Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

 LITURGICE

10 mai – săvârşeşte, la parohia Tătaru, Protopopiatul Însurăţei, judeţul Brăila, slujba înmormântării  pr. Dan Ene, rostind cuvânt de învăţătură.

13 maiDuminica a VI‑a după Sfintele Paşti (Vindecarea orbului din naştere) săvârşeşte, împreună cu PS Visarion, Episcopul Tulcii, slujba de sfinţire a Capelei „Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“  a Parohiei „Schimbarea la Faţă“ din municipiul Tulcea,  urmată de Sf. Liturghie, rostind cuvânt de învăţătură.

14 mai ‑ participă la Sfânta Liturghie şi săvârşeşte slujba de Te‑Deum, la Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, cu ocazia revederii după 20 de ani a promoţiei 1998 şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

15 mai ‑ săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de clerul din întreaga Eparhie a Dunării de Jos, întrunit cu prilejul Conferinţei pastoral‑misionare de primăvară, rostind cuvânt de învăţătură.

16 mai – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba de pomenire a episcopului Melchisedec Ștefănescu, la 126 de ani de la trecerea lui la cele veşnice, rostind cu această ocazie cuvânt de învăţătură; săvârşeşte slujba Vecerniei cu Litia la biserica „Înălţarea Domnului“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

17 maiÎnălţarea Domnului – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; conduce procesiunea organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Eroilor şi săvârşeşte slujba de pomenire a acestora la Cimitirul  „Eternitatea“ din municipiul Galaţi, rostind cuvânt de învăţătură; conduce procesiunea organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Eroilor şi săvârşeşte slujba de pomenire a acestora la Cimitirul  „Sfinţii Împăraţi“ din municipiul Brăila, rostind cuvânt de învăţătură.

„Noaptea muzeelor“ la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos

20 maiDuminica a VII‑a după Sfintele Paşti (a Sf. Părinţi de la Sinodul I Ecumenic) săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor exterioare la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din municipiul Brăila,  urmată de Sf. Liturghie, rostind cuvânt de învăţătură.

21 mai – Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena ‑ săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din municipiul Galaţi, hirotoneşte întru preot pe c. diac. Florinel Veronel Răducan pe seama Parohiei Țepu de Jos, protopopiatul Nicoreşti, judeţul Galaţi şi întru diacon pe teologul Cătălin Huciu, rostind cuvânt de învăţătură.

22 mai ‑ slujeşte, în biserica Parohiei Răzălăi, raionul Sângerei, din Republica Moldova, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Sfânta Liturghie, cu ocazia aducerii raclei cu un fragment din moaştele Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.

24 mai – participă, la Paraclisul „Sf. Mare Mc. Gheorghe“ din cadrul Reşedinţei Patriarhale din Bucureşti, la slujba de Te‑Deum prilejuită de deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

25 mai – săvârşeşte, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, slujba de ipopsifiere a noului Episcop ales al Eparhiei Basarabiei de Sud, preacuviosul părinte arhimandrit Veniamin Goreanu.

26 mai ‑ slujeşte, la Sfânta Liturghie, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române,  săvârşită la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu ocazia hirotoniei  întru Episcop a Preacuviosului Părinte Ipopsifiu Veniamin Goreanu, noul Episcop ales al Eparhiei Basarabiei de Sud.

27 maiPogorârea Sfântului Duh ‑ săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, hirotoneşte întru preot pe c. diac. Cătălin Huciu pe seama Capelei „Sf. Mare Mc. Gheorghe şi Sf. Ier. Nicolae“ a Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte slujba Vecerniei speciale a praznicului Preasfintei Treimi.

28 mai – Sfânta Treime – săvârşeşte, la Altarul din pădure al Mănăstirii Buciumeni, judeţul Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură către tinerii liceeni din întreaga Eparhie, participanţi la pelerinaj, profesorii însoţitori şi ceilalţi credincioşi prezenţi.

Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din Galați

29 mai – participă la Sfânta Liturghie şi slujba de Te‑Deum, la Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, în prezenţa corpului profesoral şi a tuturor elevilor seminarişti, absolvenţi ai  claselor a XII‑a, secţiile Pastorală şi Patrimoniu, rostind cuvânt de învăţătură.

30 mai ‑ săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba de Te‑Deum pentru deschiderea lucrărilor şedinţei de constituire a Adunării Eparhiale, pentru perioada 2018‑2022, rostind cuvânt de binecuvântare.

3 iunie ‑ săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

4 iunie – slujeşte, la Mănăstirea Niculiţel, jud. Tulcea, la Sfânta Liturghie împreună cu ÎPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului şi PS Visarion – Episcopul Tulcii cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip.

10 iunie ‑  slujeşte, la Mănăstirea Dealu, judeţul Dâmboviţa, la Sfânta Liturghie, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia resfinţirii bisericii acestui aşezământ monahal.

11 iunieSfântul Ierarh Luca al Crimeii – participă la slujba Sfintei Liturghii de la biserica parohiei „Sf. Trei Ierarhi“ din municipiul Galaţi, cu prilejul celui de‑al doilea hram al acestui sfânt locaş, Sf. Ierarh Luca al Crimeii, şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la Capela Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan“ din mun. Galaţi, o slujbă de mulţumire şi  rugăciuni pentru sănătate, cu prilejul sărbătoririi celui de al doilea hram, rostind cuvânt de învăţătură.

13 iunie – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la Sfânta Liturghie urmată de slujba de Te‑Deum, în prezenţa absolvenţilor secţiilor teologice din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie – Galaţi, precum şi a membrilor corpului profesoral, rostind un cuvânt de învăţătură.

14 iunie – săvârşeşte, în cazarma 530 a Unităţii Militare 011552 Galaţi, slujba de sfinţire a locului şi punerea pietrei de temelie pentru noua biserică a Garnizoanei din Galaţi, cu hramul  „Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum“ şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte slujba de sfinţire a Drapelelor de Luptă ale Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei“ şi Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă“.

SOCIAL‑ CULTURALE

10 mai ‑ prezidează, în Sala „Chesarie Episcopul“ a Centrului Eparhial întrunirea de lucru cu reprezentanţii liceelor din municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, în vederea stabilirii strategiei de organizare a ediţiei a XXIII‑a a Pelerinajului tinerilor la Mănăstirea Buciumeni.

16 mai – prezidează, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, conferinţa dedicată Episcopului Melchisedec Ștefănescu, cel dintâi ierarh al Dunării de Jos, la 126 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

18 mai ‑ participă, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la vernisajul Expoziţiei  100 de ani de la Marea Unire. Jertfa pentru unitate şi credinţă“, rostind cuvânt de binecuvântare.

19 mai – participă la evenimentul „Noaptea europeană a muzeelor“, desfăşurat la Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

27 mai – participă şi binecuvintează, la Mănăstirea Buciumeni, activitatea de voluntariat, a celor 50 de tineri şi tinere, care au pregătit tradiţionala agapă pentru liceenii prezenţi la sărbătoarea Sfintei Treimi, de hramul mănăstirii.

Duminica Cincizecimii la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

1 iunie – participă, la Aşezământul filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi, la programul de activităţi religioase, cultural‑artistice şi educaţionale, intitulat „Ziua Porţilor deschise“ şi dedicat Zilei Internaţionale a Copilului; în acest context, rosteşte rugăciuni pentru sănătatea şi ajutorul copiilor şi părinţilor creştini ortodocşi din întreaga lume şi oferă copiilor prezenţi dulciuri şi iconiţe; participă, la biserica „Sf. Stelian“ din municipiul Galaţi, la atelierele creative şi recreative organizate cu sprijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, de Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor“ din Galaţi în parteneriat cu Asociaţia „Provita“ Galaţi, dedicate Zilei Internaţionale a Copilului; participă, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, la cea de‑a VI‑a ediţie a Olimpiadei Naţională pentru elevii de gimnaziu din mediul rural „Universul cunoaşterii prin lectură“, rostind cuvânt de binecuvântare.

2 iunie ‑  participă, în Sala „Aula Magna“ a Universităţii „Dunărea de Jos“ – Galaţi, la deschiderea oficială a Concursului naţional interdisciplinar „Cultură şi civilizaţie în România“ şi rosteşte o alocţiune.

3 iunie ‑ participă, la biserica „Sf. Mc. Mina, Victor şi Vichentie“ din municipiul Galaţi, la festivitatea de premiere a copiilor participanţi la cea de a VI‑a ediţie a  Concursului de şah „In hoc signo vinces“, oferind medalii şi cupe câştigătorilor, precum şi diplome de participare tuturor competitorilor şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

7 iunie – participă, în Sala D12 a Facultăţii de Inginerie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, la  Conferinţa Ştiinţifică a Şcolilor Doctorale, rostind o alocuţiune.

11 iunie – participă, la biserica „Sf. Trei Ierarhi“ din municipiul Galaţi, la ceremonia de premiere a celor 50 de participanţi la Concursul de şah, a trei olimpici de la Colegiile Naţionale din Galaţi şi 25 de voluntari implicaţi activ în multe proiecte filantropice ale parohiei, oferindu‑le  premii şi cărţi ziditoare de suflet.

13 iunie – participă, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la serbarea de sfârşit de an şcolar a elevilor claselor primare de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, în cadrul căreia a avut loc şi ceremonia de premiere; participă, la Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie – Galaţi, la cursul festiv al absolvenţilor promoţiei 2018 din cadrul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie – Galaţi; participă, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini“ din Galaţi, la serbarea de sfârşit de an şcolar a elevilor de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, rosteşte cuvânt de învăţătură şi oficiază ceremonia de premiere.

ADMINISTRATIV– SINODALE

9 mai ‑ prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

10 mai ‑ prezidează, în Sala „Chesarie Episcopul“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, întrunirea cu absolvenţii Seminarului Teologic ,,Sf. Ap. Andrei“, promoţia 2018.

11 mai ‑ vizitează sălile de curs de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi şi binecuvintează cadrele didactice şi elevii; dialoghează cu elevii din clasele primare care funcţionează în cadrul seminarului.

15 mai ‑ prezidează, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi,  lucrările şi dezbaterile Conferinţei pastoral‑misionare de primăvară, cu tema  2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam.

Olimpiada Națională „Universul cunoașterii prin lectură“

18 mai ‑ vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Măxineni – judeţul Brăila.

23 mai ‑ prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Epar­hial.

24‑25 mai ‑ participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

30 mai ‑ prezidează, în Sala  Bibliotecii ,,Arhiepiscopul Antim“ din cadrul Centrului Eparhial, şedinţa de constituire a noii Adunări Eparhiale, pentru perioada 2018‑2022.

1 iunie ‑ vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Cuv. Parascheva“ din municipiul Galaţi.

7 iunie ‑ prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

PRIMIRI

14 mai ‑ primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală, pe pc. pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial