Cinstirea Sfinților 4 Martiri de la Niculițel în Episcopia Tulcii

Ca în fiecare an, în zilele de 3 şi 4 iunie 2021, Episcopia Tulcii i‑a cinstit cu deosebită evlavie pe ocrotitorii ei, Sfinții Mucenici  Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, martirizaţi la Noviodunum (Isaccea, județul Tulcea) în secolul al 4‑lea şi reînhumaţi ulterior în cripta de la Niculițel.

Sărbătoarea Sfinților Mucenici de la Niculițel a fost împodobită anul acesta și de două evenimente legate de istoria cinstirii lor: împlinirea a 50 de ani de la descoperirea sfintelor moaște, în anul 1971, și 20 de ani de la debutul sărbătorii și al manifestărilor organizate cu prilejul cinstirii sfinților mucenici.

Cinstirea acestor ocrotitori a început joi seara la Mănăstirea Cocoș, care adăpostește moaștele sfinților mucenici încă din anul 1973, prin slujba Vecerniei cu Litie și Privegherea, săvârșite de către Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Ulterior, raclele cu sfintele odoare au fost duse și depuse în martirionul bazilicii din Niculițel, unde au fost descoperite acum 50 de ani.

În data de 4 iunie a.c., Sfânta Liturghie a fost săvârșită lângă vechea bazilică de la Niculițel de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de slujitori. La slujbă au participat credincioși și pelerini din Tulcea, Constanța, Galați și din alte județe ale țării.

Răspunsurile au fost oferite de către Grupul coral „Tebe Poem“ al Episcopiei Tulcii.

Cu prilejul acestei frumoase aniversări, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis mesajul „Martirii lui Hristos ‑ izvor de lumină și sfințenie peste veacuri. 50 de ani de la descoperirea moaştelor Sfinţilor Mucenici Zotikos, Attalos, Kamasis şi Filippos“, care a fost citit de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Cuvinte festive la această sărbătoare au adresat atât Arhiepiscopul Tomisului, Episcopul Tulcii, cât și președintele Consiliului Județean Tulcea și prefectul județului Tulcea, prezenți la evenimentul istoric al eparhiei.

„S‑au împlinit 50 de ani de când, printr‑un miracol dumnezeiesc, după o ploaie torențială, au fost descoperite sfintele moaște ale martirilor de la Niculițel care străjuiesc astăzi în Mănăstirea Cocoș din județul Tulcea, întemeiată de călugărul transilvănean Visarion Făgărășanul. La aceste odoare aleargă cu dor duhovnicesc credincioși din toate părțile cerând ajutor, pace, milă și har de la Dumnezeu. Ne bucurăm de faptul că am fost împreună în duh de comuniune, ierarhi împreună cu preoți și credincioși, și ne‑am rugat sfinților mucenici să ne dea și nouă duh de dragoste față de Biserica lui Hristos, de împlinirea sfintelor porunci evanghelice și de iubire față de semenii noștri“, a spus Prea­sfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Sărbătoarea s‑a încheiat după ce toți creștinii care au participat la slujbă au trecut prin fața baldachinului cu sfinte moaște și s‑au închinat şi rugat sfinților pentru sănătate şi ajutor.

Pr. Felix Lucian Neculai

Preluare Ziarul Lumina, 4 iunie 2021