Comuniune juvenilă, comunicare de la suflet la suflet şi odihnă recreativă

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, în lunile iulie și august a.c., la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian, s‑a desfășurat programul eparhial de tabere pentru tineret, intitulat „Vacanța din pridvorul bisericii“.

Potrivid îndrumărilor chiriarhale, enunțate în cuvântul adresat tinerilor și preoților însoțitori la Pelerinajul de la Mănăstirea Buciumeni din 5 iunie 2023, anul acesta s‑au organizat tabere de o zi sau mai multe zile, pentru un număr total de 2000 de tineri din peste 100 de parohii, grupați la următoarele mănăstiri și centre pentru tineret și copii:

  1. Pentru Protoieriile Tecuci și Nicorești la Mănăstirile Buciumeni, Cârlomănești, Adam și Centrul de la Brătulești.

  2. Pentru Protoieria Covurlui la Mănăstirea Cudalbi, Tudor Vladimirescu și Casa de la Frumușița;

  3. Pentru Protoieria Galați la Asociația „Sf. Vasile“, Asociația „Sf. Spiridon“ și Asociația „Sf. Antonie cel Mare“;

  4. Pentru Protoieriile Brăila, Însurăței și Făurei la Așeză­mântul „Sf. Pantelimon“ ‑ Lacu Sărat, Mănăstirea „Sf. Pantelimon“ ‑ Lacu Sărat și la Mănăstirea Măxineni.

S‑au desfășurat diverse activi­tăți: de catehizare, de socializare, jocuri în aer liber, discuții, plimbări în natură, cântece și dansuri populare, ateliere de creație, pictură, țesut, cusut, gherghef, de gătit tradițional și s‑a oferit câte o masă participanților.

Au participat deopotrivă tineri și bunici (vârstnici), grupele de vârstă pentru beneficiarii taberelor fiind din cele 2 categorii: tineri (7‑24 ani) și vârstnici (70‑80 ani).

În cadrul acestor tabere s‑a avut în atenție două aspecte: „Cum salvăm unele meserii care ne plac?“ și „Cum salvăm mâncarea tradițională și gătitul tradițional?“

În acest sens, pentru a duce mai departe măcar o parte din ce au văzut, au realizat și au experimentat tinerii la aceste tabere, au fost situații, când au primit în scris, pentru acasă, rețete ale mâncărurilor tradiționale.

Pe tot parcursul programului de tabere, pentru a crea bucuria specifică copilăriei, tinerii au avut la dispoziție dulciuri, suc și apă. De asemenea, au primit mereu daruri, iconițe și cărți de rugăciuni pentru tineri.

Astfel, la nivel local, în toate cele 8 protoierii din eparhie, au fost organizate tabere de o zi sau mai multe zile, atât în centrele enumerate mai sus, dar și în altele, cumulând tinerii și vârstnicii din mai multe parohii, iar prin Sectorul de comunicare‑media al Centrului Eparhial, acestea au fost promovate pe rețelele de socializare (pe Facebook‑ul Arhiepiscopiei: 40 de postări), pe site‑ul eparhiei, la TV Trinitas, Radio Trinitas, în Ziarul Lumina, site‑ul Basilica.ro, precum și în presa locală din Galați și Brăila.

Pr. Robert Tiber

Protopopiatul Galați

Copiii de la Parohia „Sf. Ilie“ din Galați, în vizită
la bazilica paleocreştină de la Niculiţel

În lunile iulie și august 2023, copiii din parohiile Protoieriei Galați s‑au bucurat de dragostea Bisericii și a preoților care au fost alături de ei pe toată perioada verii. Astfel:

1. Marți, 18 iulie, parohia „Sf. Ilie“ a organizat un pelerinaj de o zi la câteva din mănăstirile județului Tulcea pentru un număr de 20 de copii proveniți din medii defavorizate, înscriși la Fundația „Familia“. După traversarea Dunării pe proaspăt inauguratul pod care leagă județele Brăila și Tulcea, copiii au vizitat mănăstirile Dinogeția, Cocoș, Valea Teilor, Celic Dere și Saon. De asemenea, au vizitat și Bazilica paleocreștină de la Niculițel, ruinele cetății Dinogeția și o fermă de animale din comuna Văcăreni. Masa de prânz au servit‑o în frumosul și ospitalierul cadru al mănăstirii Valea Teilor, iar ziua s‑a încheiat cu un picnic de la care nu a lipsit înghețata binemeritată după o zi toridă, pe malul brațului Măcin al Dunării.

Tabără de o zi la Parohia „Sf. Trei Ierarhi“ din Galați

2. Miercuri, 26 iulie, parohia „Sf. Antonie cel Mare“, împreună cu Asociația „Sf. Antonie cel Mare“ – Centru de zi, au organizat un pelerinaj la mănăstirile Buciumeni, Sihastru și Tudor Vladimirescu la care au participat un număr de 27 de copii, 13 tutori/părinți și 4 cadre specializate de la centrul de zi. Au fost vizitate cele trei mănăstiri, precum și împrejurimile lor, copiii primind sfaturi duhovnicești de la maicile ghizi ale mănăstirilor Buciumeni și Tudor Vladimirescu. Mănăstirea Buciumeni a oferit o agapă copiilor care au fost în pelerinaj.

3. 31 iulie ‑ 3 august, parohia „Sf. Trei Ierarhi“ a desfășurat, în cadrul Așezământului parohial pentru tineret, prima ediţie a Proiectului educaţional‑social „Educație de la tineri pentru tineri!“. Beneficiari ai acestui proiect au fost 20 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani care provin din familii defavorizate din parohia Titcov ‑ Insula Mare a Brăilei, cu care parohia „Sf. Trei Ierarhi“ este înfrățită. Activitățile desfășurate au fost susținute și asigurate de către o echipă de voluntari, alcătuită din 15 tineri, elevi ai Colegiului  Național „Vasile Alecsandri“ din Galați, coordonați de către dra Patricia Dimachi, inițiatoarea şi coordonatoarea acestui proiect. În cadrul acestui proiect au fost organizate patru ateliere: dezvoltare personală, abilitați lingvistice, cultură generală şi îndemânare/creație şi abilități artistice, parohia „Sf. Trei Ierarhi“ oferind fiecărui copil câte un ghiozdan cu toate cele necesare pentru desfășurarea activităților și susținând financiar transportul, cazarea, masa, vizitele la obiective culturale şi turistice din municipiul Galaţi.

