Preasfinţitul Părinte Gurie s-a mutat la Domnul

Preasfinției Sale,

Preasfințitului Nestor Hunedoreanul,

Arhiereu‑Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei

Preasfinția Voastră,

Cu durere sufletească, am primit sfâșietoarea veste a plecării, în timp atât de neașteptat, mult prea devreme, după omeneștile noastre calcule, a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.

Personalitate întru totul model, om al lui Dumnezeu, slujitor smerit, convingător, trăitor, iertător, profund și rugător, teolog echilibrat, misionar harnic, Păstor iubitor de slujitorii și credincioșii încredințați spre arhipăstorire, patriot luminat și filantrop discret, darnic și milostiv, Preasfințitul  Părinte Gurie s‑a consumat ca o făclie, ce a ars mai puternic și mai luminos decât combustia lăuntrică a structurii biologice. S‑a ocupat de sănătatea și de protejarea fiilor sufletești, adesea neglijând propria sa persoană fragilă și firea sa extrem de sensibilă.

Dar marca atât de pozitivă a slujirii sale de pe sufletele și de pe inimile celor ce l‑au cunoscut, urmat, ascultat și ajutat cu iubire este mult mai puternică decât fragilitatea sănătății sale trupești!

Preasfințitul Gurie nu încape în sicriu. Acolo‑i doar partea pământeană, ce se oferă ca jertfă pământului.

Sufletul, lucrarea și, mai ales, iubirea sa de Biserică, de țară și de popor rămân ca zestre din neam în neam în Eparhia ce a ctitorit‑o și păstorit‑o atât de demn și de frumos, dar și în Biserica noastră.

La Dunărea de Jos se simte impulsul bunătății sale, care va însufleți clerul și credincioșii în a‑i urma exemplul unei slujiri pline de bunătate.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu speranță în mila lui Dumnezeu pentru mântuire și primirea în cereștile lăcașuri, la Altarul de Sus,

† Casian,

Arhiepiscopul  Dunării de Jos

  
 

Preasfințitul Părinte Gurie Georgiu, Episcopul Devei și al Hunedoarei, s‑a născut în data de 31 decembrie 1968, la Huta‑Chiuiești, județul Cluj. După ce a urmat cusurile Şcolii generale din satul natal şi pe cele ale Liceului „Traian Vuia“ din Cluj‑Napoca (1984‑1988), a urmat cursurile Seminarului Teologic Craiova (1988‑1992). A continuat cu Facultatea de Teologie din Craiova (1992‑1996), pe care a absolvit‑o cu teza de licență „Misiunea Bisericii Ortodoxe Române între Prut și Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chi­șinăului, Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor“.

A făcut studii la Facultatea de Teologie Catolică de la Padova, Italia, unde a frecventat cursurile de Teologie sistematică (1996‑1997). De asemenea, la Institutul de Teologie Pastoral‑Misionară (Padova, Italia), a urmat cursuri de specializare, pe care le‑a absolvit cu lucrarea „Noile mișcări religioase în Biserica Catolică italiană“, susținută în februarie 2001.

În perioada 1997‑2001, ierarhul a urmat cursurile de doctorat, obţinând titlul de doctor în teologie cu lucrarea „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării“.

A fost profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, fiind titular al catedrei de Teologie Pastorală.

Preasfinţitul Părinte Gurie a îndeplinit următoarele ascultări: frate la Mănăstirea Lainici (1988‑1989), secretar de cabinet al Înaltpreasfințitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, (1989‑1996). A fost tuns în monahism în anul 1990, hirotonit ierodiacon în februarie 1990, iar în ianuarie 1992 a fost hirotonit ieromonah. A fost eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova (1992‑1996), iar în iulie 1996 a fost hirotesit protosinghel. A fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei (martie 2000 – august 2001). În 2001 a fost hirotesit arhimandrit.

În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din iulie 2001 a fost ales Episcop‑Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. A fost hirotonit arhiereu și instalat ca Episcop‑Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, cu titulatura de „Strehăianul“, în august 2001. În anul 2004, odată cu înființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei, titulatura va fi schimbată în „Gorjeanul“.

În data de 29 octombrie, 2009 a fost ales Episcop al Devei și Hunedoarei şi a fost întronizat pe 29 noiembrie 2009.

 

Iubiți credincioși, aprindeți un pai de lumină în candelele inimilor. Udați sufletul cu o lacrimă sfântă, o rugăciune de seară care să devină scară de urcare a îngerilor lui Dumnezeu care duc mai aproape de tronul arhieresc al Domnului Hristos sufletul Preasfințitul Părinte Episcop Gurie. A fost un om blând, echilibrat, evlavios și zâmbitor către orice suflet întristat, un om de o mare discreție, disponibil de a sluji tuturor și de a‑i asculta pe toți începând cu părintele său, Mitropolitul Nestor. A fost prețuit, stimat și iubit de Patriarhul țării și de toți ierarhii Sfântului Sinod, respectuos față de cei ce nu erau de aceeași părere cu el și nu‑i împărtășeau gândurile, chiar bune fiind. S‑a consumat prea repede, însă doar trupește. I‑a cedat plămânul din pământ, dar sunt sigur că plămânul spiritual, virtuțile, bunătatea și apostolatul său ca prim episcop al cetăților dacice din inima României, îl vor păstra nemuritor. I‑a murit trupul învins de acest microb, poate ca să ne spună tuturor: fiți mult mai atenți, învățați de la mine, apărați‑vă sănătatea și viața, căci mă duc să‑I spun Mântuitorului Iisus Hristos că toată Biserica îi îndeamnă pe fiii ei ca prin credință, rugăciune și sfaturile medicilor să învingă moartea! Învață‑ne de sus, Preasfințite Gurie, să putem să‑ți ducem mai departe idealurile de rugăciune, de bunătate și de iubire de Biserică, de țară și de popor! „În mormânt nu toți murim, cum în trai nu toți trăim. De vreți morți să nu muriți, cătați vii ca să trăiți“ (Ioan Nenițescu). Hristos Domnul în lumina Învierii Sale ne‑a dat un rugător mare în cer și o icoană de arhiereu pe pământ! Dumnezeu să‑l ierte!

† Casian,

Arhiepiscopul  Dunării de Jos