Ştiri din lumea creştină

Patriarhia de Constantinopol

Alegerea noului Arhiepiscop grec al Australiei

Vineri, 10 mai 2019, sub preşedinţia Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, au avut loc lucrările Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, în cadrul cărora Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul de Hristoupolis a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Australiei.

Noul arhiepiscop grec al Australiei s‑a născut în anul 1973, în Creta. A urmat studii în Grecia, Statele Unite ale Americii şi Australia.

Și‑a susţinut teza de doctorat la Școala Medicală a Universităţii din Creta, cu titlul: Clonarea: Componente sociale, etice şi teologice.

A fost hirotonit episcop în anul 2015, făcând parte dintre ierarhii participanţi la Sfântul şi Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta, din anul 2016.

Preasfinţia Sa urmează în scaunul arhiepiscopal din Australia, Înaltpreasfinţitului Părinte Stelian Harkianakis, care a trecut la Domnul în 25 martie 2019, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferinţă.

După alegere, Preasfinţia Sa a declarat: „Mă trimiteţi drept succesor al vrednicului de pomenire Arhiepiscop Stelian într‑una dintre cele mai puternice regiuni ale Tronului Ecumenic, cu sute de mii de credincioşi. Promit nu numai să protejez ceea ce primesc, ci şi să înmulţesc darurile primite“.

Alegerea noului Arhiepiscop grec al Americii

Înaltpreasfințitul Părinte Elpidofor, Arhiepiscop ales al Americii

Sâmbătă, 11 mai 2019, au avut loc în Fanar, sub preşedinţia Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, lucrările Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice.

În cadrul acestora, a avut loc alegerea noului Arhiepiscop grec al Americii, în persoana Înaltpreasfinţitului Părinte Elpidofor, Mitropolit de Bursa. Acesta i‑a urmat în scaunul arhiepiscopal al Americii, Înaltpreasfinţitului Părinte Dimitrie, care s‑a retras la începutul lunii.

Înaltpreasfinţitul Părinte Elpidofor, Arhiepiscop ales al Americii s‑a născut în 1967 la Bakirköy, în Istanbul. În anul 1994 a fost hirotonit diacon, iar în anul 2005, preot.

În luna martie 2011 a fost ales Mitropolit de Bursa şi numit stareţ al Mănăstirii „Sfânta Treime“ din Halki ‑ stavropighie patriarhală.

După alegerea sa, Înaltpreasfinţitul Părinte Elpidofor a transmis credincioşilor Arhiepiscopiei Ortodoxe Greceşti din America, următorul mesaj: „Voi veni în America nu numai ca să fiu Arhiepiscopul vostru, ci ca să fiu prietenul şi fratele vostru duhovnicesc, slujitorul vostru în Domnul, împreună lucrător cu voi în Hristos“.

Înaltpreasfinţia Sa a făcut parte, în anul care a trecut, din delegaţia care l‑a însoţit pe Sanctitatea Sa, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, la festivităţile prilejuite de sfinţirea Catedralei Naţionale.

 Părintele Emilian Simonopetritul a trecut la Domnul

Părintele Emilian Simonopetritul

În 9 mai 2019 a trecut la Domnul, după o lungă şi grea suferinţă trupească părintele arhimandrit Emilian Simonopetritul.

Pe nume laic Alexandros Vafides, acesta s-a născut în 1934, în Pireu.

În luna decembrie 1960 a fost tuns în monahism, iar mai apoi, hirotonit ierodiacon. Un an mai târziu a primit hirotonia întru ieromonah rămânând pentru o vreme la Mănăstirea Sfântului Visarion din Dousiko.

În anul 1973 a intrat în Sfântul Munte, iar în 1974 a fost ales stareţ al Mănăstirii Simonopetra în locul fostului stareţ Haralambie, trecut la cele veşnice

A condus Mănăstiriea Simonopetras din Sfântul Munte Athos timp de 20 ani, aceasta fiind considerată una dintre cele mai binecuvântate perioade din istoria mănăstirii.

În anul 2000, din cauza unor probleme de sănătate, s-a retras la ctitoria sa, Mănăstirea Ormilia.

Opera Părintelui Emilianos cuprinde o tematică diversă: omilii şi predici, erminii ale scrierilor Părinţilor neptici (Avva Isaia, Isihie Presviterul, Grigorie Sinaitul, Maxim Mărturisitorul, Thalasie, Theognost), erminii ale canoanelor monahale, ale voturilor monahiceşti şi vieţii practice, erminii la Vieţile Sfinţilor (Cuviosul Nil Calavritul, Cuviosul Romil), erminii ale Sfintei Scripturi, ale imnelor liturgice şi ale altor texte teologice (Psalmi, Profeţi etc.).

Slujba înmormântării a avut loc în 10 mai la Mănăstirea Ormilia, ctitoria sa.

Mănăstirea Sümela a fost deschisă publicului după trei ani de restaurare

Mănăstirea Sümela din Turcia

Mănăstirea Sümela din provincia turcească Trabzon a fost deschisă vizitatorilor, în 25 mai 2019, după încheierea lucrărilor de restaurare, care s-au întins pe o durată de trei ani.

Situată pe o zonă abruptă şi stâncoasă din muntele Karadağ din Valea Altındere, aceasta a fost închisă vizitatorilor încă din anul 2015 pentru un proces de restaurare.

Tradiţia menţionează faptul că mănăstirea Sümela a fost întemeiată în anul 386, în timpul împăratului Teodosie I (375-395), de către doi călugări greci, Sofronie şi Barnaba.

Aceşti călugări au găsit o icoană a Fecioarei Maria, ascunsă într-una din peşterile muntelui Mela şi au decis să rămână acolo cu intenţia începerii unui aşezământ monahal.

Între 1916 şi 1918, în timpul cuceririi Trapezuntului, mănăstirea a fost închisă pentru un timp de către ruşi.

A fost părăsită în 1922, în urma schimbului de locuitori dintre Grecia şi Turcia.

La 15 august 2010, după 88 de ani, a fost săvârşită prima slujbă arhierească de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în biserica restaurată parţial.

Redacţia