Tabără de o zi la Parohia „Sf. Spiridon“ din Galați

4. Joi, 3 august, în cadrul Asociației Multifuncționale Filantropice „Sf. Spiridon“, de la parohia „Sf. Spiridon“ – Galați, s‑a desfășurat o tabără de o zi la care au participat 100 de copii, cu vârste între 10 și 16 ani, din 8 parohii arondate cercurilor misionare nr. 3 și 4 din Protoieria Galați, însoțiți de preoții lor. Au fost organizate mai multe ateliere de dezvoltare a abilităților practice cu specific tradițional‑românesc, coordonate de voluntari vârstnici: atelier de tâmplărie, atelier de croit și cusut tradițional, atelier de frământat și copt, atelier de modelat și pictat vase de lut și atelier de tradiții și obiceiuri – dans popular. Tabăra s‑a încheiat cu o agapă oferită în cadrul cantinei sociale a așezământului, copiii participanți primind la plecare rețeta pentru plăcinta cu mere, făcută în cadrul atelierului de frământat și copt, precum și iconițe și cărți de rugăciune pentru tineri;

Activități recreative pentru copiii din Cercul Misionar nr. 5 al Protoieriei Galați

5. Marți, 8 august, în cadrul Asociației Filantropice „Sf. Antonie cel Mare“ s‑a desfășurat o tabără de o zi, la care au participat 100 de copii, atât beneficiari ai centrului de zi, precum și copii de la parohiile din cadrul cercurilor misionare nr. 2 și 5 din Protoieria Galați. Copiii au participat la atelierul de olărit, mini‑atelierul de opincărit și cusut și atelierul de pictură de icoane, împletituri pe gherghefe din farfurii de plastic, brăţări din mărgele şi elastice şi alte îndeletniciri. Copiii au fost coordonaţi de către cadre didactice de la care au primit informaţii preţioase despre meserii, teoretice şi practice, din dorinţa de a promova tradiţii mai vechi ale poporului român. iar la final s‑au bucurat de agapa oferită în cadrul cantinei centrului filantropic.

Pr. Ionel Rotaru, Vasile Poalelungi, Tiber Robert, Marius Anton

 Protopopiatul Brăila

Copii de la Parohia „Sf. Arhangheli“ din Brăila în vizită la Mănăstirea Măxineni

 Odată cu venirea mult aștep­tatei și binemeritatei vacanțe de vară, la Protoieria Brăila a fost demarat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, proiectul ,,Vacanța din pridvorul Bisericii“

Proiectul, început la 15 iunie, s‑a fost desfășurat în 49 de parohii din Protoieria Brăila, fiind prezenți peste 530 de elevi, ce au fost însoțiți de aproximativ 90 de voluntari, preoți, profesori de religie sau alte materii și părinți.

Activități recreative pentru copiii de la Parohia T. Vladimirescu, jud. Brăila

În cadrul acestor tabere de vară, copiii au desfășurat activități  duhovnicești și recreative. Au luat parte la rugăciunea în comun, fiind prezenți la diferite slujbe: Sfânta Liturghie, Vecernie sau Acatist. S‑au organizat și activități recreative: jocuri cu mingea (fotbal sau tenis cu piciorul), badminton, jocuri de masă (remy, jocuri de cărți, șah), jocuri care dezvoltă imaginația și limbajul sau jocuri de echipă.

Prin prezența la unele tabere a bătrânilor din parohii, în contextul ,,Anului omagial al vârstnicilor“, copiii au aflat de la aceștia informații importante despre vremurile trecute, ocupațiile tra­diționale, diferite meșteșuguri și obiceiuri străbune.

Taberele s‑au desfășurat în locațiile duhovnicești sau recreative ale Eparhiei noastre din județul Brăila: Mănăstirea Lacu Sărat, Mănăstirea Măxineni, Așezământul „Sf Pantelimon“ – Lacu Sărat.

Activități recreative pentru copiii din Parohia Siliștea, jud. Brăila, la Mănăstirea Măxineni

O zi cu totul specială a proiectului a fost cea de 2 august, când 60 tineri, cu vârste cuprinse între 5 și 20 de ani,  din 10 parohii brăilene, s‑au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care le‑a fost gazdă, ghid și îndrumător în spațiul natural și primitor de  la Așezământul „Sf. Pantelimon“ – Lacu Sărat. După rugăciune, copiii au fost implicați intr‑o serie de activități recreative, concursuri tematice, fiind îndrumați și încurajați de chiriarhul Dunării de Jos.

Activitățile de vară pentru tineri din cadrul proiectului ,,Va­canța din pridvorul Bisericii“ vor continua până la sfârșitul lunii august și, cu siguranță, și în anii următori, fiind un real succes al biroului de cateheză și activități cu tineretul.

Pr. Sorin Băruș

Protopopiatul Tecuci

Zi de bucurie pentru copiii din Parohia Bucești, jud. Galați

Și anul acesta, pe parcursul vacanței de vară, în parohiile Eparhiei noastre, la îndemnul Înaltpreasfințitului Casian, s‑au desfășurat constant activități cu elevii. Acestea au fost de mai multe feluri: religioase, culturale, recreative și sportive.

În Protoieria Tecuci, în majoritatea parohiilor, elevii au fost invitați să participe la diverse activități precum: participarea la cercuri de pictură, la grupuri corale, la procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de Mănăstirea Adam şi la Prohodul Maicii Domnului. Vom reda în continuare evenimentele dedicate tinerilor, care s‑au realizat prin participarea comună a mai multor parohii.

1. Joi, 6 iulie, elevii de la programul „Hristos împărtășit copiilor“ de la Parohia Bucești au primit vizita colegilor lor din parohia Umbrărești I, îndrumați de pc. pr. Ioniță Gheorghiță. Programul a început cu o rugăciune în biserica parohială, urmată de un dialog între preoți și elevi, având ca scop apropierea lor de învățătura Bisericii. Au fost prezenți 60 elevi, cu vârstele între 12 și 16 ani. A urmat o competiție sportivă, cele două grupuri catehetice organizându‑se în câte o echipă de fotbal. La final, elevii au stat împreună la masă.

2. În ziua de luni, 24 iulie, la Mănăstirea „Sfinții Martiri Brâncoveni“, situată între localitățile Cârlomănești și Cerțești, s‑a desfășurat, în spaţiul natural deosebit, o tabără pentru tineret.

S‑au bucurat de frumusețea locului și de cunoscuta ospitalitate a organizatorilor, 75 de tineri din parohiile Umbră­rești I, Bucești și „Adormirea Maicii Domnului“ din municipiul Tecuci, însoțiți și bine organizați de părinții și îndrumătorii lor duhovnicești.

Tabără la Mănăstirea Cârlomanești, jud. Galați

Au fost susținute pe durata zilei un număr de trei cateheze, ce au oferit tinerilor posibilitatea de a întreba și a primi  multe răspunsuri folositoare.

În curtea mănăstirii s‑au desfășurat competiții sportive precum: întreceri în viteză, trasul funiei, concursuri de purtat diferite obiecte în mâini (lingură cu ou, lumânare aprinsă) și fotbal.

În poienița din spatele altarului de vară a avut loc un program artistic, moderat  de o inimoasă profesoară de chitară din parohia Bucești, precum și un interesant program de informare medicală susținut de o tânără studentă la medicină din parohia „Adormirea Maicii Domnului“.

Agapa frățească, focul de tabără și lansarea de lampioane au încheiat această minunată zi, ce a adus multă bucurie în sufletele copiilor și dorința de reveni cât mai curând la Mănăstirea Cârlomănești.

