Biserica cu hramul „Sfinţii 40 de Mucenici” din municipiul Brăila este una dintre primele biserici de la noi din ţară, care au luat fiinţă după Revoluţia din 1989. Construcţia a durat patru ani, între 1990 şi 1994, biserica fiind sfinţită de către ÎPS dr. Casian Crăciun, pe data de 2 mai 1994, în a doua zi de Paşti, la numai o zi de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire ÎPS dr. Antim Nica. Pentru că a fost târnosită în perioada pascală, a primit, ca al doilea hram ,,Învierea Domnului”. Biserica a fost amplasată în imediata vecinătate a viitoarei Catedrale a Libertăţii, slujind în primii ani ca biserică de parohie.
Cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi din purtarea de grijă a chiriarhului nostru, ÎPS dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în anul 2009, prin decizia nr. 84 din 1 februarie 2009 a Cancelariei Eparhiale a Dunării de Jos, biserica noastră primeşte statutul de Parohia pentru persoanele hipoacuzice şi cu dizabilităţi, „Sfinţii 40 de Mucenici”.
Tot în anul 2009, este hirotonit primul preot pentru persoanele surdo-mute din Brăila, în persoana subsemnatului, instalarea acestuia făcându-se de către ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, chiar de ziua Sfinţilor 40 de Mucenici, pe 9 martie 2009.
De la acea dată, slujbele se săvârşesc în biserica noastră şi în limbaj mimico-gestual. Prezenţa persoanelor surdo-mute şi cu dizabilităţi la sfintele slujbe a fost din ce în ce mai mare şi ne bucură să vedem o implicare activă a acestor credincioşi în viaţa parohiei noastre. Pentru ei, cea mai mare bucurie este aceea că nu au fost „izolaţi” într-o biserică separată, ci au venit în mijlocul oamenilor normali şi au putut să socializeze cu aceştia. De partea cealaltă, oamenii normali, văzându-i permanent alături de ei, au devenit mai sensibili la suferinţa aproapelui şi la nevoia acestuia de ajutor.
Biserica noastră se ocupă de aproximativ 1.000 de persoane cu dizabilităţi (nevăzători, surdo-muţi, copii şi adulţi cu handicap din centrele de zi şi permanente din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Brăila, sau particulare). Pastoraţia acestor persoane se realizează fie în biserică, fie la filialele din oraş, fie la domiciliul acestora, dar pentru mulţi dintre ei doar la patul lor de suferinţă din Centrele de Îngrijire şi Asistenţă.
În fiecare an, am trăit marea bucurie de a-l avea în mijlocul nostru de ziua hramului bisericii, pe ÎPS dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Şi anul acesta arhipăstorul nostru a venit în mijlocul nostru, ne-a binecuvântat şi ne-a rostit un cuvânt de învăţătură.
Devenite deja o tradiţie, manifestările dedicate hramului Sfinţilor 40 de Mucenici au început cu două săptămâni înainte. Astfel, în perioada 27 februarie- 7 martie, am efectuat vizite pastoral-misionare şi social-filantropice atât la domiciliul persoanelor cu dizabilităţi, cât şi la centrele de zi şi permanente din oraş. Pe data de 3 martie 2013, am săvârşit slujba Aghesmei la sediul Filialei Surzilor – Brăila şi a avut loc şi o întâlnire duhovnicească cu membrii comunităţii, pe tema „Sfinţii 40 de Mucenici, ocrotitorii persoanelor cu dizabilităţi din Brăila”. La sfârşitul întâlnirii, au fost împărţite pliante şi iconiţe. Pe data de 5 martie 2013, am săvârşit slujba Aghesmei la sediul Filialei Nevăzătorilor – Brăila şi a avut loc o întâlnire duhovnicească cu membrii comunităţii, pe tema sus-amintită şi la sfârşitul căreia au fost împărţite iconiţe, tuturor participanţilor. În perioada 6-7 martie 2013, ne-am deplasat la domiciliul a 10 familii nevoiaşe şi am împărţit pachete cu alimente de primă necesitate. În seara premergătoare hramului, am săvârşit împreună cu un sobor de preoţi Slujba Acatistului şi Vecernia cu Litie în cinstea Sfinţilor 40 de Mucenici, la sfârşitul cărora s-a rostit şi un cuvânt de învăţătură.
În ziua hramului, am săvârşit Utrenia şi Sfânta Liturghie în cinstea Sfinţilor 40 de Mucenici, la sfârşitul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a rostit un bogat şi ziditor cuvânt de învăţătură. La sfârşit au fost împărţite 150 de pachete cu hrană şi 40 de persoane cu dizabilităţi au servit o masă caldă. Toate persoanele participante la hram au primit măcinici binecuvântaţi. Valoarea ajutoarelor oferite cu ocazia hramului bisericii noastre a fost de 1.200 lei, sumă adunată din dragostea credincioşilor bisericii noastre.
În numele întregii comunităţi a persoanelor cu dizabilităţi din Brăila, mulţumim bunului Dumnezeu şi Sfinţilor 40 de Mucenici care ne-au ajutat să aducem această ofrandă spre slava Preasfintei Treimi şi Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru grija părintească pe care ne-o poartă permanent.
Pr. Adrian Vanghele,
Parohia „Sfinţii 40 de Mucenici” – Brăila, pentru persoanele cu dizabilităţi