Tinerii înfrumuseţează Crucea Mântuitorului Hristos

DSCF5482De fiecare dată când dorim să câştigăm oameni alături de cauza noastră, începem prin a arăta avantajele de care se vor bucura. Dar când Mântuitorul Iisus Hristos a dorit ca oamenii să Îl urmeze, le-a spus doar aceste cuvinte: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie!” (Marcu 8, 34).

Astfel, în seara zilei de 26 martie a.c., la Parohia Pechea II din Protopopiatul Covurlui, în cadrul proiectului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, le-a fost prezentată copiilor o cateheză-film, în legătură cu sărbătoare  de  a doua zi, anume Duminica Sfintei Cruci. Astfel cu ajutor unui laptop și al unui videoproiector au fost prezentate Patimile Mântuitorului Iisus Hristos, pentru păcatele lumii și pentru izbăvirea noastră din ele și din moarte.

Tinerilor li s-a vorbit apoi despre „sinele omului”, care „este mereu cu noi”. Nu putem să ne îndepărtăm de el. Dacă nu ne înţelegem cu vecinii, ne putem muta; dar nu putem să ne mutăm departe de noi înşine. Chiar dacă am merge la capătul pământului, sinele este cu noi. De aceea, scăpând de sinele nostru, adică de egoismul nostru și de patimi, Îi urmăm lui Hristos, și ne asumăm Crucea Lui.

Dar fiecare dintre noi îşi are propria cruce: boala, sărăcia, durerea ori suferinţa. A-ţi lua crucea nu înseamnă a copia suferinţa Domnului Iisus Hristos, ci înseamnă a îndura suferinţele pe care le avem de înfruntat în propriile situaţii, în viaţa de zi cu zi.

Pentru creştini, suferinţa nu trebuie să fie un destin în faţa căruia trebuie să capitulăm. Suferinţa permite o schimbare trăită de om. Ea poate deveni o creştere spirituală, o creştere în credinţă, cu convingerea că suferinţa nu este realitatea ultimă, ci realitatea ultimă este Dumnezeu, iar toate suferinţele vor dispărea odată cu viaţa veşnică.

În mod pa-radoxal, atunci când o privim, Crucea ne aduce aminte de Patima lui Hristos şi ne întristăm, dar atunci când o sărutăm și ne închinăm în fața ei, privirea noastră se înseninează și primim putere şi încredinţare pe calea virtuţilor!
Crucea este dar de la Dumnezeu, dar care aduce bucuria Învierii!

Așadar, tinerii au înțeles de ce a trebuit să Se întrupeze Domnul Hristos și care a fost scopul Jertfei Sale.

După lecţia de cateheză, tinerii au împodobit împreună Sfânta Cruce pentru Duminica închinată Sfintei Cruci. Astfel, fiecare a luat câte un fir de busuiog și câte o floare și a contribuit astfel la înfrumusețarea crucii. Tinerii au înțeles faptul că asumarea crucii nu înseamnă doar purtarea ei la gât, agățată de un lănțișor sau păstrarea ei în casă, ci ascultarea și urmarea poruncilor Domnului Hristos.

A doua zi, în Duminica Sfintei Cruci, după oficierea Sfintei Liturghii, împreună cu ei, dar și cu o parte din enoriași, ne-am deplasat la Centrul Medico-Social din comună, la cei asistați de aici, pentru a le arăta tinerilor adevărata suferință umană și evidența crucii personale și a le aduce o rază de lumină în suflete, prin prezența celor tineri. De asemenea, prin bunăvoința enoriașilor, le-a fost oferită asistaților de aici, din partea parohiei, o masă caldă.

Astfel, tinerii s-au apropiat de suferința umană și de înțelesul adevărat al urmării Sfintei Cruci, înțelegând că asumarea crucii nu este ușoară, dar este singura cale adevărată spre mântuire.

Pr. paroh Valentin Diaconu,
Parohia Pechea II