Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

1 septembrieÎnceputul anului bisericesc (Indictionul) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş.

3 septembrie – Sf. Sfințit Mc. Antim, episcopul Nicomidiei săvârșește slujba Parastasului  pentru Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos în Catedrala Arhiepiscopală și rostește cuvânt de învățătură; participă la slujba Sfintei Liturghii de la biserica ,,Sf. Sfințit Mc. Antim, episcopul Nicomidiei“ din municipiul Galaţi și rostește cuvânt de învățătură, cu prilejul hramului acestei biserici.

4 septembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

6 septembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Paraclisul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

8 septembrie Naşterea Maicii Domnului ‑ săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ din Cudalbi, judeţul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu prilejul hramului acestui aşezământ monahal.

9 septembrieSf. Ioachim şi Ana – participă, la slujba Sfintei Liturghii de la biserica „Sf. Ana“ din municipiul Galați şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş de închinare.

11 septembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

13 septembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Paraclisul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârșește slujba de Tedeum la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ din Galaţi, cu ocazia Zilei  Pompierilor Români, rostind cuvânt de binecuvântare.

Hram la Parohia „Sf. Ana“ din mun. Galați

14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci ‑ săvârșește rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci şi slujba Sfintei Liturghii la Paraclisul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, rostind cuvânt de învățătură.

15 septembrie – săvârşeşte slujba de Tedeum în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în prezenţa angajaţilor Grupului de Pompieri ,,General Eremia Grigorescu“, cu prilejul cinstirii Sf. Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, ocrotitorul pompierilor români.

18 septembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de în­vățătură.

20 septembrie – slujește la Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul  Transilvaniei“ din Oradea, urmată de slujba de sfinţire a Catedralei Episcopale, săvârşită sub protia  Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la care au co‑slujit ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

25 septembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

27 septembrieSf. Ierarh Martir Antim Ivireanul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, cu ocazia împlinirii a unsprezece ani de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie şi a chiriarhului ei la demnitatea de Arhiepiscop.

28 septembrie – participă, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii și săvârșește slujba de Tedeum cu ocazia începerii noului an universitar, rostind cuvânt de învăţătură, în prezenţa cadrelor didactice de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de Jos“, a studenţilor şi a masteranzilor teologi; săvârşește slujba de binecuvântare a unei case construite pentru o familie cu posibilităţi materiale reduse din cartierul Filești al municipiului Galați, conferă distincția „Vrednicia andreiană“  dlui Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor“, inițiatorul acestui proiect și rostește cuvânt de învățătură.

29 septembrie – participă, la Sala „Europa Christiana“ din cadrul Palatului Patriarhiei din Bucureşti, la slujba de Tedeum prilejuită de deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

30 septembrie – participă, în Catedrala Patriarhală, la slujba Sfintei Liturghii, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod, urmată de slujba de Tedeum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în cei treisprezece ani de slujire patriarhală.

1 octombrie Acoperământul Maicii Domnului – participă la slujba Sfintei Liturghii de la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii“ din judeţul Galaţi, urmată de slujba de  binecuvântare a lucrărilor realizate până în prezent la biserica şi paraclisul de vară de la noul schit și rostește cuvânt de învățătură.

Slujba de Tedeum la prăznuirea Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul pompierilor români

2 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

4 octombrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Paraclisul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

9 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

11 octombrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi și rostește cuvânt de învățătură.

13 octombrie – săvârșește la slujba Vecerniei cu Litia la Mănăstirea „Sf. Vasile cel Mare și Sf. Cuv. Parascheva“ din municipiul Galați.

14 octombrie – Sfânta Cuvioasă Parascheva – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la biserica  „Sf. Cuv. Parascheva“ din municipiul Galați și rostește cuvânt de învățătură.

 16 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

17 octombrie – Trecerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Galați – participă la Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Ap. Andrei“  de la Seminarul Teologic din Galaţi și rosteşte cuvânt de învăţătură în prezența cadrelor didactice şi a elevilor prezenţi.

18 octombrie – săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, hirotonește întru preot pe c. diac. Daniel Bejan pe seama Parohiei cu hramul „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou“ din cartierul Dimitrie Cantemir, municipiul Galați şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

23 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

25 octombrie – săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, hirotonește întru preot pe c. arhid. Corneliu Drescanu pe seama Parohiei cu hramul „Nașterea Maicii Domnului“ din municipiul Galați și întru diacon pe teologul Cristian Ciprian Bocioagă, rostind cuvânt de învățătură; săvârșește slujba de Tedeum în Catedrala Arhiepiscopală, în prezenţa autorităţilor locale și a cadrelor militare din cadrul Garnizoanei Galaţi, cu ocazia Zilei Armatei Române.

