Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

1 octombrie Acoperământul Maicii Domnului – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii şi săvârşeşte slujba de Tedeum cu ocazia începerii noului an universitar, rostind cuvânt de învăţătură, în prezenţa cadrelor didactice, a studenţilor şi a masteranzilor teologi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“.

6 octombrie – săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii „Sfântul M. Mc. Gheorghe“ din Parohia Tuluceşti II, Protopopiatul Tg. Galaţi, judeţul Galaţi, urmată de Sfânta Liturghie; hiroteseşte întru iconom pe pc. pr. paroh Pavel Stoica, rostind cuvânt de învăţătură.

7 octombrie – săvârşeşte, în biserica Parohiei Cosmeşti Vale, Protopopiatul Nicoreşti, slujba prohodirii pc. pr. Nicolae Sachir, rostind un cuvânt de mângâiere către familia îndoliată şi credincioşii prezenţi.

12 octombrie – săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Parohia Pietroiu, Protopopiatul Brăila, judeţul Brăila, urmată de Sfânta Liturghie; hiroteseşte întru iconom pe pc. pr. paroh Răzvan Dumitrescu, rostind cuvânt de învăţătură.

13 octombrie – săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

14 octombrie – slujeşte, împreună cu ierarhi români şi străini, la invitaţia ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Sfânta Liturghie săvârşită cu prilejul prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei, pe scena special amenajată de lângă Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

17 octombrie – săvârşeşte, la biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Brătuleşti, Protopopiatul Tecuci, judeţul Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul Conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din acest protopopiat; hiroteseşte întru sachelar, iconom şi iconom stavrofor mai mulţi preoţi din cadrul protopopiatului Tecuci, precum şi întru iconom stavrofor pe preotul paroh Mihai Ilie de la parohia care a găzduit evenimentul; săvârşeşte la biserica din localitatea Brătuleşti o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, dar şi pentru preoţii, învăţătorii şi conducătorii vrednici ai acestei comunităţi săteşti din judeţul Galaţi, trecuţi la cele veşnice; săvârşeşte slujba de sfinţire a Aşezământului parohial „Patriarhul Nicodim Munteanu“ – Brătuleşti, care a primit ca ocrotitori spirituali pe Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, Sfântul şi Dreptul Nicodim şi Sfintele Femei Mironosiţe.

18 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, urmată de slujba de sfinţire a Capelei „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul“ din cadrul Spitalul de Recuperare şi Boli Cronice „Veneţia Medical“ din municipiul Brăila pentru persoanele aflate în îngrijire, în cadrul instituţiei, rostind cuvânt de învăţătură.

Proiectul cultural-artistic „Iconari la Dunărea de Jos”

20 octombrie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, urmată de o slujbă de pomenire pentru Regina‑mamă Elena, reînhumată sâmbătă, 19 octombrie 2019, în noua Catedrală Arhiepis­copală de la Curtea de Argeş, la 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la trecerea la Domnul, rostind cuvânt de învăţătură.

21 octombrie – slujeşte, la bi­serica „Buna Vestire“ (Paraclis Epis­copal) din municipiul Tulcea, îm­preună ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi cu PS Visarion, Episcopul Tulcii, cu ocazia prăz­nuirii Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni Visarion, Sofronie şi Oprea, rostind cuvânt de învăţătură.

24 octombrie – săvârşeşte, la biserica „Sfântul M. Mc. Gheorghe“ localitatea Frumuşiţa, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu pri­le­­jul Conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din acest pro­topopiat; hiroteseşte întru sachelar şi iconom mai mulţi preoţi din cadrul Protopopiatului Tg. Bujor,  precum şi întru iconom stavrofor pe preotul paroh Laurenţiu Mocanu de la parohia care a găzduit evenimentul; săvârşeşte o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, dar şi pentru preoţii, învăţătorii şi conducătorii vrednici ai acestei comunităţi săteşti din judeţul Galaţi, trecuţi la cele veşnice; săvârşeşte slujba de sfinţire a Aşezământului parohial „Patriarhul Iustin Moisescu“ – Frumuşiţa, care a primit ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

25 octombrie – participă, împreună cu alţi ierarhi membri ai Sfântului Sinod, slujitori şi credincioşi din Arhiepiscopia Bucureştilor, la procesiunea ,,Calea Sfinţilor“, cu moaştele Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş, ale Sf. Ier. Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe ‑ Ismail, precum şi cu moaştele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti; participă la slujba de primire a sfintelor moaşte, săvârşită  de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

26 octombrieSf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – slujeşte, împreună cu alţi ierarhi membri ai Sfântului Sinod, la Sfânta Liturghie săvârşită la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale din Bucureşti; săvârşeşte, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

27 octombrieSf. Cuv. Dimitrie cel Nou – slujeşte la Sfânta Liturghie săvârşită sub protia  Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, cu ocazia prăznuirii Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi, Ocrotitorul Bucureştilor, urmată de ceremonia de proclamare a canonizării Sf. Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail.

30 octombrie – săvârşeşte,  la Monumentul Eroilor din faţa Prefecturii Galaţi, o slujbă de pomenire pentru tinerii trecuţi la cele veşnice în urma tragicului eveniment din clubul Colectiv şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Vizită arhierească la Spitalul „Veneția Medical“ din Brăila

31 octombrie – săvârşeşte, la biserica „Sf. Ier. Nicolae“ şi „Sf. Cuv. Mc. Dometie Persul“ din satul Târlele Filiu, judeţul Brăila, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul Conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din protopopiatele Făurei şi Însurăţei; hiroteseşte întru sachelar şi iconom mai mulţi preoţi din cadrul celor două protopopiate.

