Darurile Sf. Ap. Andrei şi ale Sf. Cuv. Ioan Damaschin pentru credincioşii de la Dunărea de Jos

Sfinţirea raclei cu moaştele Sf. Cuv. Ioan Damaschin
de către PF Părinte Patriarh Daniel

De 31 de ani, luna noiembrie reprezintă pentru creștinii de la Dunărea de Jos prilej de mare bucurie și de împărtășire din harul lui Dumnezeu revărsat prin mijlocirea Sfântului Apostol Andrei și a altor sfinți, prezenți prin sfintele lor moaște.

În anul 1992, orașul Galați a fost primul oraș din țară care a primit ocrotirea spirituală a celui dintâi chemat la apostolie de către Mântuitorul Hristos. În anii scurși de atunci, credincioșii de la Dunărea de Jos l‑au așezat în inima lor pe Sfântul Andrei, sărbătoarea de la Galați căpătând, ca și pelerinajele de la Iași și București, din 14, respectiv 27 octombrie, importanță na­țională, chiar și în anii recenți de tristă amintire, când pandemia a încercat să rupă dragostea și comuniunea fraternă dintre noi.

Pe întreg parcursul lunii noiembrie, în eparhie s‑au desfășurat nenumărate activități educaționale, cultural‑misionare și sociale.

Alături de Catedrala Arhiepiscopală, alte trei biserici din oraș au fost în sărbătoare: Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ (prima instituție din țară pusă sub patronajul sfântului, acum 115 ani), biserica de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ap. Andrei“, precum și biserica de pe platforma siderurgică „Liberty Galați“.

La simpozionul organizat de Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, aflat anul acesta la a 24‑a ediție și intitulat „Ierarhi, preoţi şi psalţi români care au contribuit la dezvoltarea muzicii psaltice liturgice din eparhii“ au participat 23 de delegaţii de tineri şi profesori de la alte seminarii teologice din ţară şi colegii naţionale din Galaţi, Brăila şi Tecuci, cu 51 de lucrări înscrise în simpozion.

Întâmpinarea moaştelor Sf. Cuv. Ioan Damaschin

În centrul sărbătorilor andreiene din anul 2023 a stat evenimentul aducerii la Galaţi, din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a cinstitelor moaște ale Sfântului Ioan Damaschin. Aflate de mai bine de un secol și jumătate în patrimoniul spiritual al eparhiei noastre, acestea au fost așezate într‑o raclă cu totul deosebită, lucrată la Atelierele Patriarhiei Române și sfințită de Patriarhul României în ziua de 25 noiembrie. Ziarul Lumina, cotidianul Bisericii noastre, a consemnat cuvântul Preafericirii Sale la acest eveniment: „Sfântul Ioan Damaschin este pomenit în mod deosebit anul acesta în rândul imnografilor creștini ortodocși și al psalților. Aici trebuie să evidențiem faptul că acest sfânt cuvios a avut o pregătire teologică, filosofică și culturală foarte bogată. A trăit în a doua parte a secolului al 7‑lea și prima parte a secolului al 8‑lea. Împreună cu fratele său după trup, Cosma de Maiuma, a alcătuit o mulțime de imnuri, de cântări bisericești. Lui îi datorăm cea mai mare parte a cărții numite «Octoih» și, de asemenea, o mulțime de cântări, canoane dedicate Maicii Domnului. Sfântul Ioan Damaschin a fost un mare apărător al cinstirii sfintelor icoane împotriva ereziei iconoclaste, a celor care luptau împotriva lor. A scris mai multe scrieri apărând sfintele icoane și arătând că atunci când noi cinstim sfintele icoane nu ne închinăm lemnului, ci chipului zugrăvit pe icoană. Mai precis, el a spus că nu ne închinăm materiei, ci Celui care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S‑a făcut materie, adică a luat trup. Sfântul Ioan Damaschin este un mare imnograf și, în același timp, este un apărător al dreptei credințe în fața multor erezii. De aceea, scrierea lui cea mai importantă din punct de vedere teologic s‑a numit pe scurt «Dogmatica», o expunere a dreptei credințe, care secole de‑a rândul a fost cartea de căpătâi a teologilor ortodocși. Sfântul Ioan Damaschin este un dascăl, un îndreptător al credinței ortodoxe și un apărător al ei în fața rătăcirilor eretice. […] „Felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru această inițiativă de a confecționa o raclă nouă specială pentru un fragment din moaștele Sfântului Ioan Damaschin. Racla va fi dusă la Galați și acolo, începând de mâine, va fi purtată în procesiunile dedicate sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, care este și ocrotitor al municipiului Galați și al cărui cap a fost adus în 1996 de la Patras la Iași și de la Iași la Galați. Avem o cinstire a Sfântului Apostol Andrei și prin Sfântul Cuvios Ioan Damaschin. Felicităm pe părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal, și pe toate maicile de la Mănăstirea Pasărea care s‑au ocupat de confecționarea acestei racle de argint și de împodobirea ei cu mai multe iconițe în email, mai ales icoana Sfântului Ioan Damaschin“.

Sfânta Liturghie arhierească la prăznuirea Sf. Ap. Andrei

În ziua de 26 noiembrie, delegația formată din pc. pr. Gelu Aron, consilier administrativ‑bisericesc, pcuv. protos. Paisie Agahe, starețul Mănăstirii Toflea și c. arhid. Marian Coman a adus la Galați, noua raclă cu cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Damaschin. În ciuda vremii nefavorabile, aceasta a fost întâmpinată de numeroși credincioși plini de căldură sufletească, izvorâtă din dragostea pentru sfântul imnograf.

După săvârșirea slujbei de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra clerului și credincioșilor Eparhiei Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre lucrarea misionară a Sfântului Apostol Andrei la Dunărea de Jos, reliefând totodată și câteva aspecte din viața Sfântului Ioan Damaschin. Totodată Înaltpreasfinția Sa a adus mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea acestui pelerinaj, dar și pentru grija arătată în pregătirea, într‑un timp foarte scurt, a noii racle care adă­postește acum părticica din moaștele sfântului imnograf.

Seara a continuat cu oficierea, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian a Privegherii Mari și a Sfintei Liturghii, răspunsurile la strană fiind oferite de monahii și monahiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Momentul culminant al Săr­bătorilor Sfântului Apostol An­drei l‑a constituit săvârşirea Sfintei Liturghii Arhiereşti în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în ziua prăznuirii sfântului. Din soborul ierarhilor slujitori, au făcut parte, alături de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian: Preasfinţitul Vincențiu, Epis­copul Sloboziei și Călărașilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Emilian Crișanul, Epis­cop‑Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Un aspect cu totul deosebit a fost anul acesta inițiativa Chiriarhului Dunării de Jos de a reuni într‑o singură voce, sub același Pantocrator, Corul de copii şi Corul psaltic din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Andrei“, Corul „Basileus“ al Seminarului Teologic „Sf. Vasile cel Mare“ din Iași, Corurile de copii ale parohiilor din localitatea gălăţeană Smulţi, Grupul folcloric de bătrâni „Zestrea“ din comuna Barcea, judeţul Galaţi și, bineînțeles, istoricul Cor al Catedralei Arhiepiscopale din Galați.

La finalul Sfintei Litughii, în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice“, Înaltpreasfinţia Sa a acordat credincioasei Ileana Comaniuc (100 de ani) și familiei Constantin și Nastasia Cîlici (72 de ani de împreună-vieţuire) distincţia eparhială pentru mireni „Vrednicia andreiană“.

„În acordurile imnurilor dumnezeiești ale rugăciunilor reunite la bucuria Dumnezeieștii Liturghii, mutăm, de la Altarul Domnului pe «altarele» inimilor noastre dragostea de Dumnezeu și de aproapele și le așezăm pe Altarul Patriei, pe Altarul Catedralei Mântuirii Neamului și, de acolo, în sufletele și în inimile românilor, transmițând vestea cea minunată, prin credința apostolică, prin lucrarea pastorală a imnografilor și prin pastorația vârstnicilor, cerând Domnului tinerețea și copilăria de care ne‑a vorbit o tânără de o sută de ani astăzi, în catedrală“ a concluzionat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în încheierea Sfintei Liturghii.

Pr. Alexandru Bulgaru