3. Luni, 31 iulie, s‑au reunit la Centrul Socio‑Cultural „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv“ din Brătulești, 125 de copii și tineri, însoțiți de preoții din parohiile Umbrăreşti I, Cotoroaia, Corod II și Corod IV, Liești și Brătulești, din dorința de a se împrieteni, de a se ruga, de a discuta și de a se juca împreună.

Ziua de tabăra a fost deschisă cu un moment de rugăciune în biserică. În timpul rugăciunii, cât și pe parcursul zilei, Dumnezeu a dăruit pământului ploaia mult așteptată.

Tabără de o zi în Parohia Brătulești, jud. Galați

Mai întâi, au vizitat micul muzeu tradițional, unde li s‑au prezentat mai multe obiecte vechi din gospodăria țăranului român și li s‑a oferit posibilitatea de a încerca să folosească războiul de țesut.

Fiind un lucru necesar în viață, au învăţat să acorde primul ajutor, exersând pe manechin, manevrele făcându‑se sub îndrumarea unui medic și a doi studenţi de la medicină.

Au luat masa în comun, fiind serviți cu bucate tradiționale și cu fructe de sezon.

Au urmat jocurile recreative în aer liber precum: tir cu arcul, tenis de câmp, tenis de masă și alte jocuri care ne conduc spre gingășia, bucuria și trăirea adevăratei copilării.

4. Joi, 17 august, peste 160 de copii și tineri din mai multe localități din protoieriile Tecuci și Covurlui s‑au întâlnit la Umbrărești. Au participat copiii de la grupurile de cateheză din parohiile Vameș, Tudor Vladimirescu, Namoloasa Sat, Costieni, Liești, Bucești, Ivești I, Corod II, Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Tecuci și din parohiile Umbrărești I, parohia gazdă, Umbrărești II, Ieremia Grigorescu și Torcești, împreună cu preoții lor.

Întâlnirea a debutat în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ cu o rugăciune în comun, după care a avut loc o lecție de cateheză,  continuată cu una de Limbă și literatură română practică. Lecția de cateheză a fost susținută de părintele Nicolae Ciobanu de la parohia Ieremia Grigorescu, iar lecția de Limbă și literatură română, transpusă prin istorioare și relatări în viața practică, de  dna  profesor pentru învățământul primar Georgeta Trifan, de la Școala „Sfântul Stelian“.

De  asemenea, activitățile au continuat pe stadionul comunal, unde copiii s‑au în trecut în alergare de rezistență, în jocuri de îndeletnicire, precum  și altele, care au adus bucurie și emoție. A urmat masa de prânz care a fost pregătită prin grija unei companii de pe raza comunei, oferită la Școala Gimnazială nr. 1 – Umbrărești Vale, în curtea școlii, prin strădania Comitetului de părinți, a Comitetului parohial și, de asemenea, a mamelor copiilor și tinerilor din grupul de cateheză al parohiei Umbrărești I. Toți cei 160 de copii și tineri au primit  masa în această locație. A urmat o lecție educativă, susținută de dna agent șef de poliție Mariana Popescu, în care copiilor li s‑au prezentat reguli de circulație, li s‑a vorbit despre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă elevii în zilele noastre și  cum să se ferească de tentații care le pot pune viața în pericol.

Apoi, echipele de fotbal, formate din copiii participanţi, s‑au întrecut pe stadionul comunal.  La ceas de seară, s‑au adunat la parcul Târgul Festival din Umbrărești, unde s‑a desfășurat o horă a prieteniei, au mâncat împreună și, la încheiere, a fost aprins un foc de tabără.

Nădăjduim că toate activitățile pe care le desfășurăm în cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor“ să aducă cele mai bune rezultate în creșterea și dezvoltarea tinerilor din parohii.

Pr. Lucian Spătariu

 Protopopiatul Tg. Bujor

Tabără pentru copiii din Parohia Umbrărești I, jud. Galați

În perioada 16‑18 iulie,  cei 25 de copii de la grupul de cateheză „Mlădițele iubirii“ al parohiei Moscu, însoțiți de coordonatorii activităților de cateheză parohială, au beneficiat de o tabără de vară cu activități recreative în localitatea Moeciu de Sus, din județul Brașov. Având vârste cuprinse între 7 și 17 ani, copiii participanți s‑au bucurat de călătoria cu trenul până la Brașov.

Cazați la pensiunea „Floarea Munților“, întâmpinați de o atmosferă primitoare și de aerul curat al munților, după activitățile săptămânale desfășurate pe parcursul întregului an la parohie, copiii, sub atenta îndrumare și supraveghere a coordonatorilor, au petrecut câteva zile minunate, unii dintre ei fiind la prima experiență de acest gen.

Peisajele frumoase i‑a determinat pe participanți să pornească într‑o excursie pe munte, prilej prin care au învățat să urmeze un traseu montan, primind numeroase îndrumări de la ghidul care ne‑a însoțit, privind modul de organizare și desfășurare al drumețiilor în natură. Lăsând deoparte tehnologia în această drumeție pe munte, copiii au făcut mișcare în aer liber și au admirat peisaje de o frumusețe aparte.

Tabără pentru copiii din Parohia Umbrărești I, jud. Galați

În cadrul acestei activități a fost desfășurată și o vizită la Dino Park din Râșnov, cel mai mare muzeu în aer liber din România, desfășurat pe o suprafață de 4 hectare, în care sunt expuse 120 de reproduceri în mărime naturală a unor animale dispărute și diverse specii de dinozauri. Copiii au fost încântați să vizioneze un film în natură, să afle informații despre exponate și să aibă numeroase experiențe interactive.

Tot cu acest prilej a fost vizitată și peștera Valea Cetății, aflată la 3 km de orașul Râșnov, o peșteră descoperită relativ recent, dar care impresionează prin frumusețea naturală a formațiunilor de calcar alb, ce creează un peisaj feeric și de poveste. Întreaga perioadă de tabără a fost presărată de jocuri, cântece și dansuri, care au adus multă bucurie participanților. De neuitat vor rămâne în inimile și gândurile copiilor, momentele unice petrecute în jurul focului de tabără sau baia în apă caldă, făcută la ciubăr, în răcoarea aerului de munte.

A fost un bun prilej pentru a se promova frumusețile și valorile țării noastre, copiii fiind mereu îndemnați să cultive și să aprecieze darurile pe care Dumnezeu le‑a oferit din belșug neamului nostru.

Copii din Parohia Moscu, jud. Galați, în tabără

Marți, 18 iulie, 55 de elevi de la Școala Gimnazială Fundeanu, judeţul Galaţi, au fost beneficiarii activităţilor recreative organizate de Parohia Fundeanu din Protopopiatul Târgu Bujor.

Ziua dedicată tinerilor a început cu rugăciunea de dimineață, săvârșită în biserica parohială, urmată de servirea micului dejun în cadrul Centrului parohial „Sf. Nicolae“, de la care nu au lipsit produsele tradiționale pregătite cu multă pricepere şi dăruire de gazdele evenimentului.

