Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

16 decembrie – participă la slujba de Tedeum în Sala „Europa Christiana“ din cadrul Palatului Patriarhiei din Bucureşti,  prilejuită de deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

17 decembrie – Sf. Proroc Daniel – participă în Sala „Europa Christiana“ din cadrul Palatului Patriarhiei din Bucureşti, la slujba de Tedeum oficiată în semn de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru ocrotirea şi ajutorul dăruite Patriarhului României în slujirea Bisericii Ortodoxe Române.

18 decembrie – Sf. Cuv. Daniil Sihastrul – participă la slujba Sfintei Liturghii de la biserica cu hramurile „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul și Sfântul Proroc Daniel“ din municipiul Galați și rostește cuvânt de învățătură.

19 decembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

20 decembrie Sf. Mc. Ignatie Teoforul – participă la slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, hirotesește întru duhovnic trei preoți din eparhie și rosteşte cuvânt de învăţătură.

Festivalul „Tudor Pamfile“ la Galaţi

21 decembrie – săvârșește slujba de binecuvântarea lucrărilor realizate la biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ din parohia Cuza Vodă – Salcia, Protopopiatul Făurei, județul Brăila și rostește cuvânt de învățătură.

22 decembrie – săvârşeşte, la monumentul martirilor Revoluţiei din Cimitirul „Eternitatea“, în  prezenţa reprezentanţilor militarilor, jandarmilor, autorităţilor gălăţene, ai asociaţiilor locale de revoluţionari şi a membrilor familiilor martirilor, slujba de pomenire a eroilor martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989 și rostește cuvânt de învățătură.

23 decembrie – săvârșește slujba de binecuvântare a lucrărilor de zidire și de amenajare realizate la biserica mare a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul“ din municipiul Galați și rostește cuvânt de învățătură.

25 decembrie Naşterea Dom­nului – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

26 decembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala ,,Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

27 decembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

Pomenirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 la Galaţi

31 decembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învăță­tură; săvârşeşte Slujba din noaptea trecerii dintre ani în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

1 ianuarie Tăierea‑împrejur după trup a Domnului. Sf. Vasile cel Mare – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură; oficiază slujba de Tedeum şi binecuvintează programul organizat de Mănăstirea şi Aşezământul filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, cu ocazia hramului acestora.

2 ianuarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

5 ianuarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați urmată de sfinţirea Aghesmei Mari, rostind cuvânt de învăţătură.

6 ianuarie  Botezul Domnului (Boboteaza) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila și rostește cuvânt de învățătură; la faleza Dunării din municipiile Brăila şi Galaţi, săvârşeşte rânduiala sfinţirii Aghesmei Mari şi rosteşte cuvinte de învă­ţătură.

Binecuvântarea lucrărilor de construcţie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ din Galaţi

7 ianuarie Sf. Ioan Bote­zătorul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la biserica „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură;

v9 ianuarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, hirotesește întru iconom stravrofor pe pc. pr. Daniel Tănasă, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală  și îi conferă „Crucea Sfântului Apostol Andrei pentru clerici“, rostind cuvânt de învăţătură.

14 ianuarie – săvârșește, la Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, slujba Parastasului pentru poetul Mihai Eminescu şi rosteşte un cuvânt despre personalitatea acestuia.

16 ianuarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârșește în capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului Galaţi o slujbă de mulţumire şi rugăciuni speciale pentru cei aflaţi în închisori, rostind cuvânt de învățătură.

17 ianuarie – săvârşeşte, în biserica ,,Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, în Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, sluj­ba Parastasului pentru Episcopul Chesarie al Dunării de Jos, la împlinirea a 134 de ani de la naşterea sa și pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, rostind un cuvânt de evocare a acestor ierarhi.

