şi a paraclisului Liceului Hyperion din Bucureşti.

Preasfinţia Sa a desfăşurat o bogată activitate didactică în calitate de profesor de religie (1990-1998) şi profesor metodist pentru disciplina religie în sectorul 6 al municipiului Bucureşti. Din anul 1998 este profesor de Noul Testament la Seminarul Teologic Liceal „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti. De menţionat este faptul că Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a noii clădiri a Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti şi înfiinţarea a 106 cabinete de religie în şcoli şi licee din Bucureşti, Prahova, Ilfov şi Giurgiu.

Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a fost redactor la revista de apologetică ortodoxă ,,Martyria” (1993-1996), a editat revista pentru copii „Floarea darurilor“ (1994-1997), iar din anul 2001 este vicepreşedintele Colegiului de redacţie al revistei Mitropoliei şi Dobrogei „Glasul Bisericii“.

A publicat mai multe articole şi studii în revistele „Glasul Bisericii“ şi „Mitropolia Olteniei“ şi este autorul a trei piese de teatru în versuri pentru copii: „Trei Crai“, „Martiriul Sfântului Gheorghe“ şi „Moartea lui Iuda“.

În perioada în care a fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat traducerea şi editarea unei cărţi de rugăciuni şi a Sfintei Liturghii în limba rromanes, destinate comunităţilor de rromi din România şi s-a îngrijit de editarea mai multor CD-uri cu conţinut religios, dintre care menţionăm: Cântări din perioada Triodului şi Penticostarului, Slujba Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, Slujba Sfinţilor Români, Viaţa Sfintei Maria Egipteanca etc.

Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din municipiul Râmnicu Vâlcea duminică, 8 iunie 2014, după Sfânta Liturghie.

Alegerea unui Episcop-vicar

al Arhiepiscopiei Chișinăului

17253_p18oieodin1pd91pq9s4m17qn1s5bbÎn ședința de lucru a Sfântului Sinod, desfășurată sub președenția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Părintele Antonie Telembici a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. Eparhia face parte din Mitropolia Basarabiei.

Nou ierarh ales va purta titulatura de „Orheianul” „Este o chemare de mare responsabilitate care ne vom strădui cu ajutorul şi cu sfatul Înaltpreasfinţiei Sale să îi facem faţă. Sunt conştient de situaţia care este acolo, de obstacolele care pot apărea. Nu este simplu ce avem în prezent în Republica Moldova, dar cu ajutorul lui Dumnezeu să ducem la bun sfârşit misiunea aceasta la care am fost chemaţi”, a precizat pentru TRINITAS TV Arhim. Antonie Telembici, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Sâmbătă, 24 mai, la Catedrala patriarhală din Bucureşti a avut loc hirotonia preacuviosului părinte ipopsifiu Antonie Telembici ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului cu titlul de Orhei. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de şase ierarhi, preoţi şi diaconi slujitori ai Catedralei patriarhale. Cu o seară în urmă, după săvârşirea Vecerniei, tot la Catedrala patriarhală a avut loc slujba chemării la arhierie (ipopsifierii) a preacuviosului arhimandrit Antonie.

La sfârşitul Utreniei a avut loc cercetarea candidatului la hirotonia întru arhiereu, care a constat în întrebări adresate acestuia privind mărturisirea corectă a învăţăturii de credinţă ortodoxă. Hirotonia s-a petrecut în cadrul Sfintei Liturghii, înainte de cântarea „Sfinte Dumnezeule“. După citirea la finalul Sfintei Liturghii de către PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a actului de confirmare a alegerii în funcţia de episcop a preacuviosului Antonie, Patriarhul României a ţinut un scurt cuvânt. A mulţumit lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată şi sfântă în care a fost dusă la îndeplinire o hotărâre recentă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, când, la propunerea IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, preacuviosul Antonie a devenit arhimandrit, apoi Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

ÎPS Petru de Bălţi, Mitropolitul Basarabiei, a mulţumit Patriarhului României pentru hirotonia vicarului Arhiepiscopiei Chişinăului, PS Antonie de Orhei. Mitropolitul de peste Prut a amintit că anul acesta, la jumătatea lunii septembrie, se împlinesc 22 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

Preluare basilica.ro