În continuare, sub coordonarea cadrelor didactice, copiii s‑au deplasat la Pădurea Fundeanu, în curtea Cantonului Silvic „Ursoaia“, unde, în cadrul natural al copacilor seculari ai acestui codru şi beneficiind de disponibilitatea şi bunăvoinţa pădurarului acestor locuri, au avut loc diverse activități sportive, jocuri recreative şi dansuri specifice vârstei.

Ziua s‑a încheiat tot în pădure cu servirea mesei, compusă din produse tradiționale pregătite  cu multă pricepere de către gospodinele parohiei.

Activități recreative pentru copiii din Parohia Fundeanu, jud. Galați

Sâmbătă,  26 iulie, copiii din cadrul programului catehetic „Hristos împărtășit copiilor“ al Parohiei Smulți II „Sfinții Voievozi“, Protoieria Târgu Bujor, au desfășurat frumoase activități educative și recreative la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului“ din Cudalbi. Cei 35 copii, însoțiți de coordonatori și voluntari, s‑au  închinat la sfintele moaște și la icoanele din biserica mare, apoi li s‑a prezentat într‑un mod atractiv istoricul mănăstirii. În continuare, au participat la slujba privegherii, implicându‑se în cântarea de la strană. Activitățile au continuat la iarbă verde, pe centre de lucru, în funcție de aptitudini și vârstă, astfel: atelier de creație în cadrul căruia s‑au confecționat, din piese origami, diferite obiecte (sfeșnice, coșulețe, îngerași); împletit   coronițe din   flori (cea mai   frumoasă  fiind   dăruită   mănăstirii, pentru   a împodobi icoana hramului); îmbinare puzzle‑uri; povestit istorioare cu înțeles duhovnicesc. La final, maica stareță stavrofora Mariani Popa, după ce a mulțumit vizitatorilor pentru duhul tineresc ce a cuprins sfântul  lăcaș, a oferit  daruri constând în dulciuri, metaniere și iconițe.

Miercuri, 9 august, în curtea bisericii cu hramul ,,Sfinții Voievozi“ din localitatea Crăiești, au avut loc o serie de activități recreative, specifice perioadei de vară, care se înscriu în programul eparhial ,,Vacanța din pridvorul Bisericii“. La acestea au participat aproximativ 85 de copii cu vârste între 6 și 16 ani din localitățile Crăiești și Corni, însoțiți fiind de preoții parohi, de cadrele didactice din cele două localități (în baza parteneriatelor școală‑biserică), precum și de voluntari din cadrul Organizației Naționale ,,Cercetașii României“, Centrul Local ,,Oltea Doamna“ – Tecuci.

Copii din Parohia Smulți II în vizită la
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Cudalbi

Scopul întâlnirii a fost socializarea și crearea unor legături de prietenie între copiii din cele două localități, dar și familiarizarea cu anumite obiceiuri care țin de familia autentică și de tradiția românească.

Ziua a început firesc, în biserica parohială, unde s‑au întâlnit participanții și s‑a rostit rugăciunea de dimineață. Au urmat activități non‑formale de cunoaștere și relaționare ce au constat în prezentarea numelor, pasiunilor fiecăruia, dar și a unor semne prin care urmau să se distingă unii de alții. Aceste activități le‑au pus la încercare originalitatea și capacitatea de a răspunde la provocări.

După ce toți copiii au făcut cunoștință, au mers în spațiul special amenajat din casa praznicală a bisericii parohiale și au învățat de la femeile harnice din comitetul parohial, cum se frământă și se coc prescurile, colacii și pâinea, iar de la preoții implicați, care este simbolistica prescurii și a pâinii la Sfânta Liturghie și în viața fiecărui creștin.

La ora prânzului, tot în casa praznicală, copiii au servit masa, care a constat în produse tradiționale românești specifice perioadei de post în care ne aflam, pregătite cu drag de femeile din sat.

Tabără pentru copiii din Parohiile Crăiești și Corni, jud. Galați

Ziua a continuat pe terenul de sport din sat. Cu forțe proaspete, copiii au participat la activități sportive precum: fuga în sac, ștafeta – culesul cartofilor și fotbal. De asemenea, au realizat și suporturi din hârtie pentru lumânărele, folosind tehnica origami.  La final, stând într‑un cerc al prieteniei, fiecare copil și‑a prezentat sentimentele de bucurie, dar și dorința de a mai participa la astfel de activități pe viitor.

Ziua s‑a încheiat cu oferirea de diplome tuturor partici­panților, dar și cu slujba Paraclisului Maicii Domnului, tot în biserica parohială, mulțumind lui Dumnezeu și Maicii Sale pentru aceste momente memorabile pentru copiii de la sat.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în perioada 16‑18 august, Parohia Bereşti‑Târg, judeţul Galaţi, a organizat cea de‑a patra ediţie a taberei de vară, intitulată „Săptămâna bucuriei“. Tabăra s‑a adresat copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, din această parohie şi din parohiile învecinate, precum şi copiilor din diaspoara, veniţi acasă împreună cu părinţii lor în perioada concediului de vară.

Pe parcursul celor trei zile, în colaborare cu  tineri voluntari şi cu sprijinul Primăriei Oraşului Bereşti şi al Liceului Tehnologic „Paul Bujor“ din Bereşti, s‑au desfăşurat activităţi religioase, educative, sportive, distractive şi recreative, după un proiect bine alcătuit şi validat în celelalte ediţii desfăşurate cu succes.

Tabăra a debutat, miercuri, 16 august, cu participarea a 100 de copii la Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Cuv. Parascheva“ a parohiei Bereşti‑Târg şi deschiderea oficială a activităţilor. Tinerii au făcut cunoştinţă cu animatorii, apoi s‑au împărţit pe patru grupe de vârstă, fiecare grupă primind numele unui sfânt: Sf. Dimitrie cel Nou, Sf. Antim Ivireanul, Sf. Parascheva şi Sf. Andrei. În fiecare grupă au fost desfăşurate jocuri de cunoaştere, de încredere şi de cartografiere a grupului. În fiecare zi, la ora 12.45, toţi copiii au luat pauză pentru masă şi odihnă, după care, de la ora 16.00, cu toţii s‑au strâns în curtea bisericii şi la liceul din localitate, unde au fost desfăşurate atelierele tematice de creaţie, comunicare, muzică şi tir cu arcul.

La aceste ateliere, copiii participanţi şi‑au descoperit noi talente şi au deprins diverse îndeletniciri ‑ de a face metaniere şi cruciuliţe, de a vorbi liber în public, de a interpreta cântece, a prezenta diverse coregrafii şi de a ţinti cu arcul.

Fiecare zi s‑a încheiat cu rostirea rugăciunii de seară, citirea unei pilde şi extragerea învăţăturilor desprinse din cele auzite şi din cele petrecute pe parcursul zilei. În penultima zi de tabără, copiii s‑au spovedit, pentru ca, în ziua de 18 august, să participe la Sfânta Liturghie şi să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului.

