Expoziţia internaţională „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean, 1650‑1800“ a ajuns la Galaţi

Vernisajul expoziției „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean, 1650‑1800“, la Muzeul Eparhial

În după‑amiaza zilei de 30 iulie 2020, a avut loc la Galaţi vernisajul expoziţiei internaţionale „Spații fluenteHărți ale spațiului dunărean, 1650‑1800“. Evenimentul, conceput şi organizat de Arhivele Landu­lui Baden Württenberg şi Institutul şvabilor bănăţeni de la Tübingen, s‑a desfăşurat la Muzeul Istoriei, Culturii și Spi­ri­tualității Creștine de la Dunărea de Jos din Galați în par­teneriat cu Universitatea Babeș‑Bolyai din Cluj Napoca, prin Direcția Pa­trimoniu Cultural Universitar.

Cele 70 de exponate valoroase care alcătuiesc expoziţia au fost expuse în Sala „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului eparhial, unde pot fi vizitate de public în perioada 30 iulie – 15 septembrie 2020.

La manifestarea culturală a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Excelenţa Sa domnul Kai Helmut Friedrich Henning, locţiitor permanent al Excelenţei Sale domnul Cord Meier‑Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Dr. Wolfgang Zimmermann, Directorul Arhivei Centrale a Landului Baden‑Württemberg, Karlsruhe, Mag. Josef Wolf, cercetător în cadrul Institutului de Istorie şi Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen, Prof. univ. dr. Rudolf Gräf, Profesor în cadrul Universităţii Babeș‑Bolyai din Cluj‑Napoca şi Directorul Institutului de Cercetări Socio‑Umane din Sibiu, dar şi autorităţi locale gălăţene şi tulcene, profesori universitari, oameni de cultură, artişti şi preoţi.

Seara culturală a fost deschisă în Grădina Muzeului eparhial de chiriarhul Dunării de Jos care a binecuvântat întâlnirea şi a transmis un cuvânt de apreciere pentru aducerea, mai întâi la Brăila în luna februarie a acestui an şi acum la Galaţi, a unei astfel de expoziţii care propune publicului din această zonă a ţării o călătorie de 150 de ani în spaţiul dunărean.

„Binecuvântata bucurie de a fi participat la Brăila în cadrul Muzeului «Carol I», unde s‑a organizat prezenta expoziție cu mare succes, se amplifică acum, în etapa a doua a expunerii, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos. Arhiepiscopia Dunării de Jos rămâne de serviciu în slujirea darurilor Dunării europene, ce‑și lasă bogăția impresionantă în sufletele, în conștiințele, în idealurile și în așteptările celor ce au crezut și cred, în prezentul și în viitorul unei vieți armonioase, pașnice, îndestulate spiritual‑cultural și economic din Vestul Europei până la Gurile Dunării, căci nici Marea Neagră n‑ar fi pentru noi ceea ce este fără Dunăre. La Dunărea de Jos obișnuim să dezmierdăm spiritual fluviul cel mare, european, drept «Cristelnița Românilor». Cum am uita și latura culturală, istorică și mai ales economică la Galați, fost centru al Comisiei Europene a Dunării (1856‑1948), precum și la Sulina, locul de vărsare a fluviului în Marea Neagră. Bine ați venit, iubiți oaspeți germani și români, în capitala spirituală a uneia din cele mai reprezentative ctitorii de pe unda Dunării, Catedrala ctitorită de marele român cu rădăcini la Izvorul Dunării, Sigmaringen, Regele Carol I!

Mulțumim tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestei necesare incursiuni în istoria fluviului Dunărea, care la vărsare în Marea Neagră, ne invită să ne deschidem mai mult spre lumea mare, pe harta binefacerilor ei, diacronic și sincronic, la Brăila, la Galați, la Tulcea și la Sulina, centre de istorie, cultură, belșug și necesară armonie interumană locală și europeană“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Printr‑o înregistrare audio‑video, Excelenţa Sa domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul Românei la Berlin, a transmis mesajul domniei sale cu prilejul acestui vernisaj.

În continuare, au urmat o serie de alocuţiuni susţinute de invitaţii străini şi români.

La final, prof. Cătălin Fetecău, Preşedintele Senatului Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, a oferit invitaţilor câte o hartă realizată de un cunoscut artist plastician gălăţean.

De asemenea, prof. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române şi Directorul Muzeului Brăilei „Carol I“ a oferit distinşilor invitaţi mai multe apariţii editoriale de la Editura „Istros“.

Nu în ultimul rând, Comandorul Cornel Rogozan, comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu“ a oferit onoraţilor invitaţi o hartă realizată de către un mare navigator român.

Evenimentul s‑a încheiat cu un recital de excepţie dedicat Dunării, susţinut de Cvintetul Teatrului National de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi.

***

Expoziţia prezintă evoluţia cartografiei spaţiului dunărean de la 1650 până la 1800. Exponatele de bază sunt cele din colecţia de hărţi şi planuri constituită de margrafii Casei din Baden pentru scopuri militare. La acestea se adaugă piese din colecţia Institutului de Istorie a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din colecţii particulare.

În cadrul expoziţiei este tematizată geneza reprezentărilor cartografice ale spaţiului dunărean, descriind caracteristicile conceptelor spaţiale şi percepţia asupra acestora în Europa occidentală şi centrală în epoca modernă, invitând la o călătorie într‑o zonă a continentului rămasă în multe privinţe „necunoscută“. Dincolo de aceasta, pune problema percepției actuale asupra spaţiului Dunării mijlocii şi de jos, dar şi asupra Europei de sud‑est, în general, asupra imaginilor cartografice referitoare la această regiune. Expoziţia îşi asumă, astfel, funcţia de liant între Orient şi Occident, rol pe care l‑a avut, de altfel, și marele fluviu în veacurile al XVII‑lea şi al XVIII‑lea.

Pr. Rareş Bucur