A trecut la Domnul preotul Milea Marin, parohia Independenţa, judeţul Galaţi

După o luptă obositoare cu boala, în ziua de de 26 septembrie 2020, a trecut la Domnul, la vârsta de 58 de ani, părintele Milea Marin de la parohia Independența II, comuna Independența, județul Galați.

Părintele Marin Milea s‑a născut în data de 2 decembrie 1962, în comuna Umbrărești, județul Galați din părinții Toader și Agripina.

Școala primară și cea gimnazială au fost urmate în satul natal, urmând ca, după aceea, să dea curs chemării sale interioare spre preoție, intrând la Seminarul Teologic ,,Chesarie Episcopul“, din Buzău, pe care l‑a absolvit în anul 1985.

A urmat cursurile Facultății de Teologie ,,Justinian Patriarhul“, susținând teza de licență în anul 1990.

La data de 24 aprilie 1988, s‑a căsătorit cu tânăra Liliana, iar, din darul lui Dumnezeu, familia a fost binecuvântată cu 4 copii, 2 băieți: Andrei Tudorel și Siluan Spiridon și cu 2 fete: Daniela și Georgiana Grațiela.

În data de 1 octombrie 1990, la Acoperământul Maicii Domnului, a fost hirotonit diacon, iar la 14 octombrie același an, preot de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian,  pe seama parohiei Independența, comuna In­dependența, județul Galați.

În perioada 1990‑2001, părintele a fost profesor de religie la ambele școli din comuna Independența.

Între realizările sale admini­stra­tiv‑gospodărești se numără: refacerea picturii bisericii, avariată în urma unui incendiu, construirea unei clopotnițe noi la intrarea în curtea bisericii, a unei case praznicare, în anul 2000, fapt care i‑a oferit posibilitatea să organizeze în condiții bune agapele cu ocazia hramurilor, mese pentru săraci, dar și pentru copii, precum și pentru pomenirile organizate de familiile din parohie, care solicitau acest lucru.

De asemenea, a placat soclul bisericii cu piatră, a schimbat ușile și toată tâmplăria sfântului lăcaş, strănile, executate din lemn de stejar,  a montat stație de sonorizare, a schimbat mocheta și a realizat dotarea bisericii și a casei praznicare cu centrală termică și calorifere, racordându‑se totodată la gaze și la rețeaua de apă.

Activitățile cu tinerii nu au rămas în afara preocupărilor părintelui, organizând cu copiii de la școală un cor de interpretat colinde și cântări bisericești, tabere, dar și pelerinaje, atât cu ei, cât și cu credincioșii maturi ai parohiei. În curtea bisericii a plantat brazi și pomi fructiferi.

Pe plan pastoral, era apropiat de credincioșii săi, având un caracter blând, asculta pe fiecare și îi povățuia după cum considera mai bine. Slujea cu multă dedicare Sfânta Liturghie și toate slujbele pe care le săvârșea la biserică. Și‑a slujit parohia de la începutul preoției și până în momentul când l‑a chemat Dumnezeu la El. Prezent la slujba Stâlpilor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, a evocat, din mărturia familiei, că părintele Milea, cu o jumătate de oră înainte de a muri, având dureri, nu a cerut un calmant, un medicament sau un doctor, ci a rugat un preot coleg și fin de cununie să vină să îi dea ultima Împărtășanie.

De asemenea, părintele protoiereu Ionuț Glăvan, în cuvântul rostit la slujba înmormântării, a subliniat că părintele Marin Milea a schimbat acum locul liturghisirii de pe pământ, în cer.

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!

Pr. Cătălin Vatafu