Cursul festiv al studenţilor teologi şi masteranzi de la Dunărea de Jos

Te Deum la finalizarea studiilor
Te Deum la finalizarea studiilor

Fiecare sfârşit de an universitar este un moment de bucurie şi de bilanţ pentru absolvenţii teologi din cadrul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Şi anul acesta, pe data de 27 iunie, cu binecuvântarea şi cu directa participare a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos au avut loc o serie de manifestări, care au scos în evidenţă faptul că tinerii teologi sunt mădulare vii ale Bisericii strămoşeşti, păstrători şi continuatori ai valorilor pe care aceasta le propovăduieşte, spre propăşirea spirituală a neamului nostru.

Manifestările festive au început cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, de către un sobor de preoţi profesori, în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, la care au fost prezenţi şi tinerii teologi. În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oficiat slujba de Te-Deum, pe care a încheiat-o cu un cuvânt de binecuvântare, în cadrul căruia a scos în evidenţă faptul că o temă profundă şi niciodată epuizată este cea a relaţiei dintre credinţă şi cercetare: ,,«Cercetaţi Sfintele Scripturi şi veţi vedea că în ele avem viaţă veşnică!» Cercetaţi tainele din rugăciuni, în toate textele sacre! Textele sacre şi rânduielile liturgice nu sunt simple prelegeri aruncate întâmplător, ci ele sunt uşi care ne deschid mintea spre a înţelege sensul existenţei noastre”.

Promoţia 2013 a Departamentului teologic din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie  din Galaţi
Promoţia 2013 a Departamentului teologic din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi

Manifestările s-au încheiat în Aula Facultăţii de Mecanică a Universităţii „Dunărea de Jos“, prin cursul festiv al absolvenţilor cursurilor de masterat şi al celor de licenţă, de la secţiile Teologie Didactică şi Teologie-Asistenţă Socială, în cadrul căruia au fost susţinute emoţionante luări de cuvânt ale cadrelor didactice şi ale absolvenţilor. De asemenea, a avut loc şi festivitatea de premiere a celor mai merituoşi dintre absolvenţii celor două cicluri de învăţământ (licenţă şi masterat).

De-a lungul întregii zile, atmosfera de sărbătoare a fost pe măsura emoţiilor trăite de participanţi (absolvenţi, cadre didactice, părinţi).

Tinerii teologi se despart de Facultate cu gândul de a continua cercetarea în domeniul teologiei, pe care au reuşit să o deprindă ca studenţi, de acum implicându-se activ în viaţa Bisericii, atât în latura ei socială, cât şi didactică.

Pr. lect. dr. Ovidiu Soare