Concursul de şah „In hoc signo vinces“, a VII‑a ediţie

Concursul de șah „In hoc signo vinces“

Parohia „Sfinţii Mina, Victor şi Vichentie“ din municipiul Galaţi, Ar­hiepiscopia Dunării de Jos, a organizat în zilele de 8 şi 9 iunie 2019, a Vll‑a ediţie a Concursului  de şah  „In hoc signo vinces“ ‑ „Prin acest semn vei birui!“.

Concursul a luat acest motto încă de la prima ediţie, în anul 2012, an în care, în  Patriarhia Română  au fost cinstiţi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi maica sa Elena’’, tema de reflecţie fiind crucea, ca realitate şi simbol  de jertfire şi ajutor, în încercările vieţii.

Concursul este o expresie a manifestărilor dedicate zilei de 1 iunie – „Ziua Internaţională a Copilului“, ţinându‑se cont şi de hotărârea Sfântului Sinod al B.O.R., ca în prima duminică după această zi să sărbătorim „Duminica Părinţilor şi Copiilor“.

Manifestarea a fost gândită ca o alternativă de a petrece timpul liber, pentru copiii de la Școala „Miron Costin“ ‑ Galaţi, instituţie patronată spiritual de Parohia „Sfinţii Mina, Victor şi Vichentie“. Anul  acesta – 2019 ‑ „Anul omagial al Satului Românesc, în Patriarhia Română“,  au fost invitaţi şi iubitori ai acestui „sport al minţii“ din localităţile Schela, Șendreni, Smârdan, Vânători şi Griviţa, unde există o astfel de preocupare, în rândul şcolarilor.

Binecuvântare arhierească pentru copiii participanți la concurs

În această competiţie, ce presupune multă pregătire şi efort intelectual, s‑au înscris 150 de participanţi, băieţi şi fete, constituindu‑se opt categorii de vârstă. Astfel, la clasa pregătitoare şi grădiniţă ‑ fete, pe locul I, a ieşit Natalia Blănaru, iar la băieţi Luca‑Raul Dănăilă. La grupa a II‑a au fost incluşi copiii de clasa I‑fete, primul loc a fost al Ioanei Lupu, iar la băieţi‑Ionel Bejan. O altă grupă de vârstă a fost constituită din elevi ai claselor a II‑a şi a III‑a. La fete, a fost prima Alessia‑Mihaela Cojocaru, iar la  băieţi ‑ Gabriel Hristache. La cate­goria a IV‑a, pe locul I a ieşit la fete, Oana‑Bianca Stan, iar la băieţi, Andrei Marcu.

Copiii au fost supravegheaţi de profesorii‑voluntari de la catedrele de Sport şi Religie ale Școlii „Miron Costin“ din Galaţi, iar susţinerea financiară a fost asigurată de parohia organizatoare ‑ „Sf. Mina, Victor şi Vichentie“.

Învingătorii celei de‑a VII‑a ediţii a concursului de şah au primit cupe şi medalii. La final, toţi participanţii bucurându‑se de diplome de participare şi daruri.

Pr. Nicolae Ionaşcu