Un nou început la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi

Început de an universitar la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

La 3 octombrie din anul 2022, la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați, a fost organizată deschiderea solemnă a cursurilor pentru noul an universitar 2022‑2023.

În dimineața zilei, așa cum se cuvine a pune început bun întru toate cu Dumnezeu, la Catedrala Arhiepiscopală a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de către un sobor de preoți profesori de la Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, locașul sfânt adunând laolaltă profesori, studenţi şi masteranzi teologi, precum și credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul format din studenții și masteranzii prezenți la slujbă, dirijați de către ÎPS Sa Casian. După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a oficiat slujba parastasului pentru pentru rectorii, prorectorii, profesorii, absolvenţii şi cursanţii Universităţi „Dunărea de Jos“, trecuţi la cele veşnice.

În continuare au fost înălțate rugăciuni către Dumnezeu, mulțumindu‑I și rugându‑L să reverse darul înțelepciunii și al priceperii, pentru buna creștere intelectuală și culturală a tinerilor cursanți, prin slujba de Tedeum la deschiderea noului an universitar, urmând apoi cuvântul ziditor al Părintelui Arhiepiscop, în care a evidențiat importanța lucrării duhovnicești în viața creștinului prin comuniunea permanentă cu Dumnezeu, care este rugăciunea, și prin studiul teologiei, învățând astfel să trăim o viață bineplăcută Domnului, prin faptele bune și pline de iubire către cei din jurul nostru.

Vorbind despre folosul științei și al credinței în viața creștinului, chiriarhul Dunării de Jos a spus că „fără de credință, știința va fi șchioapă, iar credința fără știință va fi oarbă“. De la Catedrala Arhiepiscopală, ierarhul a mers la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi, unde a avut loc începutul academic, universitar de formare a tinerilor. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, conducerea universităţii, reprezentanţi ai unor instituţii regionale din ţară şi din Republica Modova, precum şi studenţi, masteranzi şi doctoranzi gălăţeni.

Înainte de începerea festivităţii, toţi cei prezenți au cântat Imnul Naţional al României, după care au urmat discursurile, domnului prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, domnului prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, președintele Senatului, domnului Ionuț Pucheanu, primarul Municipiului Galați, domnului Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, în care și‑au exprimat bucuria momentului de revedere față către față a tinerilor ce au ales această universitate, prezentând întreaga activitate, parteneriatele și bogata lucrare didactică și culturală a acestei instituții de învățământ superior ce se află la împlinirea a 74 de ani de la înființare, și urându‑le celor ce au pășit pragul celor 14 facultăți din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați, succes întru lucrarea învățăturii și multă răbdare pentru cultivarea roadelor.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ca­sian a transmis un cuvânt de binecuvântare tuturor celor pre­zenți, urându‑le succes cursanţilor învăţământului universitar şi post universitar, îndemnând cadrele didactice să îmbine lucrarea culturală cu cea a iubirii, a fraternității, căci doar așa putem cunoaște și forma tineri pentru generația viitoare.

Evenimentul de la Teatrul „Nae Leonard“ s‑a încheiat cu interpretarea imnului studenţilor de pretutindeni „Gaudeamus igitur“, urmând ca studenții și masteranzii Facultății de Istorie, Filosofie şi Teologie, să fie primiți cu brațele deschise în sala „Episcop Melchisedec Ștefănescu“ unde au avut parte de cunoașterea familiei universitare și a întregului grup colegial cu care își vor împărtăși trăirile și roadele cultivate în anii de studenție.

Dintre bucuriile născute în această zi, voi aminti câteva ale studenților și masteranzilor ce și‑au exprimat în scris starea pe care au dobândit‑o după întregul program de deschidere a anului universitar:

◆ „Deschiderea noului an universitar, un moment important și emoționant, prin liniștita întâlnire cu cadrele didactice și noii colegi, alături de care am început un nou capitol în viața mea. Gândul de a pleca pe acest drum al studenției, mi‑a format multe dubii, dar profesorii au reușit să transforme această întâlnire într‑un moment de neuitat. Dascălii facultății ne vor educa sufletul şi forma mintea, vor fi alături de noi și ne vor aminti să fim curajoși și curioși pe tot parcursul studiilor. Am simțit bucuria și entuziasmul unor oameni minunați! «Nihil sine Deo» «Nulla dies sine linea»!“ (Ionica Popa ‑ TOAS I).