Zi de sărbătoare la Catedrala „Naşterea Domnului“ din Brăila

21 ianuarie săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

23 ianuarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

24 ianuarie – săvârşeşte, în biserica parohiei Țigănești, protopopiatul Tecuci, slujba de Tedeum și parastasul pentru Costache Conachi și fiica sa, Ecaterina Cocuţa Vogoride, susținători ai unirii din 1859; săvârșește în Casa memorială ,,Costache Negri“ din localitatea Costache Negri, județul Galați  o slujbă de pomenire pentru toți oamenii de cultură și politici care au contribuit la înfăptuirea unirii din 1859; săvârşeşte, la biserica ,,Vovidenia“ din municipiul Galaţi, slujba de Tedeum închinată zilei Unirii Principatelor Române şi slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a mamei sale ‑ Sultana Cuza ‑ şi a făuritorilor Unirii, urmate de un cuvânt de învăţătură.

25 ianuarie – Sf. Ier. Grigorie Teologul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Grigorie Teologul“ din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş.

SOCIAL – CULTURALE

19 decembrie – binecuvintează, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, membrii ansamblurilor folclorice şi ai grupurilor de colindători din Maramureş, Botoşani, Piatra‑Neamţ, Bistriţa‑Năsăud, Bacău, Vaslui şi Galaţi, participanţi la cea de‑a XXX‑a ediţie a Festivalului de Folclor şi Tradiţii de Iarnă ,,Tudor Pamfile“ ‑ Galaţi, 2021.

Sfântul Vasile cel Mare prăznuit la Orfelinatul Eparhial

23 decembrie – oferă la Parohia „Sf. Ioan Botezătorul“ din Galați cartea „Catehismul creştinului dreptcredincios“ pentru 12 elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 17 din Galaţi, iar 14 copii orfani din Galaţi au primit produse de igienă personală, dulciuri şi jocuri de socializare.

24 decembrie – participă în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi la recitalul de colinde susținut de corala Catedralei Arhiepiscopale.

1 ianuarieSf. Vasile cel Mare – participă la Aşezământul filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, la programul cultural‑religios susţinut de copii cu ocazia hramului acestui aşezământ.

14 ianuarie – participă, la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ din Galați, la momentul comemorativ dedicat „Luceafărului poeziei româneşti“ – Mihai Eminescu.

17 ianuarie – binecuvintează elevii asistaţi în cadrul Centrului multifuncţional pentru copii de la Parohia „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ – Galaţi, oferindu‑le daruri.

20 ianuarie – participă în sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial la vernisajul expoziţiei „De la suflet pentru suflet“ și rostește cuvânt de binecuvântare.

Mitropolitul Antonie Plămădeală şi Episcopul Chesarie Păunescu pomeniţi la Catedrala Arhiepiscopală

23 ianuarie – participă în Catedrala Arhiepiscopală la un moment cultural prilejuit de Ziua internaţională a scrisului de mână, la care au participat elevi de la clasele gimnaziale  de la Seminarul „Sf. Andrei“ din Galaţi, care, la ziua Culturii naţionale din acest an, au compus scrisori marelui poet naţional Mihai Eminescu și ulterior fost adunate toate mesajele olografe ale elevilor şi realizată într‑o lucrare deosebită de Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

ADMINISTRATIV – SINODALE

13 decembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

16 decembrie – participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

17 decembrie – participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

1 ianuarie – vizitează Mănăstirea şi Aşezământul filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, cu ocazia hramului acestora.

8 ianuarie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ – Tudor Vladmirescu, Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi.

10 ianuarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

Expoziţia „De la suflet pentru suflet“ la Muzeul Eparhial

17 ianuarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

PRIMIRI

23 decembrie – primeşte, în Aula Magna a Centrului pastoral‑misionar „Sf. Ioan Casian“ din cadrului Centrului Eparhial, Corul militar al Garnizoanei Brăila, Corul „Sf. Rafail“ al preoţilor din protopopiatul Târgu Bujor, elevii din ultimul an de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, Grupul de copii ,,Doina Mandrei“ din parohia Brătuleşti, Grupul de tinere din cadrul Aşezântului Social‑filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi, care au interpretat colinde tradiţionale, rostind cuvânt de binecuvântare.

24 decembrie – primeşte, la Reşedinţa arhiepiscopală, soborul slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale veniţi cu icoana Naşterii Domnului, cu prilejul sărbătorii Ajunului Naşterii Domnului.

5 ianuarie – primeşte, la Reşedinţa arhiepiscopală, soborul slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale, cu prilejul Ajunului Botezului Domnului.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial