Blândeţile Sfântului Nicolae în suflete şi zidiri comunitare

Momente de bucurie la resfinţirea bisericii Parohiei Smulţi I

Originea satului  Smulți se pierde în timp, nefiind documente oficiale care să arate când a luat ființă. Conform tradițiilor locale, așezarea datează din timpul Sfântului Ștefan cel Mare, când în urma unei victorii asupra turcilor, i‑a recompensat pe cei mai de seamă oșteni cu o suprafață de pământ. Această regiune a revenit oșteanului Smultul, de unde reiese și numele localității.

Viața religioasă în acest loc are o istorie destul de mare, cunoscându‑se existența unui schit cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul“ încă din anul 1750. Mai apoi s‑a construit o biserică în centrul satului cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ pe la anul 1770, refăcută și resfințită în 1852. Fiind construită din lut și degradându‑se mereu, enoriașii au luat hotărârea de a zidi o biserică din cărămidă, căreia i‑au dat hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“. Mai bine de 40 de ani, aceasta a fost filie a bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, devenind biserică parohială când vechea biserică s‑a dărâmat.

În ziua de duminică, 22 octombrie 2023, întreaga comunitate creștină din comuna Smulți, județul Galați a trăit momente de bucurie și emoție, fiind martoră a unui eveniment de înaltă trăire duhovnicească: sfințirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“, de la parohia Smulți I, la împlinirea celor 150 de ani de existență.

Cu acest prilej, lăcașul de cult a primit și hramul tuturor Sfinților Români, spre slava și pomenirea tuturor Sfinților care au trăit și s‑au nevoit pe pământ românesc.

Slujba de târnosire a sfântul locaș și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale și a multor copii și credincioși din parohie și din satele vecine. Au fost prezenți și preoții ce  au slujit în ultimii 30 ani la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“, alături de preoții Gheorghe și Alexandru Costea, fiii părintelui Atanasie‑Tănăsache Costea, paroh al bisericii între anii 1986‑1993, trecut la cele veșnice în acest an.

Veşmânt de har pentru biserica Parohiei Smulţi I

Sfânta Liturghie a fost să­vârșită la umbra nucilor bătrâni din curtea bisericii, un loc ca în „sânul lui Avraam“, unde au participat numeroși credincioși, unii dintre aceștia veniți special din alte localități pentru a participa la acest important eveniment bisericesc.

Îmbrăcați în frumosul port popular, copiii cu voci de înger din localitate au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie și tot ei au cântat pricesne închinate Maicii Domnului, la momentul chinonicului. Apoi au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar pentru truda și răbdarea lor au primit dulciuri și fructe din partea parohiei.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre importanța sfințirii unei biserici și a tâlcuit pericopa evanghelică în care este relatată minunea vindecării, de către Mântuitorul Iisus Hristos, a unui demonizat din ținutul Gherghesenilor. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că îndemnul Mântuitorului adresat celui vindecat: ,,Mergi și spune tuturor cât bine ți‑a făcut ție Dumnezeu“ trebuie să întărească familia preotului paroh de a rămâne mărturisitoare a minunii săvârșite de Dumnezeu asupra doamnei preotese, în timpul pandemiei.

Pentru toată jertfa, munca și activitatea pastoral‑misionară depusă în parohie, preotul paroh Valentin Avram, a primit ordinul eparhial Crucea Sfântul Andrei pentru clerici.

După binecuvântarea ofrandelor pentru agapa creștină, copiii din parohie au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinția Sa, care le‑a oferit mâncare și a coordonat mai multe jocuri, spre marea bucurie a tuturor.

La final, Arhipăstorul nostru a oferit cuvinte de mângâiere și întărire sufletească credincioșilor prezenți, după care a mers în parohie să cerceteze șase familii de vârstnici de peste 85 de ani, cărora le‑a oferit pachete cu alimente și câte un metru-cub de lemne pentru iarnă.

Sfințirea bisericii parohiale reprezintă o filă de istorie ce va fi păstrată în sufletele enoriașilor, și o mărturie a dragostei de Dumnezeu și de cele sfinte a locuitorilor din această localitate.

Pr. Valentin Avram