Mărţişorul din sufletul copilului

Proiect pentru copiii cu deficienţe severe

IMG_2704

Printre sărbătorile profane se numără şi Ziua Mărţişorului, 1 Martie, în care copiii pregătesc un dar pentru mamele lor, cu care le surprind şi le bucură.

În comuna Pechea, Parohia „Sf. M. Mc. Pantelimon” a gândit să aducă contribuţia bisericii la acest moment deosebit, astfel încât darul copilului să fie deopotrivă şi un dar al Bisericii, pentru ca recunoştinţa şi mulţumirea mamei să fie poate deopotrivă întoarsă atât copilului, cât şi faţă de Biserică. Cu alte cuvinte, un dar fără semnificaţie materială foarte mare poate să devină un dar inestimabil, nefiind un produs al comerţului, ci un rod al mâinilor curate de copil.
Încărcătura acestui dar a devenit şi mai mare când membrii parohiei s-au gândit să apeleze la o clasă specială de copii cu handicap, care se luptă cu viaţa şi cu neputinţele, demonstrându-ne, iată, şi cu această ocazie, posibilităţile nebănuite ale persoanei lăuntrice a omului.

Vorbindu-ne de momentul cel mai emoţionant pe care învăţătoarea şi iniţiatoarea alcătuirii acestei clase, doamna Ecaterina Stroiu l-a trăit alături de aceşti copii, ne-a mărturisit că a fost atunci când, în primul an de activitate, a reuşit, nu uşor, să-i înveţe pe copii să scrie de 8 Martie, cu mâna lor, „mama”. A fost un moment care a emoţionat-o până la lacrimi.

Aceasta a fost la început. Astăzi am rugat-o să ne povestească pe scurt cum a apărut această clasă şi şansă deopotrivă ca, în spaţiul rural, să existe o clasă de acest tip, încadrată la  Şcoala de Nevoi Speciale „Constantin Pufan”, din Galaţi. Cu modestie, ne-a răspuns: „Ideea înfiinţării unei clase de copii cu handicap sever mi-a încolţit în minte cu un an înainte de a sosi pentru mine clipa pensionării. Ştiam de existenţa acestor copii în circumscripţia şcolară arondată Şcolii Nr. 4 Pechea şi, la momentul potrivit, am acţionat în consecinţă, parcurgând toţi paşii legali.

Acum, după aproape patru ani de muncă depusă cu aceşti copii, încerc un sentiment  de mulţumire că am răspuns altei provocări a vieţii, reuşind să contribui la socializarea lor, dar şi la instruirea şi educarea acestor persoane cu nevoi speciale.”

IMG_2713

Îndrumaţi de învăţătoarea lor, copiii, lipsiţi de prea multe resurse materiale au avut ca materie primă un ghem de fire roşii şi albe, alături de două numărători mai vechi cu biluţe, care nu  mai erau de folos, în clasă. Astfel, din aproape nimic, copiii au reuşit să creeze şnurul bicolor tradiţional specific momentului, însoţit de mici şi ingenioase creaţii din biluţele numărătorii, de diferite culori, înşirate pe sârmuliţe.

Astfel, într-un timp care tuturor ni se părea prea scurt pentru a duce la bun sfârşit ceea ce ne doream, 150 de credincioşi printre care mame, învăţătoare sau simpli enoriaşi au plecat cu un dar în plus de la Sfânta Liturghie, transmiţând mai departe, în drumul lor spre casă, pe străzile parohiei, sensibilitatea curată a copiilor şi bucuriile autentice care nu se nasc decât „în şi prin” Biserică.

Pr. Cătălin Vătafu,
Parohia Pechea IV, jud. Galaţi