Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

 29 ianuarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi și rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului bisericii.

<31 ianuarie – Sf. Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte o slujbă de mulţumire şi parastasul pentru toţi ostenitorii spitalului trecuţi la Domnul în Capela ,,Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan“ a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestei instituţii.

1 februarie Sf. Mc. Trifon   – săvârşeşte o slujbă de mulţumire în biserica Mănăstirii „Sf. Trifon“ din loc. Şendreni, jud. Galaţi, cu ocazia hramului, şi oficiază rânduiala binecuvântării ţarinilor, viilor şi grădinilor, în cadrul căreia rosteşte şi rugăciunea Sf. Mare Mc. Trifon.

2 februarie – Întâmpina­rea Domnului – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Capela Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, urmată de slujba parastasului pentru Epis­copul Partenie Clinceni şi pentru ceilalţi ierarhi ai Dunării de Jos  și rosteşte cuvânt de învăţă-tură.

4 februarie – săvârșește slujba înmormântării stavroforei Daniela Nedelcu, stareța Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ – Tudor Vladimirescu, județul Galați și rostește cuvânt de învățătură.

5 februarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

7 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

10 februarie Sf. Sfințit Mc. Haralambie – participă la slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Mc. Haralambie“ din municipiul Galați şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş.

11 februarie – participă la slujba Sfintei Liturghii în biserica Mănăstirii „Sfânta Treime“ – Buciumeni și conferă  pcuv. protos. Mihail Nare „Crucea Sfântului Apostol Andrei pentru clerici“ și dlui prof. Ștefan Andronache distincția eparhială „Vrednicia andreiană“, rostind cuvânt de învățătură.

12 februarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

13 februarie – participă la slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi,  urmată de un Tedeum pentru deschiderea lucrărilor Adunării Eparhiale.

Zi de hram la capela „Sf. Chir și Ioan“

14 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

18 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, cu prilejul împlinirii a 31 de ani de la primirea cerescului dar al hirotoniei întru arhiereu și  rostește cuvânt de învăţătură.

19 februarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

21 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

24 februarie – participă în Sala „Europa Christiana“ din cadrul Palatului Patriarhiei din Bucureşti, la slujba de Tedeum, cu prilejul deschiderii şedinţei Adunării Naţionale Bisericeşti.

25 februarie – participă la slujba de Tedeum în Sala „Europa Christiana“ din cadrul Palatului Patriarhiei din Bucureşti,  prilejuită de deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

26 februarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

27 februarie – săvârşeşte slujba Vecerniei cu Litie în biserica Parohiei „Sf. Cuv. Gherman şi Casian“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

28 februarie Sf. Cuv. Ioan Casian și Gherman – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, împreună cu Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și rostește cuvânt de învățătură.

5 martie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

7 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

9 martie  – Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica‑memorial cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţii 40 de Mucenici“ din municipiul Galaţi, conferă domnului Petru Amzu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi şi domnului Coman Dumitru, fost deținut politic, distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“, rostind cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş.

SOCIAL – CULTURALE

Sărbătoare la Muzeul Eparhial

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – oferă unui număr de 10 elevi şi studenţi cu rezultate remarcabile la învăţătură şi la diferite olimpiade şi concursuri, premii în bani şi cărţi ziditoare de suflet, în cadrul programului cultural‑educaţional „O şansă pentru tinerii noştri!“ prilejuit de hramul bisericii „Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi.

12 februarie – participă în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din cadrul Centrului eparhial la cursurile de pregătire pentru elevii din ultimul an de liceu de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, susținute de domnul profesor Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I“ şi domnul Viorel Mortu, profesor la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila care au predat deja primele lecţii.

3 martie – prezidează on‑line, în Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, şedinţa de lucru pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor prilejuite de Duminica Ortodoxiei, la care au participat cei doi inspectori şcolari de la disciplina Religie, profesori de Religie şi elevi de la liceele şi şcolile generale din cele două judeţe ale eparhiei.

5 martie – participă la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ din Galați la conferința intitulată „O şansă de a convorbi despre educaţie“, susținută de eruditul teolog şi om de cultură, dl Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române şi dl prof. univ. Nicu Gavriluţă, sociolog, antropolog, eseist de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Iaşi, în cadrul căreia a fost lansat volumul „Homo religiosus și simulacrele realității“, rostind o alocuțiune.

ADMINISTRATIV– SINODALE

3 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

4 februarie – vizitează canonic obştea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ – Tudor Vladimirescu, protopopiatul Covurlui,  judeţul Galaţi.

8 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

9 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa cu ppcc. protoierei pentru analizarea activităţii bisericești a subunităţilor pe anul 2020.

11 februarie – prezidează, la Mănăstirea „Sfânta Treime“ ‑ Buciumeni, sinaxa monahală cu stareții, starețele și duhovnicii mănăstirilor Eparhiei Dunării  de Jos.

12 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, în Cabinetul Arhiepiscopal, lucrările Consiliului Eparhial, de analiză a activităţii bisericeşti pe anul 2020 din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de proiectare a priorităţilor pe anul 2021.

13 februarie – prezidează, la Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din cadrul Centrului Eparhial, lucrările Adunării Eparhiale de validare a activităţii bisericeşti pe anul 2020 din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de aprobare a proiectelor pe anul 2021.

Distincție eparhială pentru Protos. Mihail Nare

15 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

24 februarie – participă, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei din București, la şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti.

25 februarie – participă, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei din București, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

4 martie – vizitează clasele primare de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi şi binecuvintează elevii și cadrele didactice; vizitează șantierul bisericii Parohiei mixte româno‑elene „Buna Vestire“ din municipiul Brăila.

10 martie – prezidează examenul de capacitate preoţească în Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, sesiunea de primăvară 2021.

PRIMIRI

28 februarie – primește la Centrul Pastoral „Sf. Cuv. Casian“ pe Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și pe Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.

23 februarie – primește, la Centrul eparhial, pe dl prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I“ și pe dl prof. dr. Viorel Mortu, profesor la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci“ din Brăila.

5 martie – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală pe dl Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române şi pe dl prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, de la  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial