Bogdan‑Ioan, un copil care a învins o boală cumplită

Bogdan Ioan este un băieţel cuminte de patru ani. El locuieşte într‑un apartament din oraşul Brăila şi mare parte din timp şi‑l petrece alături de  frăţiorul lui mai mic, Damian‑Ștefan. Primeşte săptămânal vizita preotului, pe care îl aşteaptă cu drag să îi dea lui şi frăţiorului „papa bun“. „Papa bun“ este Sfânta Împărtăşanie pe care Bogdan o primeşte acasă, deoarece, încă nu are voie să iasă în colectivitate, având o imunitate scăzută.

Alături de Bogdan – Ioan

Până acum aproximativ un an, Bogdan nu lipsea nicio duminică de la biserică. Însoţit de cei doi părinţi ai săi, Cristi şi Sorina şi de fratele mai mic, venea cu drag la Sfânta Biserică. Erau frumoşi, fericiţi şi sănătoşi până într‑o zi, când, în urma unor investigaţii, părinţii au aflat că Bogdan are o tumoră de stadiul IV pe ficat, cu metastaze pulmonare. Atunci viaţa lor s‑a transformat într‑un coşmar. Au început cu investigaţii suplimentare la Cluj, unde s‑a confirmat diagnosticul dat de la Galaţi, dar neexistând un plan de tratament sigur, părinţii au cerut externarea pentru a pleca în străinătate. Au trimis analizele la un vestit spital din Istambul şi cu emoţii aşteptau chemarea pentru tratament. Clinica a răspuns că nu pot trata tumori în stadiul IV. Atunci au intrat în panică dar nu au deznădăjduit.  Bunul Dumnezeu le‑a dat un gând bun, să mai încerce şi în altă parte. Atunci, a venit un răspuns de la Spitalul American din Istambul care îi aştepta a doua zi în Turcia. La Istanbul, au început tratamentul de chimioterapie. Bogdan, în lunile din vara trecută, a urmat un tratament foarte chinuitor, dar copilul a rezistat cu bărbăţie la toate procedurile medicale, dureroase.

Permanent, în bisericile din municipiul Brăila, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului  Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s‑au făcut colecte în bani pentru Bogdan, suma totală fiind aproape 38.000 lei. La Sfintele Liturghii şi la Sfântul Maslu, toţi preoţii şi numeroşi credincioşi se rugau pentru sănătatea micului Bogdan Ioan. Simultan, în ţară, a început o mobilizare extraordinară. Câţiva prieteni au făcut o pagină pe facebook, pentru o colectă, tratamentul fiind foarte costisitor. În câteva zile, au fost atât de mulţi doritori să ajute, încât facebook‑ul  a oprit donaţiile cerând dovezi medicale pentru a fi siguri că povestea este reală. Presa locală s‑a implicat foarte mult. S‑au făcut spectacole de caritate, tombole şi colecte.  Noi ştim, însă, că Dumnezeu nu stă împotriva celor buni şi El ascultă rugăciunile celor necăjiţi. Rugăciunile atâtor semeni i‑au dat putere lui Bogdan să treacă peste o operaţie foarte dificilă de extirpare a tumorii de pe ficat şi alte proceduri post operatorii, reuşind ca, după nouă luni petrecute departe de casă, să învingă tumora.

De ziua Sfinţilor Trei Ierarhi, Bogdan Ioan şi familia lui au ajuns acasă. Părinţii au anunţat că investigaţiile arată că tumora nu mai există şi au  mulţumit pe paginile de facebook tuturor celor ce le‑au fost alături: Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, preoţilor din oraşul Brăila şi  credincioşilor care s‑au rugat şi au donat pentru Bogdan. De asemenea au anunţat şi suma plătită pentru cele nouă luni de tratament şi pentru operaţie, care s‑a ridicat aproape de 80.000 de euro, bani proveniţi, în marea majoritate, din donaţiile oamenilor. Bogdan Ioan va fi monitorizat permanent vreme de cinci ani, prin analize medicale la fiecare lună şi computer tomograf de două ori pe an. Lupta lui încă nu s‑a încheiat. El va avea în continuare nevoie de ajutor. Abia aşteaptă să vină la Sfânta Biserică să primească Sfânta Împărtăşanie alături de ceilalţi copii.

Familia Popa, deşi greu încercată, rămâne la fel de frumoasă şi de credincioasă, iubind acum pe Bunul Dumnezeu mai mult ca înainte. Au aflat, prin propria experienţă, că Dumnezeu lucrează minuni pentru oameni prin oamenii Săi.

Pr. Sorin Băruş