Educatori creştini sub Pantocrator la început de an şcolar

Întrunirea profesorilor de religie din judeţul Galaţi

Marţi, 3 octombrie 2023, în Arhiepis­copia Dunării de Jos a fost organizată îndătinata consfătuire cu profesorii de religie din judeţul Galaţi.

Evenimentul s‑a desfăşurat în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi şi a debutat cu o slujbă de mulţumire către Milostivul Dumnezeu săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru ajutorul oferit preoţilor, cadrelor didactice şi elevilor din Eparhia Dunării de Jos.

Rugăciunea din catedrală a continuat cu Paraclisul Maicii Domnului şi cu citirea din „Imnele dumnezeieştii iubiri“ ale Sfântului Simeon Noul Teolog, traduse de monahia Teodosia Zo­rica Laţcu.

Şedinţa propriu‑zisă s‑a desfăşurat tot în Catedrala Arhiepis­copală şi a fost prezidată de chiriarhul locului.

La întrunire a fost prezent şi Grupul psaltic al Seminarului Teologic gălăţean, care a interpretat mai multe cântări bizantine în contextul Anului comemorativ 2023. Grupul a participat la etapa mitropolitană a Festivalului‑Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“, organizat în perioada ce a urmat la Bucureşti.

În deschiderea întrunirii, Înaltpreasfinţia Sa le‑a vorbit celor prezenţi despre misiunea profesorului de religie în şcoala românească, evidenţiind necesitatea manifestării, permanent, în viață noastră, a iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele nostru.

Părintele Arhiepiscop a mai vorbit şi despre nevoia de cunoaştere şi implicare în multiplele programe şi proiecte pe care Biserica le desfăşoară în societate, mai ales desfăşurate cu prilejul unor mari evenimente naţionale şi eparhiale.

În acest context, ierarhul a adresat rugămintea ca, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din acest an, profesorii de religie împreună cu elevii să participe şi să ofere răspunsurile liturgice la slujba Sfintei Liturghii.

Invitat special la eveniment a fost doamna Marilena Modiga, profesor de limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială „Miron Costin“ din municipiul Galați, care le‑a împărtăşit celor prezenţi din experienţa didactică acumulată în cei peste 25 de ani de activitatea la catedră.

Au urmat alocuţiunile unor persoane responsabile cu învăţământul teologic din Eparhia Dunării de Jos şi câteva intervenţii din partea elevilor cu privire la aportul consistent şi necesar pe care profesorul de religie îl aduce în completarea manualului.

Pentru îmbunătăţirea actului didactic în noul an şcolar, au fost făcute mai multe propuneri pentru realizarea unui echilibru între didactic şi spiritualitate la orele de religie, care să vizeze abordări diferite în pregătirea pentru viaţa de familie, precum şi reevaluarea parteneriatelor cu parohiile şi implicarea mai atentă a profesorilor de religie în programele Bisericii.

vLa final, Arhipăstorul Dunării de Jos le‑a mulţumit participanţilor şi i‑a binecuvântat pe toţi.

Pr. Rareş Bucur