Tabără în Parohia Berești Târg, jud. Galați

Nu a lipsit nici tradiţionalul foc de tabără, moment la care au participat nu doar cei mici, ci şi părinţii, bunicii şi mulţi dintre locuitorii oraşului Bereşti, fiind cu adevărat un moment de socializare şi de bucurie în aer liber între cei mari şi cei mici.

La final, a fost vizionat filmul taberei, iar toţi participanţii au primit diplome şi daruri din partea organizatorilor.

Joi, 17 august, în ziua de prăznuire a Sfântului Gheorghe Pelerinul, în cadrul programului eparhial „Vacanța din pridvorul Bisericii“, copiii din Parohia „Sfinții Voievozi“ ‑ Smulți II, judeţul Galaţi, au fost răsplătiți cu o excursie de o zi în zona Piatra Neamț.

Astfel, 42 de copii însoțiți de preotul paroh, cadre didactice, voluntari și vârstnici, după ce s‑au rugat în biserica parohială, au început itinerariul spre plaiurile nemțene. Pe traseu au fost prezentate informații istorice și duhovnicești despre localitățile semnificative străbătute (municipiul Tecuci, Mausoleul de la Mărășești şi oraşele Adjud şi Bacău).

În Piatra Neamț, copiii au urcat cu telegondola pe Muntele Cozla, de unde au admirat priveliștea superbă asupra orașului și frumoasele turle ale bisericilor care tind spre cer.

Copii din Parohia Smulți II în vizită la Mănăstirea Bistriţa

În continuare, s‑au vizitat vechile mănăstiri voievodale Bistrița și Pângărați. La mănăstirea Bistrița, după ce s‑au închinat la sfintele icoane și au cinstit sfintele moaște, părintele ghid al mănăstirii le‑a vorbit despre istoricul mănăstirii, despre voievozii ctitori (Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Petru Rareș). Copiii au primit sfaturi de viață și au înțeles că bunătatea naște bunătate, că e nevoie de Dumnezeu, de Biserică, de prezența la sfintele slujbe și de multă rugăciune. Au fost îndemnați să lupte cu tentațiile zilelor noastre reprezentate de tehnologie și să petreacă timp de calitate cu prietenii.

Întăriți trupește după un picnic la iarbă verde, la umbra  zidurilor fortificate ale mănăstirii, copiii s‑au îndreptat spre lacul Bicaz, unde au avut parte de o plimbare pitorească cu vaporașul. S‑au bucurat de frumusețea munților din jur și de măreția Ceahlăului. Pe drumul de întoarcere  priveliștea de basm a  lacului  Bâtca Doamnei, plin de lebede grațioase, i‑a încântat pe toți. Spre seară, obosiți dar încărcați de har, grupul catehetic a ajuns cu bine acasă.

Pr. Cezar Gagiu

Protopopiatul Făurei

Copii din Parohia Perișoru în vizită la Mănăstirea Sihăstria Putnei

La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, pe perioada vacanței de vară, șase parohii din cadrul protoieriei Făurei, au organizat pentru tinerii din grupurile catehetice și nu numai, o serie de activități cu specific tradițional sau recreativ, cu scopul apropierii acestora de biserică.

Parohiile care s‑au implicat în astfel de activități au fost: Movila Miresii, Esna, Perișoru, Șuțești, Mircea Vodă și Ianca I.

Tabără de o zi pentru copiii din Parohia Movila Miresii, jud. Brăila

Între activitățile desfășurate menționăm prepararea de mâncăruri tradiționale (coacerea pâinii, a prescurilor, umplerea borșului), jocuri și activități recreative (tenis, fotbal, șah, dru­meții), deprinderea artei țesu­tului, pelerinaje la diferite mânăstiri din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos și nu numai (participarea la sfintele slujbe, închinarea la sfinte moaște), vizitarea mai multor obiective turistice (muzee, cetăți).

De asemenea, în Postul Adormirii Maicii Domnului, copiii au luat parte la slujba Paraclisului Maicii Domnului sau la slujbele mănăstirilor. Între obiectivele din cadrul Eparhiei, vizitate de tineri, se numără: Mănăstirea „Sf. Pantelimon“ – Lacu Sărat, Așezământul  „Sf. Pantelimon“ – Lacu Sărat, Mănăstirea Măxineni, Biserica Greacă și Catedrala „Nașterii Domnului“ din Brăila, Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

Zi de bucurie pentru copiii din Parohia Esna, jud. Brăila

Cu acest prilej, pe lângă cunoștințele istorice legate de obiectivele vizitate, tinerii s‑au putut închina la moaștele multor sfinți, descoperind un patrimoniu spiritual care i‑a îmbogățit și mai mult. Alături de bucuria spirituală, întâlnirea duhovnicească cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop, la Așezământul „Sf. Pantelimon“ – Lacu Sărat, a constituit o mare bucurie care s‑a concretizat în dialoguri interactive, jocuri și împărtășirea de cunoștințe duhovnicești ale Înaltpreasfinției Sale. Astfel, copiii au descoperit în arhiereul nostru latura părintească și duhovnicească de adevărat păstor.

Nu în ultimul rând, copiii au fost răsplătiți, pe lângă multe daruri constând în iconițe, cruciulițe, cărți de rugăciune și dulciuri, și cu o agapă frățească la Așezământ.

Activități recreative pentru copiii din Parohia Ianca I, jud. Brăila

Aceste bucurii și amintiri de neuitat au fost împărtășite unui număr de 148 de copii, iar valoarea financiară de susținere a acestor activități s‑a ridicat la suma de 14.200 lei.

În concluzie, copiii au înțeles că valorile și tradițiile primite de la bunicii noștri sunt adevărate tezaure ce trebuie păstrate și dăruite urmașilor și că acestea au rădăcini adânci în Biserică.

Pr. dr. Mihai Cocîrlea

Protopopiatul Covurlui

„Copiii trebuie educați în duhul Evangheliei iubirii lui Hristos și al valorilor creștine, prin rugăciune și îndemn la viață sfântă și fapte bune“ – Preafericitul Daniel, Patriarhul României

Zi de bucurie pentru copiii din Parohia Rediu, jud. Galaţi

Cu binecuvântarea Înalt­prea­sfințitului Părinte Arhiepis­cop Casian al Dunării de Jos, îndemnul de a‑i crește și educa pe copii în duhul Evangheliei iubirii lui Hristos, se transpune în faptă prin taberele de vară organizate în cadrul parohiilor din întreaga Arhiepiscopie a Dunării de Jos. Așa cum din tinda bisericii s‑a pornit grija față de bolnavi, față de tot sufletul necăjit și întristat, grija față de dobândirea științei de carte, toate ca expresie faptică a purtării de grijă pe care Dumnezeu o revarsă asupra noastră, astfel,  vremea vacanței de vară, timp al jocului pentru copii, a devenit prilejul ca jocul copiilor să fie valorificat ca pe o lucrare catehetică și misionară.

Programul eparhial  „Vacanţa din pridvorul Bisericii“, conferă șansa aducerii laolaltă, într‑un cadru și timp propice, a tuturor elementelor necesare unei activități misionar‑educative pen­­tru copii și tineri.

