Prăznuirea Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea al Constantinopolului, la Dunărea de Jos

patelarieLa doi ani de la ceremonia înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, săvârşită la Catedrala din Galaţi, în data de 3 mai 2009, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cinstirea Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului a fost şi în acest an un moment de mare bucurie duhovnicească.

Sfântul Atanasie a locuit şi a slujit vreme de 12 ani la mănăstirea „Sfântul Nicolae” din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

De reamintit este faptul că momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae” din Galaţi, aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.

Şi anul acesta, la biserica închinată Sfântului Atanasie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa sutelor de credincioşi din municipiu. Totodată, la sărbătoare a participat un mare număr de copii şi elevi, care au cântat la Sfânta Liturghie şi au prezentat viaţa Sfântului Atanasie.

Cu acest prilej a fost adusă spre venerare racla cu părticele din moaştele Sfântului Atanasie, aflate în patrimoniul spiritual al Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

La finalul Sfintei Liturghii s-a organizat o agapă frăţească pentru toţi cei prezenţi, mai cu seamă pentru copii. Sfântul Atanasie a rămas pentru totdeauna o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte în duh de rugăciune şi comuniune pe credincioşii ortodocşi greci, români şi slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitor şi trăitor al dreptei credinţe.

M.P.