Simpozion Naţional Interseminarial la Galaţi

Aspecte de la simpozion

În 2023, ,,Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești“ în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Seminarul Teologic Ortodox ,,Sf. Ap, Andrei“ din Galați a fost gazda celei de‑a XXIV‑a ediții a Simpozionului Național cu tema „Ierarhi, preoţi şi psalţi români care au contribuit la dezvoltarea muzicii psaltice liturgice din eparhii“, simpozion înscris anul acesta și în calendarul județean al activităților educative al ISJ Galați (CAEJ 2023‑2024).

Ca în fiecare an, evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la capela Seminarului andreian, cu participarea părinților profesori, a cadrelor didactice și a elevilor.

În prezența a doi ierarhi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, lucrările simpozionului au debutat în sala „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. După citirea Evangheliei zilei și cuvântul de binecuvântare și de bun venit adresat de ierarhul locului reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Galați, cadrelor didactice și elevilor participanți, a urmat vernisarea proiectului ,,Rugăciune și comuniune“, expoziție prezentată în Muzeul eparhial până la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

Cu acest prilej, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Casian a  prezentat numărul XXIII al volumului cu titlul „Rugăciunea tinerilor seminarişti în anul sfinţilor isihaşti“, carte apărută cu contribuția tinerilor participanți la ediția a XXIII‑a a Simpozionului interseminarial, din ziua de 28 noiembrie a anului trecut. În cadrul simpozionului, 54 de tineri liceeni de la Seminariile Teologice din București, Iași, Mănăstirea Neamț, Dorohoi, Piatra Neamț, Botoșani, Târgoviște, Câmpulung Muscel, Huși, Cluj, Brașov, Slobozia, Tulcea, Galați, precum și de la cele mai prestigioase licee și colegii din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos, au arătat curajul mărturisirii lor de credință, iubirea față de Dumnezeu și de sfinți, remarcându‑se sănătoasa lor orientare spre modele autentice în formarea și în creșterea lor duhovnicească. Prin multitudinea de exemple de oameni devotați cântării bisericești (ierarhi, preoți, cântăreți) prezentate în lucrările lor, ei au arătat că muzica bisericească transpune rugăciunea într‑un mod mult mai ușor de dobândit. Este arta artelor, pentru că, prin cântări ce Îl slăvesc pe Dumnezeu, tinerii sunt îndemnați la bunătate, smerenie, modestie, generozitate. În biserică, muzica este așadar o exprimare profundă și sinceră a credinței și a rugăciunii către Dumnezeu.

Aducem cuvânt de mulțumire tuturor elevilor care au participat și cadrelor didactice care le‑au fost alături și i‑au îndrumat. Lu­crările acestora vor apărea în noul volum omagial al Seminarului nostru.

Prof. Marian Ionescu