3 noiembrie – săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, hirotoneşte întru diacon pe teologul Petrişor‑Traian Caraman şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

4 noiembrie – săvârşeşte, la Paraclisul  „Acoperământul Maicii Domnului, Duminica Sfinţilor Români şi Sfânta Muceniţă Ma­riamni“ de la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ ‑ Cudalbi, Protopopiatul Covurlui, jud. Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul Conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din protopopiatele Covurlui şi Nicoreşti; hiroteseşte întru sachelar, iconom şi iconom stavrofor mai mulţi preoţi din cadrul celor două protopopiate.

5 noiembrie – săvârşeşte, la Centrul Eparhial, Acatistul Maicii Domnului, în faţa Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam, înainte de plecarea către Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor pentru a binecuvânta credincioşii acestei eparhii, cu prilejul manifestărilor ocazionate de sărbătoarea hramului „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil“ al străvechiului aşezământ monahal „Sfinţii Voievozi“ din municipiul Slobozia; săvârşeşte slujba de punere a pietrei de temelie pentru biserica Parohiei Șerbeştii Vechi, protopopiatul Galaţi, judeţul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

7 noiembrie – săvârşeşte, la Şcoala Gimnazială „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Galaţi, o rugăciune de mulţumire pentru elevii şi cadrele didactice din această instituţie de învăţământ, după care au fost pomeniţi toţi profesorii adormiţi întru Domnul, care au predat în această şcoală; săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor de zidire, realizate la noua capelă cu hramul „Sf. Mc. Emilian de la Durostorum“ din cadrul Garnizoanei Galaţi, rostind cuvânt de învăţătură; săvârşeşte slujba Vecerniei cu Litia, în biserica Mănăstirii ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia hramului acestui aşezământ monahal.

8 noiembrieSf. Arhangheli Mihail şi Gavriil – săvârşeşte, la invitaţia şi împreună cu Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Sfinţii Voievozi“ din municipiul Slobozia şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sf. Voievozi” din Slobozia

10 noiembrie – cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei şi la chemarea pc. pr. George Cimpoca, parohul comunităţii românilor ortodocşi din municipiul Coslada (Spania), săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, în biserica „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul“ din Coslada şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş de închinare.

SOCIAL– CULTURALE

1 octombrie – prezidează, în sala „Episcop Melchisedec Ștefănescu“ a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ ‑ Galaţi, festivitatea de deschidere a cursurilor noului an universitar 2019‑2020 şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

3 octombrie – participă,  în Sala de Expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la deschiderea celei de‑a 4‑a ediţii a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“ şi rosteşte cuvânt de binecuvântare; participă, în Sala „Regele Ferdinand şi Regina Maria“ din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I“, la lansarea cărţii „Averea bunei educaţii“ având ca autor pe distinsul diplomat şi teolog Teodor Baconschi, rostind o alocuţiune.

10‑11 octombrie – participă,  în Sala de Expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la deschiderea primei ediţii a Proiectului cultural-artistic „Iconari la Dunărea de Jos“ şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

16 octombrie – participă, la Colegiul Naţional „Gheorghe Mun­teanu Murgoci“ din Brăila, la colocviul ştiinţific‑educaţional al cadrelor didactice de la această prestigioasă unitate de învăţământ, cu ocazia evenimentelor prilejuite de aniversarea centenarului acestui colegiu, rostind cuvânt de binecuvântare şi de apreciere către profesorii şi elevii prezenţi.

31 octombrie – vizitează Casa memorială a arhimandritului Dometie Manolache din localitatea Târlele-Filiu, precum şi Muzeul oraşului Ianca, care deţine o importantă colecţie de obiecte etnografice.

ADMINISTRATIV– SINODALE

4 octombrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

16 octombrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

17 octombrie – prezidează, la biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Parohia Brătuleşti, Protopopiatul Tecuci, judeţul Galaţi, lucrările Conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din cadrul protopopiatului Tecuci şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Zi de sărbătoare în Parohia „Sf. Nectarie” – Coslada, Spania

23 octombrie – prezidează, la Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din cadrul Centrului Eparhial, întrunirea preoţilor responsabili de cateheza parohială din cele opt protopopiate ale Arhiepiscopiei, rostind cuvânt de binecuvântare.

24 octombrie – prezidează, la biserica „Sfântul M. Mc. Gheorghe“ din Parohia Frumuşiţa, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galaţi, lucrările Conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din cadrul protopopiatului Tg. Bujor şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

31 octombrie – prezidează, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Cuvios Mucenic Dometie Persul“ din Parohia Târlele-Filiu, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, lucrările Conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din cadrul protopopiatelor Făurei şi Însurăţei şi rosteşte cuvânt de învăţătură; vizitează şantierul bisericii din localitatea Berlescu, protopopiatul Făurei, jud. Brăila.

1 noiembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

4 noiembrie – prezidează, la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi, Protopopiatul Covurlui, jud. Galaţi, lucrările Conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din cadrul protopopiatelor Covurlui şi Nicoreşti şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Pr. Gabriel Mungiu,  secretar eparhial