Vremea vacanței de vară, timp al jocului prin excelență, adună mai mulți copii și tineri, astfel încât, multe comunități rurale, de obicei percepute ca și „îmbătrânite“, sunt regăsite animate de un număr mai mare de copii și tineri, reveniți de la școli, în vacanță la bunici, în concedii, alături de părinții întorși din străinătate.

Disponibilitatea față de joc poate fi valorificată din punct de vedere misionar și pastoral, dacă jocul pleacă cu înțelepciune din pridvorul Bisericii. Spre surprinderea multora, care rezervă spațiul bisericii doar ca unul exclusiv al rugăciunii, biserica și curtea bisericii pot deveni locuri de joacă pentru copiii noștri, cărora li se oferă varianta frumoasă, cuviincioasă, plină de bucurie a jocului. Unii redescoperă sau chiar descoperă jocul, dincolo de ceea ce propune mediul online sau „lumea jocurilor pe calculator“.

Din această înlănțuire: biserică, joc, copii și tineri, bucurie, dăruire și prietenie apar momentele pe care dorim a le surprinde prin câteva cuvinte în acest articol referitor la activitățile organizate cu tinerii și copiii în parohiile din cadrul Protoieriei Covurlui.

În mai multe comunităţi, sub coor­donarea pc. preoți și cu sprijinul voluntarilor și al animatorilor pentru grupurile de copii, dar mai ales prin participarea copiilor din comunitățile parohiale, s‑au organizat tabere de vară, ateliere de creație, întreceri sportive și de îndemnare, întâlniri cu bătrânii, precum și vizite pentru a vedea colecții particulare de obiecte tradiționale, specifice traiului țăranilor din satele românești. În unele parohii s‑au organizat excursii, încercându‑se ca beneficiarii acestor activități să fie mai ales din rândul copiilor proveniți din medii defavorizate.

Activități cu tinerii și copiii s‑au desfășurat în parohiile covurluiene: Grivița, Nămoloasa Sat, Pechea II, Pechea IV, Rediu, Slobozia Conachi, Tudor Vladimirescu şi Vameș.

Zi de bucurie pentru copiii din Parohia Rediu, jud. Galaţi

La Parohia Pechea II acti­vitățile s‑au desfășurat pe parcursul întregii vacanțe de vară, în fiecare sâmbătă, aceste activități recreative și jocuri, fiind susținute prin implicarea voluntarilor și a echipei de animatori din cadrul parohiei.

La Parohia Rediu, programul eparhial: „Vacanța din pridvorul Bisericii“ a avut denumirea: „Generații la şezătoare ‑ un proiect pentru bunici și copii“, desfășurându‑se în perioada 7‑12 august 2023, cu participarea unui număr mare de tineri, copii (peste 80 de copii din parohie, precum și din diaspora: Irlanda, Italia, Spania, Anglia) și bunici, alături de membrii Consiliului și Comitetului Parohial, la care s‑au alăturat voluntarii „Asociației Cul­turale de Teatru pentru Copii și Tineret ‑ Absolut“.

Înainte de fiecare activitate programată, copiii împreună cu bunicii și părinții, alături de voluntari au participat la slujba Vecerniei și la Paraclisul Maicii Domnului.

Începând din prima zi, după slujbă, s‑au deschis diferite ateliere de creație: mozaic, pictură, modelaj în lut, jocuri specifice teatrului, precum și cântece și dansuri tradiționale românești coordonate de către doamna coregraf Liliana Simona Sârbu.

Tabără de o zi pentru copiii din Parohia Rediu, jud. Galaţi

O altă activitatea deosebit de importantă, desfășurată pe parcursul zilelor de tabără a fost prepararea bucatelor tradiționale, gătite după rețete știute doar de bunicele satului. Astfel, dom­nișoarele participante au frământat pâinea în covată și au copt‑o în cuptorul tradițional din lut. Au preparat diferite rețete de post, gătite la ceaun pe pirostrie.

Pe parcursul zilelor de tabără s‑au organizat diferite întreceri sportive, precum și partide de fotbal, badminton și tenis.

În ultima seară, în jurul focului de tabără s‑au depănat povești de la bunici pentru nepoți.

Tabăra de creație s‑a încheiat printr‑o frumoasă călătorie până la Slănic Moldova, trecând pe la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ de la Tudor Vladimirescu, biserica „Adormirea Maicii Domnului“ de la Borzești, precum și la Muzeul Ștefanian de Cultură și Artă Religioasă.

Duminică, 13 august, toți participanții la „Generații la şe­zătoare“, după Sfânta Liturghie, au fost premiați și li s‑au oferit diplome în biserica parohială, încheind această activitate cu o rugăciune de mulțumire.

Joc și voie bună pentru tinerii din Parohia Vameş, jud. Galaţi

În săptămâna 21‑25 august, s‑a desfășurat în Parohia Vameş, judeţul Galaţi, cea de‑a III‑a ediţie a Taberei de vară „Credință, Sport și Comuniune“. În cadrul acestei tabere au fost susţinute activități culturale, religioase, tradiționale și sportive. Programul a debutat cu o excursie gratuită, de două zile, la Braşov, pentru cei 20 de copii ai grupului catehetic al Parohiei Vameş, care în decursul anului au participat la slujbele religioase și s‑au implicat în activitățile desfășurate, prilej cu care au fost vizitate: Mănăstirea Lepșa, Cascada Putnei, Castelul Bran şi Muzeul în aer liber ‑ Dino Parc, Râșnov.

În următoarele două zile s‑au fost desfășurate o serie de activități sportive, care au  reunit  peste 150 de copii ai grupurilor catehetice din parohiile Pechea II, Slobozia Conachi, Tudor Vladimirescu şi Nămoloasa din Protoieria Covurlui și, respectiv, parohia Umbrărești din Protoieria Tecuci.

Activitățile au început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială și rostirea rugăciunilor pentru copii şi tineri, iar copiii s‑au deplasat în continuare pe terenul de sport din comuna Piscu, unde s‑au desfășurat probele sportive propriu‑zise. Pri­ma zi a reunit probele pe echipe: fotbalul și jocurile de ștafetă, iar a doua zi, probele individuale: atletism și șah.

Încurajați de colegii lor, însoțiți de către preoții coordonatori ai grupurilor catehetice și îndrumați de un profesor de sport, copiii tuturor parohiilor participante au obținut rezultate deosebite. Pe toată durata celor două zile de competiție, participanţii au primit apă, gustări calde și gogoși, pregătite de credincioase şi tinerii din grupul catehetic.

La final, toți copiii au primit diplome de participare, iar cei mai buni au fost recompensați cu trofee.

Joc și voie bună pentru tinerii din Parohia Vameş, jud. Galaţi

În ultima zi a taberei a fost desfășurată o activitate tradi­țio­nală în care bătrânele pricepute ale satului le‑au arătat copiilor componentele unui război de țesut, cum se montează și se asamblează acesta. Activitatea face parte dintr‑un proiect mai vechi al Parohiei Vameş, prin care se încearcă reînvierea ţesutului la război și învăţarea acestei îndeletniciri de către tinerele generaţii.

