Activităţi educaţionale la Penitenciarul de Tineri şi Minori Tichileşti, cu prilejul zilei de 1 Iunie

Taina Sfântului Maslu, în capela penitenciarului
Taina Sfântului Maslu, în capela penitenciarului

,,Lăsați copiii să vină la Mine!” este îndemnul adresat de Fiul Tatălui Ceresc tuturor celor care sunt părinţi după trup, ori deveniţi părinţi prin binecuvântate asocieri de împrejurări. Copii sunt dragi tuturor şi toate năzdrăvăniile lor sunt iertate pentru că, de cele mai multe ori, acestea sunt făcute fără rea voinţă. Copilăria face parte din viaţa fiecărui om. Este o etapă în devenirea lui. Mare lucru că există copilărie! Este vârsta marilor superlative, pe care le merită viaţa, vârsta celor mai pure sincerităţi, a celei mai depline libertăţi, vârsta viselor fără graniţă, vârsta care trăieşte prin flori şi se exprimă prin exclamaţii, vârsta la care toţi suntem frumoşi. Unde este copilărie, este şi dragoste. Aceasta este starea de normalitate!

Dar, uneori, această  stare de normalitate este alterată tocmai de folosirea abuzivă şi fără de înţelepciune a libertăţii. Confundând libertatea cu libertinajul, mulţi copii şi-au pierdut libertatea şi, totodată, şi bucuriile copilăriei, iar alţii, dacă nu iau aminte de la căderea altora, pot fi uşor victime ale ispitirilor vremii, rămânând şi ei copii fără de copilărie. Să luăm aminte la cuvintele rugăciunii de cerere: „cealaltă vreme a vieții noastre, în pace și întru pocăință a o săvârși.”. Suntem chemaţi să ne oprim din toate ale noastre,  să facem un bilanţ al timpului trecut şi să punem un bun început vieţii, care se învaţă de la Învăţătorul lumii, Care este Mântuitorul Hristos. Să ne facem timp să-L ascultăm! El ne vorbeşte prin creaţia Sa, în Biserica Sa, prin slujitorii Săi, prin tot sufletul ce are frica lui Dumnezeu. Ne vorbeşte, mai ales, la slujba Sfintei Liturghii la care ni Se şi oferă, prin Euharistie, în chip real şi deplin, „sfințind sufletul și trupul, mintea și inima, rărunchii și măruntaiele….spre întărirea vieții, spre înmulțirea faptei celei bune și a desăvârșirii, spre înplinirea poruncilor și spre împărtășirea cu Duhul Sfânt “.

Cu aceste gânduri am organizat activităţile din ziua de 1 iunie 2012, desfăşurate cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. A fost ziua de odovanie a Praznicului Înălţării Domnului, ziua Sfântului Mucenic Iustin Martirul şi Filozoful, zi de săvârşirea Aghesmei Mici.

Mai întâi s-a oficiat Sfânta Liturghie, la care au participat 20 de copii. După cuvântul de învăţătură, s-a sfinţit apa cu care au fost stropite clasele şi elevii aflaţi la ore, precum şi dormitoarele copiilor. La clubul cadrelor s-a oficiat slujba Sfântului Maslu, la care au luat parte 47 de copii. La această slujbă au participat preoţii din cercul misionar zonal. După slujbă, delegatul eparhial, părintele consilier Ionel Rotaru a adresat participanţilor mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, referitor la semnificaţia zilei. După aceasta, în sala de comisii a penitenciarului a avut loc Conferinţa cu tema „Tinerii în lumina învăţăturilor Sfintelor Evanghelii”. La conferinţă au participat 38 de copii, care au purtat discuţii interactive, la temă, cu părintele Ovidiu Soare, preot deja cunoscut de minori din desele întâlniri din comunitate şi prezenţa părintelui.

Tot cu ocazia zilei de 1 iunie, Şcoala de Arte și Meserii din incinta penitenciarului a derulat proiectul „De la copii, pentru copii”. Proiectul a conturat copilăria cu toate culorile ei vii, care reunesc şi puritate şi tandreţe şi dragoste, nevinovăţie şi sinceritate. Beneficiarii proiectului au fost copiii de la Grădiniţa din Albina.

Pr. capelan Sorin Pleşca