◆ „Facultatea ‑ un nou început, o nouă șansă spre maturizare și dezvoltare. Cu pași timizi am călcat pragul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, fiind foarte emoționată și nerăbdătoare să aflu ce înseamnă «deschiderea unui an universitar».  Ideea în sine de facultate poate m‑a speriat puțin, dar privind profesorii și preoții călăuzindu‑ne, am fost cuprinsă de fiori de încredere și curiozitate. Cu răbdare i‑am privit și admirat pentru tot interesul acordat și talentul pe care îl expuneau. La finalul programul zilei de 3 octombrie, am rămas plăcut surprinsă și plină de încredere că am făcut alegerea potrivită cu privire la domeniul ales!“ (Andra‑Gabriela Spiță ‑ TOAS I).

◆ „Îmi plac emoțiile începutului, căci din momentul ce am trecut pragul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, am simțit implicarea părinților profesori, prin căldura și profesionalismul dânșilor, bucurându‑mă că sunt în locul potrivit. Ceremonia de început de an universitar mi‑a confirmat ideea de «familie» creată de cadrele didactice alături de studenții întregului departament teologic, care ne‑au oferit sfaturi și încurajări. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al dânșilor vom face față celor 3 ani de provocări, trecând cu bine peste această nouă etapă de dezvoltare și integrare.  În concuzie, viitorul sună bine, pentru cine este dispus să încerce lucruri noi și să lupte. Avem modele excelente; dacă alții au reușit, pot și eu, puteți și voi și oricine își dorește!“ (Nicoleta Stoian ‑ TOAS I).

◆ „Cu prilejul începerii noului an universitar, noi cei de la Departamentul Teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, am avut bucuria de a participa încă de dimineață, la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, unde am oferit răspunsurile liturgice la strană alături de ceilalți colegi. M‑am bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, unde am primit cu căldură îndemnul adresat nouă, studențiilor de la Teologie, acela de a folosi anii de studenție în formarea intelectuală cât și spirituală, punând în slujba aproapelui roadele celor 3 ani pe care îi vom petrecere în această instituție de învățământ superior!“ (Mihai‑Valentin Pîrlitu ‑ AS I).

◆ „Prima zi de revedere cu colegii și cu cadrele didactice, a reprezentat un moment de mare bucurie, cu o încărcătură emoțională ce nu poate fi redată în cuvinte. A fost o zi plină încă de la prima oră, când ne‑am întâlnit cu toții la Catedrala Arhiepiscopală din Galați pentru a participa la Sfânta Liturghie, urmată apoi de slujba pomenirii celor trecuți la Domnul, rectori ai Universității, cadre didactice, iar spre final fiind slujba de Tedeum și cuvântul de suflet ziditor al ÎPS Sale. După ce am primit cuvântul de învățătură de la Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, am pornit spre Teatrul Muzical, unde autoritățile locale și Rectorul Universității ne‑au întâmpinat cu urale de bun venit în noul an. Ziua s‑a încheiat în cadrul facultății, într‑un spațiu familial, în care profesorii au luat cuvântul, primindu‑ne cu brațele deschise pe acest nou drum. Această bucurie a fost și va rămâne nu doar o întâlnire, ce marchează deschiderea unui nou an universitar, încărcat cu noi activități și provocări, ci și o zi în care m‑am întâlnit cu frumoasa familie, descoperită în anii studenției!“ (Roxana Brătilescu ‑ SOAS I)

◆ „Deschiderea noului an universitar a reprezentat un moment de mare bucurie, atât pentru mine cât și pentru colegii mei, mai ales că am reușit să punem un început temeinic acestui nou an, prin participarea activă la Sfânta Liturghie, săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, ce reprezintă laboratorul studentului teolog. Am ascultat și primit cu mare interes, cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care ne‑a arătat importanța, dar și răspunderea în același timp, pe care tânărul teolog și asistent social trebuie să le aibă în societatea din ziua de astăzi, misiunea nefiind ușoară, dar cu credință și dragoste față de aproapele, aceasta poate ajunge la scopul ei final!“ (Cristian Bahrim – SOAS II).

Vicențiu Tacea