La sfârşitul activităţilor, copiii au servit masa cu bucate tradiţionale româneşti, pregătită de aceștia, sub îndrumarea celor în vârstă şi cu experienţă.

Aceste activități desfășurate în parohiile din cadrul Protoieriei Covurlui, au darul de a așeza în sufletele copiilor și tinerilor nu doar bucuria unor momente frumoase petrecute pe parcursul vacanței de vară, ci aspectul cel mai important este așezarea copilului și a tânărului în legătura cu Hristos Domnul, cu Sfânta Biserică, pe care le descoperă prin bucuria curată a jocului, prin rugăciunea de dinaintea jocului, experiind comuniunea și a comunicarea reală. Prin joc, copiii descoperă identitatea noastră de neam ortodox, prin gustul bucatelor tradiționale, prin observarea vieții din casele țărănești, prin interacțiunea cu bătrânii satelor noastre.

Privind spre toate, mulțumim Bunului Dumnezeu și Înalt­preasfinției Sale, Părintele Arhi­episcop Ca­sian al Dunării de Jos, pentru șansa de a vedea fru­musețea și lumina omului, a tânărului, a copilului care se joacă!

Pr. Bogdan‑Laurențiu Istrate

Protoieria Însurăței

Activități recreative în Parohia Tibăneşti I, jud. Brăila

Programul eparhial „Vacanța din pridvorul bisericii“ a adunat în curtea parohiilor din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, sute de copii care într‑un urcuș duhovnicesc spre sărbătoarea Ador­mirii Maicii Domnului, au armonizat activitățile duhovnicești cu cele recreative. În cadrul Protoieriei Însurăței, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, mai multe parohii au realizat activități ce au implicat atât tinerii, cât și persoanele vârtnice. Astfel, în majoritatea zilelor din lunile iulie și august, preoții și voluntarii, însoțiți de tineri şi copii, sub veșnica privire purtătoare de grijă a bătrânilor, au unit utilul cu plăcutul, gândul cu fapta și, pentru un timp, au adus doxologie lui Dumnezeu prin joc, zâmbet și cuvânt.

În acest sens, amintim parohiile Bărăganul, Radu‑Vodă, Mi­hai Bravu, Țibănești I, Spiru Haret și Zăvoaia, care au organizat tabere de vară împreună cu voluntarii și elevii din paro­hiile lor.

Așadar, în Parohia Țibănești I s‑a desfășurat în perioada 16‑20 iulie 2023, cea de‑a VI‑a ediție a „Școlii de vară în tinda bisericii“.

Pe parcursul celor cinci zile, aproximativ 50 de copii din localitatea Tufești, sub coordonarea preotului paroh Ionuț Mihai Duțu, au participat la o serie de activități recreative și creative, propuse special pentru copii de cadre didactice voluntare.

De vorbă cu copiii din Parohia Radu Vodă, jud. Brăila

Printre activitățile implementate cu mare succes s‑au numărat jocuri de cunoaștere, ghicitori, jocuri pe echipe, dar și ateliere de povești, de pictură, pe piatră sau pânză, de reciclare, cusut pe etamină și împletit.

Anul acesta, atelierul care a oferit o notă de originalitate a fost cel de modelaj în lut, fiind o ocazie unică pentru tineri de a descoperi arta veche a înaintașilor lor. Având la bază o temă neolitică, atelierul a cuprins trei faze: o mică parte teoretică în care copiii și‑au așternut pe hârtie viziunea proprie, cea de‑a doua a fost reprezentată de modelarea în lut a vaselor și a animalelor cu ajutorul tehnicilor învățate, iar ultima parte a fost constituită de experimentul arderii neolitice a lucrărilor.

Totodată, în cadrul Parohiei Radu‑Vodă, sub îndrumarea preotului Cristian Claudiu Lascu, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, s‑a desfășurat programul eparhial „Vacanța din pridvorul bisericii“, unde 25 de elevi din grupul catehetic au participat în fiecare aseară la Paraclisul Maicii Domnului pe care l‑au cântat alături de credincioșii prezenți la slujbă.

La finalul paraclisului, elevii au participat la o scurtă cateheză, prin care li s‑a vorbit despre însemnătatea postului și beneficiile acestuia în viața credinciosului, despre Maica Domnului și despre puterea rugăciunii în viața celui ce o practică. Activitățile au continuat prin jocuri recreative, cântece, desen și discuții libere, purtate cu vârtnicii localității.

Copii din Parohia Spiru Haret, jud. Brăila în vizită la Castelul Peleș

De asemenea,  tinerii și copiii din grupul catehetic al Parohiei Bărăganu au participat la slujbele Vecerniei, Litiei, Acatistului și Sfintei Liturghii, închinate Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, sărbătorit la 22 iunie.

După slujba de seară, cre­dincioșilor prezenți li s‑a citit din „Patericul românesc“, din viața și faptele sfântului, iar a doua zi, în jurul orei prânzului, au plecat spre Mănăstirea Căldărușani, cu microbuzul școlar. Atmosfera călătoriei a fost voioasă, caracteristică vârstei participanților. Ajunși acolo, s‑au închinat cu bucurie moaștelor Sfântului Grigorie, iar apoi au vizitat  muzeul mănăstirii.

La final, a avut loc și o mică cateheză, la umbra teilor seculari din curtea mănăstirii, pentru a fixa mai bine în inimile copiilor tot ce au văzut, auzit și simțit la prăznuirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, mare ctitor de limbă, literatură și școală românească.

Zi de bucurie pentru copiii din Parohiile Mihai Bravu, Zăvoaia şi Radu Vodă

Amintim și Parohia Spiru Haret, care la inițiativa părintelui Ionuț Adrian Arsene, în data de 18 iulie, într‑o frumoasă zi de vară, a adus bucurie în inimile celor 30 de copii, care anual se implică în programul filantropic organizat cu prilejul sărbătorilor de iarnă, prin organizarea unei excursii pe Valea Prahovei.

Au fost vizitate mai multe obiective turistice precum: Mănăstirea Caraiman,  Mănăstirea Sinaia, Castelul Peleș, Pelișorul și Grădina Zoologică din orașul Ploiești. Elevii s‑au bucurat de experiența trăită, mai cu seamă că pentru unii dintre ei a fost pentru prima oară când au reușit să ajungă în aceste locuri minunate.

Toate aceste activități din timpul anului, desfășurate de parohii prin inimile pline de voiociune ale copiilor, au fost răsplătite prin excursii de o zi fie la mănăstirile din cuprinsul eparhiei (cu prilejul hramului Mănăstirii Buciumeni și Măxineni), fie la alte mănăstiri din apropiere, unde s‑au desfășurat activități de recreere. Așadar, parohiile Mihai Bravu, Zăvoaia și Radu Vodă au organizat o excursie comună în ținutul Dobrogei, unde elevii au vizitat Mănăstirea  și peștera Sfântului Ioan Casian, precum şi Cheile Dobrogei. După vizitarea obiectivelor propuse, în peisajul natural al Cheilor Dobrogei s‑au desfășurat activități recreative și de socializare.

De asemenea, Parohia Țibă­nești I a organizat o excursie de o zi, împreună cu membrii grupului de cateheză, pentru a vizita cetăţile Dinogetia şi Noviodunum, bazilica paleocreștină de la Niculițel și Mănăstirea Cocoș.

Pr. George Ionuț Albu, Protoiereu de Însurăței

 Protoieria Nicorești

,,Lăsați copiii să vină la Mine și nu‑i opriți că a unora ca acestora este Împărăția cerurilor“ (Luca 18, 16).

Anul acesta, la fel ca și în  anii precedenți, s‑a desfășurat și în Protoieria Nicorești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, programul de vară cu tinerii intitulat: ,,Vacanța din pridvorul bisericii“. Acest program eparhial este menit să realizeze o legătură mai profundă între copii și Biserică, dar și o apropiere a acestora de Biserică prin deprinderi creștine, atât de necesare în lumea plină de pericole care îi pândește la tot pasul.

Copii din Parohia Țepu de Jos în vizită la Mănăstirea Toflea

Programul a fost desfășurat de majoritatea parohiilor din cuprinsul Protoieriei Nicorești, având ca locații principale mănăstirile Buciumeni și Toflea. Au fost parohii care au prelungit aceste activități și la alte mănăstiri sau obiective de interes: Mausoleul de la Mărășești sau sediul Protoieriei Nicorești. Au fost făcute eforturi considerabile din partea preoților, de ordin financiar, temporal și organizatoric, pentru a bucura cât mai mulți copii din cuprinsul Protopopiatului Nicorești.

Peste două sute de copii au pășit pragurile acestor sfinte mănăstiri primind sfaturi folositoare de suflet de la viețuitorii acestora, s‑au rugat împreună, au descoperit cu multă uimire programul liturgic al mănăstirilor și s‑au bucurat de verdele binefăcător al pădurii, anticameră a Raiului. Preoții au organizat aceste excursii, fie singuri, fie grupați două‑trei parohii. În felul acesta, ,s‑a realizat și o legătură frumoasă între copiii din diferite parohii, s‑au legat prietenii și s‑au făcut frumoase schimburi de impresii, idei și abilități.

Activitățile au fost desfășurate pe diferite planuri: liturgic, cultural, educațional, sportiv, totul începând, cum este normal, cu scurte momente de rugăciune comună în bisericile din parohii, dar și la mănăstiri. Bucuria copiilor a fost deseori molipsitoare, aducând și în viața slujitorilor sau a părinților, care i‑au însoțit, momente de relaxare, de liniște și bucurie sub cupola protectoare a sfintelor mănăstiri.

Aceste activități, deși scurte, au reușit să creioneze multe aspecte pozitive, dar și mai puţin plăcute din viața tinerilor, căutările lor, dar mai ales au evidenţiat responsabilitatea noastră pentru neștiința sau ignoranța tinerilor în cele ale credinței. Prin aceste mici excursii s‑a făcut de fapt o mare investiție în următoarea generație de creștini, o conlucrare frumoasă între școală, societate și Biserică.

De asemenea, aceste ore petrecute sub cupola bisericii au fost momente prielnice pentru copii, ca ei să conștientizeze importanța contactului fizic între oameni, bucuria vorbei față către față și împreună vorbirea cu Dumnezeu în rugăciunea comună. Aceste mici excursii au constituit realmente o formă de terapie pentru copii.

Un aspect cu adevărat transcendental al acestor tabere a fost intrinseca și fascinanta împletire a rugăciunii cu jocul. Această si­nergie simbolică dintre sacrul trans­cendental și sfera profană a permis copiilor să pătrundă cu profunzime și re­verență subtextul credinței, iar prin activitățile recreative și con­tem­plație să atingă înălțimile unor frumoase conștiințe spirituale.

Mulțumirea preoților a fost și reacția pozitivă a părinților, unii însoțindu-i pe copii și descoperind, împreună cu aceștia, pacea și bucuria pe care le oferă mănăstirile noastre. După momentele de rugăciune și sfat duhovnicesc, copiii s‑au bucurat de natură, au jucat diferite jocuri și au servit împreună masa. Toți preoții s‑au mobilizat în așa fel, încât copiii să primească hrană, fructe, sucuri, apă, prăjituri, într‑o frumoasă comuniune a agapei frățești.

În contextul taberei, implicarea incisivă și profundă a clericilor și a părinților a reflectat o armonioasă sinergie între dragostea slujitorilor și grija părinților. Această conlucrare a reprezentat un pilon important în edificarea credinței și a caracterului copiilor, subliniind importanța unui parteneriat solid în creșterea și educarea tinerilor, definind astfel contururile unei comunități mai mari și mai energice, ancorate în credință.

Copii din Parohiile Nicorești, Poiana, Piscu Corbului în vizită la Mănăstirea Buciumeni

În Protopopiatul Nicorești, au participat 224 de copii la aceste tabere, au fost implicați 15 parohii, iar valoarea darurilor s‑a ridicat la suma de 9.650 lei. Merită de remarcat activitatea părintelui Veronel Răducan, de la parohia Țepu de Jos, care a reușit să mobilizeze 63 de copii și 14 voluntari participanți la tabăra de la Mănăstirea Toflea. Valoarea sumei alocate pentru acest eveniment de parohia Țepu de Jos se ridică la suma de 5 000 lei.

Putem spune, în concluzie, că aceste zile petrecute cu tinerii au fost de un real folos pentru copii, părinți și preoți deopotrivă, și că orice lucru bun trebuie continuat și în anii viitori ca o formă de responsabilitate pentru generaţiile ce vor veni de creștini ai Bisericii, pentru o frumoasă punere în valoare a energiei tinerilor și o echilibrare a zbuciumului lor sufletesc în pridvorul primitor al bisericilor și mănăstirilor noastre.

Este imperios să‑i adresăm recunoștința noastră profundă Înaltpreasfințitului Părinte Casian pentru maniera incontestabilă în care a supravegheat, cu meticulozitate și devotament, spiritualitatea și dezvoltarea morală a noii generații, punând astfel bazele unei comunități spirituale robuste și ancorate în valorile autentice ale credinței ortodoxe.

În concluzie, tabăra de la mă­­năstirile Toflea și Buciumeni a reprezentat, cu adevărat, o ex­periență excepțională, un panteon al spiritualității care a șlefuit mințile și sufletele tinerilor într‑o manieră profundă și contemplativă, conturându‑le existența cu nuanțe subtile și abisale ale credinței ortodoxe. Această „odă divină a credinței“, primită cu recunoștință, va rămâne o pagină de aur în cărțile vieților lor, luminate de înțelepciunea înaltă a Ortodoxiei, sculptată cu con­știinciozitate în ființa lor.

Pr. Mihai Roșu, Protoiereu de Nicorești