Tabăra naţională „Tradiţie şi noutate“

Tineri participanți la tabăra din Arhiepiscopia Râmnicului

Timp de cinci zile, douăzeci de tineri din tot atâtea eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române  am fost implicaţi în mai multe activităţi, în cadrul celei de‑a IV‑a ediţii a Taberei „Tradiţie şi noutate“, găzduită în a doua decadă a lunii septembrie, la Mănăstirea Bistriţa din Arhiepiscopia Râmnicului ‑ Mitropolia Olteniei. Rolul întâlnirii a fost cel de a ne pregăti pe noi, tinerii participanţi, pentru viitoarea misiune de a fi apostoli ai Sfintei Scripturi, de a deveni mai conştienţi de identitatea noastră religioasă, culturală şi naţională.

Toţi cei prezenţi am avut posibilitatea să descoperim frumuseţea spiritualităţii şi arhitecturii bisericilor şi mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, în cadrul pelerinajelor şi vizitelor tematice, organizate la mănăstirile: Hurezi, Bistriţa, Dintr‑un Lemn, Govora şi Surpatele, la bisericile în stil brâncovenesc din oraşul Horezu. Totodată au fost vizitate culele de la Măldăreşti, Atelierele Olarului de la Horezu, Cheile Bistriţei şi Chilia „Sfântului Grigorie Decapolitul“, dar şi alte obiective turistice reprezentative pentru zona Olteniei de sub munte.

În atelierul de „Comunicare“ şi workshop‑ul „Contribuţia Bisericii în valorificarea moştenirii istorice, culturale şi spirituale caracteristice satului românesc“ au fost susţinute prelegeri de către doamna prof. Laura Lăcraru, inspector şcolar pentru disciplina Religie, în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Vâlcea. Dimensiunea cul­turală a taberei a fost împlinită prin serile culturale în care părintele Emanuel Găman a susţinut recitaluri de muzică cultă. Am avut lângă noi preoţi şi doamne profesoare care sau implicat în activităţile pe care le‑am avut pe parcusul celor cinci zile, părintele Emanuel Găman, pr. Radu Ene, doamna directoare Florina Șerban şi pe doamna profesoară Leontina Mudava.

Petrişor Gurău