,,Întâmpinarea Domnului” sărbătorită la capela Palatului episcopal din Galaţi

2 februarie a.c.: Sfânta Liturghie de hram la capela Palatului Episcopal
2 februarie a.c.: Sfânta Liturghie de hram la capela Palatului Episcopal

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost prăz-nuită la capela Palatului episcopal din Galaţi prin săvârşirea Sfintei Liturghii, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La eveniment au participat şi elevii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, însoţiţi de pedagogii şi profesorii lor.

Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit seminariştilor şi credincioşilor prezenţi, printre care s-au aflat şi angajaţii Muzeului de Artă Vizuală, despre importanţa praznicului, precum şi despre răspândirea credinţei creştine la Dunărea de Jos.

Programul a continuat cu săvârşirea slujbei de pomenire pentru Episcopul Partenie Clinceni, ctitorul acestei vechi reşedinţe a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii acestui lăcaş.

La finalul slujbei, elevii seminarişti au susţinut un scurt moment artistic, intonând imne în cinstea praznicului Întâmpinării Domnului, după care a urmat vernisajul expoziţiei de icoane pe lemn, realizate de elevii secţiei Patrimoniu a Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi.

Acest spaţiu, încărcat de istorie a marcat peisajul vieţii bisericeşti din Galaţiul secolului al XX-lea. Clădirea dăinuieşte datorită Episcopului Partenie Clinceni, arhiereul care, la începutul veacului al XX-lea (8 septembrie 1901), o sfinţea, dăruindu-i destinaţia de principală instituţie cultural-administrativă a Bisericii, înstrăinată însă în perioada vechiului regim. Arhiereul Partenie Clinceni este şi ctitorul Palatului mitropolitan din Iaşi, unde a fost mitropolit al Moldovei şi Sucevei, între 1902-1908. În perioada de păstorire la Dunărea de Jos a ridicat în Dobrogea peste 100 de biserici.

Parastasul pentru ctitori
Parastasul pentru ctitori

În prezent, clădirea găzduieşte Muzeul de Artă Contemporană din Galaţi.

Începând cu luna noiembrie 2008, capela „Întâmpinarea Domnului”, adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale primului creştin cunoscut pe teritoriul românesc – „Innocens”, datat prin monedele de la Claudiu II Goticul (268-270), aflate în mormânt.

Participant