Concurs pentru ocuparea posturilor vacante de preot în mediul urban în Eparhia Dunării de Jos

26 octombrieSf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Fundeanu, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galați, urmată de Sfânta Liturghie; hirotesește întru iconom stavrofor pe pc. pr. paroh Florin Lefter, rostind cuvânt de învăţătură; săvârşește slujba de binecuvântare a Aşezământului parohial; săvârşeşte slujba de sfinţire a Paraclisului „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Sf. M. Mc. Gheorghe“ din parohia Adam, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galați, urmată de slujba de binecuvântare a aşezământului parohial; hirotesește întru sachelar pe pc. pr. paroh Georgică Petrea, rostind cuvânt de învăţătură.

30 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

SOCIAL– CULTURALE

9 septembrie – oferă ghiozdane şi rechizite şcolare elevilor care provin din familii cu mulţi copii şi cu posibilităţi financiare  reduse din Parohia „Sf. Ana“ din Galaţi; participă, în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria“ din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I“, la un eveniment cultural dedicat împlinirii a 25 de ani de la înființarea Editurii „Istros“, la care au fost prezenți domnul Ioan‑Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române și domnul Victor Spinei, Vicepreședintele Academiei Române; oficiază, împreună domnul Ioan‑Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, ceremonia de dezvelire a plăcii care atestă existenţa Centrului de Studii Dunărene din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I“, aflat sub egida Academiei Ro­mâne.

1 octombrie – participă, în Sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământului cultural‑filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul Parohiei „Înălţarea Domnului“ din municipiul Galaţi, la  prezentarea a două noi apariții editoriale ale Editurii Arhiepiscopiei Dunării de Jos, rostind o alocuțiune.

29 octombrie – participă la cea de‑a 6‑a ediţie a  Conferinţei Internaționale „Istorie, Spiritualitate, Cultură. Dialog și Interactivitate“, organizată on‑line de Centrul de studii istorice şi social‑culturale est‑europene şi Centrul de Cercetare Teologică Ortodoxă Interdisciplinară „Sf. Trei Ierarhi“ din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, rostind o alocuțiune.

ADMINISTRATIV– SINODALE

– prezidează săptămânal Per­manenţa Consiliului Eparhial în situație de pandemie, pentru reglementarea în timp util a situațiilor eparhiale.

3 septembrie – prezidează, la Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, examenul de capacitate preoţească, sesiunea de toamnă 2020.

8 septembrie – prezidează Sinaxa monahală a stareţilor, stareţelor și duhovnicilor din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, rostind cuvânt de binecuvântare; vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului“ ‑ Cudalbi, Pro­topopiatul Covurlui, jud. Galaţi.

Slujba Vecerniei cu Litia la Mănăstirea „Sf. Vasile cel Mare și Sf. Cuv. Parascheva“ din mun. Galați

22 septembrie – prezidează în Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi consfătuirea anuală, susținută on‑line, cu profesorii de Religie din judeţele Galați și Brăila.

24 septembrie – prezidează concursul pentru ocuparea posturilor vacante de preot în mediul urban, în Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ a Centrului Eparhial.

29 septembrie – participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

1 octombrie – vizitează sălile de curs de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi şi binecuvintează elevii la început de nou an şcolar.

18  octombrie – vizitează șantierul bisericii din Parohia Ciurești, Protopopiatul Tg. Bujor, județul Galați; vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ ‑ Adam, Protopopiatul Tg. Bujor, jud. Galaţi; vizitează comunitățile parohiale din localitățile Fundeanu și Adam, Protopopiatul Tg. Bujor,  jud. Galați.

PRIMIRI

9 septembrie – primește, la Așezământul eparhial „Sf. Mare Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat, pe domnul Ioan‑Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, pe domnul Victor Spinei, Vicepreședintele Academiei Române și pe domnul Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I“.

13 septembrie – primește, la Reședința arhiepiscopală, pe lt. col. Popa Octavian Remus, co­mandatul Batalionului 300 In­fanterie Mecanizată „Sf. Ap. Andrei“ ‑ Galați și pe pc. pr. Paul Zaharia, preot militar al Garnizoanei Galați.

30 octombrie – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală, pe Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial