Studenţii şi masteranzii Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, la ceas de sărbătoare a absolvirii

După trei ani de rugăciune, împletită cu studiu şi practică socială şi pedagogică şi cu multe programe de voluntariat, ilustrate de materialul foto, absolvenţii promoției 2023 ai specializărilor „Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială“, „Artă Sacră“ şi „Spiritualitate Ortodoxă şi Asistenţă Socială“, împreună cu colegii lor de la Istorie, Resurse Umane, Sociologie şi Filosofie din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universității „Dunărea de Jos“ din Galaţi au trăit momentul  încununării studiilor, prin programul uni­versitar specific absolvirii.

Evenimentul cur­sului festiv a avut loc sâmbătă, 1 iulie 2023, iar ab­solvenții teologi s‑au întâlnit la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, unde s‑au rugat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ‑ în cadrul căreia s‑au rostit şi ectenii de mulţumire, iar la momentul cuvenit au primit Sfânta Împărtăşanie. În strană au fost prezenți pr. conf. Lucian Petroaia, pr. conf. Cristian Gagu, pr. lect. Costel Toma, pr. lect. Ovidiu Soare, care, împreună cu studenții, masteranzii şi credincioşii din sfântul locaş, au oferit răspunsurile liturgice.

Momentul care a urmat după participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a constat în deplasarea, în coloană, pe strada Domnească, către sediul central al Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galați, pe treptele căreia s‑a intonat imnul academic „Gaudeamus igitur“, specific ceremoniilor universitare. Studenții au fost prezenți la aceste momente în ținută de festivitate compusă din: tocă, eșarfă și insignă, împreună cu roba de absolvent, personalizate cromatic în  negru şi albastru.

În același pas de defilare, coloana studenților, conduși de decanul Facultății, prof. dr. Arthur Tuluş şi de părinţii profesori, s‑a îndreptat către Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie în Aula Magna „Al. I. Cuza“, pentru a participa la cursul festiv.

În cadrul fes­tivității au luat cuvântul, dl prorector, prof. univ. dr. Silviu Stanciu, decanul Facultății,  prof. univ. dr. Arthur Tuluș, dna prodecan lector univ dr. Valerica Celmare, pr. conf. dr. Lucian Petroaia, pr. conf. univ. dr. Gagu Cristian, pr. lector dr. Ovidiu Soare, lector univ. dr. Luminița Iosif și alte cadre didactice. Au luat cuvântul reprezentanții absolvenților de la specializările Resurse Umane, Filosofie, Istorie, Teologie Ortodoxă Asistență Socială, Arta Sacră (licență), cât și cei ai absolvenților cursurilor de master.

În mod solemn, pe scenă s‑au înmânat diplomele de absolvire și alte diplome și distincții onorifice. La festivitate au participat membrii familiilor şi prieteni, în calitate de invitați ai absolvenților.

În zilele de 4, 7 şi 12 iulie, grupele de absolvenţi ale programelor de licenţă şi master au susţinut, pe specializări, examenele de finalizare a studiilor. Într‑o atmosferă de emulaţie şi de bucurie, tinerii au dat dovada unei bune pregătiri teoretice şi a unei maxime disponibilităţi spre lucrarea practică ce îi aşteaptă în instituţiile în cadrul cărora vor profesa.

Dând slavă lui Dumnezeu și mul­țumind Înaltpreasfinţitului Pă­rinte Casian Crăciun, domnului rector al Universităţii, prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, dlui preşedinte al Senatului U.D.J.G., prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, domnului decan al F.I.F.T., și cadrelor didactice ale F.I.F.T.,  la ceas de absolvire făgăduim să slujim cu credinţă şi jertfelnicie Biserica lui Hristos acolo unde vom fi rânduiți.

În cele ce urmează sunt expuse câteva mărturii de la absolvenți,  preluate, chiar în cadrul momentelor care au marcat  finalizarea studiilor promoţiei 2023.

Gânduri de absolvent

„În calitate de absolvent a Facultății de Istorie, Filosofie şi Teologie, specializarea Teologie Ortodoxă şi Asistență Socială, mă pot bucura că am avut ocazia să studiez la această facultate, realizând o performanță importantă pentru viața mea. Am învățat multe lucruri noi și am dobândit cunoștințe valoroase. Am întâlnit oameni frumoși și de la fiecare am avut câte ceva de învățat.“ (Mirela Liliana Barbu).

„Atât timp cât încerci să urci treptele, nu se vor termina sub pașii care urcă, şi ele se vor înmulți la infinit. Este important să vrei, să faci ceea ce poți; să poți avea succes, trebuie să ai voință. Un fel de provocare ca și cum te‑ai juca cu propria viață în așa fel, încât la final să fii mulțumit, să te aplauzi singur! La o vârstă mai fragedă aș fi spus că mi se va deschide un nou drum în viață, așa pot spune că va urma o nouă provocare, înțelepciune și împăcare de sine. Continuăm să luptăm, viața este frumoasă!“ (Aurica Grecu).

„După terminarea liceului nu știam pe ce drum o pot lua, nu știam ce‑mi poate rezerva viața. Pe parcursul anilor am descoperit că nu merită să ne stresăm pentru lucruri mărunte. Viața mi‑a arătat că pot duce lucruri și pot îndura momente grele, dar acestea doar cu ajutorul lui Dumnezeu. Îi mulțumesc Domnului că am ajuns până în ziua de azi și că mă pot numi absolvent al specializării «Teologie Ortodoxă Asistență Socială»!“ (Ilie Grigore).

„Pentru a reuși, dorința de a avea succes trebuie să fie mai puternică decât teama de a nu reuși. Cu aceste gânduri am absolvit facultatea pe care am urmat‑o cu cel mai mare drag. Îmi doresc ca toate cunoștințele dobândite cu ajutorul cadrelor didactice să le aprofundez pe viitor, la locul de muncă. “ (Bogdan Darius Pană).

„Le mulțumesc tuturor profesorilor pentru ajutorul și sprijinul pe care mi l‑au oferit. Am învățat în cei trei ani de facultate să fiu în primul rând un creştin bun, un om de omenie și un bun profesionist“ (Anca Gabriela Călin).

„După cei trei ani de studiu la  specialitatea Teologie Ortodoxă și Asistență Socială am realizat că am făcut un pas important în educația mea profesională, spirituală și umană. Am fost de nenumărate ori copleșită de știința și capacitatea părinților profesori şi ajutată de empatia și considerația acestora și, nu în ultimul rând, de sprijinul sufletesc şi științific pe care mi l‑au acordat. Odată cu absolvirea, am un sentiment de împlinire și recunoștință pentru toate lucrurile bune care mi s‑au întâmplat în acești ani și sentimentul că am făcut‑o mândră pe mama mea!“ (Nicoleta Radu).

Lenuţa Buboi Pop,

absolventă T.O.A.S. 2023