Sfinţirea bisericii „Sfânta Cruce“ din Brăila

Aspecte de la târnosirea bisericii

Slujitorii și credincioșii Parohiei „Înălțarea Sfin­tei Cruci“  din cartierul Obor al municipiului Brăila au trăit duminică, 1 octombrie 2023, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, momente deosebite de rugăciune și bucurie. Noua biserică parohială a fost sfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, slujind alături de ÎPS Sa pc. protoiereu, Ștefan Constandache, și un sobor de preoți și diaconi, în prezența reprezentanților insti­tuțiilor locale.

Astfel, încă de la primele ore ale dimineții, numeroși copii din parohie, purtând cu mândrie portul tradițional, însoțiți de bunici și părinți, l‑au întâmpinat pe ierarh cu bucurie și emoție sfântă, convinși de faptul că participă la un eveniment deosebit de important în cadrul comunității lor.

A urmat slujba de sfințire a apei, înconjurarea lăcașului cu cele trei opriri, marcate prin citirea Sfintelor Evanghelii, a ecteniilor, stropirea Bisericii cu agheasmă și ungerea cu Sfântul și Marele Mir. În cuvântul de învăţătură rostit după acest moment, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre importanţa lăcaşului de închinare în viața comunităţii creştine, explicând totodată legătura dintre Taina Botezului și slujba de târnosire a unei biserici.

După așezarea Sfintelor Moaște în piciorul Sfintei Mese și pecetluirea acesteia, credincioşii participanţi au putut trece prin Sfântul Altar și s‑au închinat cu evlavie la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, moment rar în viața unui creștin, așteptat cu răbdare de enoriașii parohiei vreme de mai bine de zece ani.

Ierarhul locului a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat, alături de un sobor de preoți din care au făcut parte și foști colegi ai preotului paroh, Gheorghe Marinescu, de la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul“ din Buzău. În cadrul Sfintei Liturghii, mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiți cu Sfintele Taine, mărturisind credința vie că acestea sunt unicele „merinde“ pentru viața de veci.

Biserica prelungește Întruparea Mântuitorului atât prin credința vie în realitatea tainică a faptului că Hristos este capul ei, cât și prin lucrarea neîntreruptă a Sfântului Duh în ea. Trupul Mântuitorului este prezent în Biserică la fiecare Sfântă Liturghie care se săvârșește, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, îndemnând la oficierea neîntreruptă a Euharistiei, la Altarul nou sfințit, timp de patruzeci de zile.

La acest moment de bucurie duhovnicească, chiriarhul a rânduit ca ocrotitor al noii biserici îmbrăcate în haina sfințeniei și pe Sfântul Ioan Evanghelistul și Teologul, cel care a privegheat la Crucea Răstignirii Domnului Iisus Hristos, alături de Preacurata Sa Maică, adresând credincioșilor îndemnul de a avea evlavie și dragoste față de Sfânta Cruce, după modelul Sfântului Ioan, Apostolul Iubirii.

Sfințirea bisericii cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci“ și „Sfântul Ioan Evanghelistul și Teologul“ marchează încununarea unei rodnice ac­tivități pastoral‑misionare a pă­rintelui paroh Gheorghe Marinescu, fost protoiereu al Protopopiatului Brăila, în perioada 1980‑2015. În semn de apreciere, acesta a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Casian o cruce de binecuvântare, iar părintelui coslujitor, Mihail Dănilă i‑a fost acordat rangul de iconom‑stavrofor. Diplome și distinc­ții au primit și ctitorii și binefăcătorii care au sprijinit lucrările de construire a bisericii.

Parohia „Sf. Cruce“ a fost înfiinţată în anul 1929, pentru comunitatea de credincioși din  cartierul Obor,  în zona de vest a municipiului Brăila. Între anii 1940‑1942 a fost construit, la inițiativa credincioșilor, un mic paraclis, care a fost extins în 1949, prin strădania preotului Anghel Andronescu.

La îndemnul şi cu binecuvântarea chiriarhului Dunării de Jos, în anul 2011 s‑a întocmit proiectul de rectitorire din temelii a bisericii, prin implicarea preoților slujitori, cu sprijinul autorităților locale și centrale, precum și prin jertfa binecredincioșilor enoriași. Lucrările de reconstrucție a bisericii s‑au desfășurat în perioada 2012‑2018, iar în anul 2019, pictorul Adrian Botea a executat pictarea acesteia, în tehnica „fresco“.

La încheierea slujbei de sfințire, membrii Comitetului și Consiliului Parohial au oferit cre­dincioșilor prezenți pachete cu mâncare, dulciuri și fructe.

Pr. Narcis Boabeș