Expoziţie de icoane şi ouă încondeiate: „Lumină din Lumină“

Manifestare cultural – artistică la Brăila

În cadrul Sărbătorilor pas­cale, la Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, cu prilejul manifestărilor culturale, artistice şi educaţionale, organizate de Primăria Municipiului Brăila, a fost vernisată expoziţia de icoane, ouă încondeiate, broderii, obiecte tradiţionale şi aranjamente florale, intitulată „Lumină din Lumină“.

Obiectele expuse au fost realizate de copiii din cadrul Cercului de iconografie „Bucurie Sfântă“ de la parohia „Naşterea Domnului“ din Brăila, de elevi de la Liceul de Arte „Hariclea Darclée“ Brăila, de lucrătorii din cadrul Atelierelor de Revitalizare a Textilelor Tradiţionale ‑ Brăila. Au fost expuse şi obiecte de manufactură realizate de persoanele cu privare de libertate, deţinuţii din Penitenciarul Brăila.

La manifestarea culturală au participat oameni de cultură, profesori, istorici, oficialităţi locale şi foarte mulţi copii de la şcolile brăilene.

Prezent la eveniment, Înalt­prea­sfinţitul Părinte Casian i‑a binecuvântat pe cei pre­zenţi şi a adresat un cuvânt de apreciere pentru efortul şi împlicarea în realizarea unor astfel de evenimente culturale în anul Centenarului.

Ouă încondeiate de către elevii brăileni

În cadrul manifestării, corurile brăilene „Trison“, „Armonia“ şi „Orfeus“ au susţinut un impresionant concert de imne pascale.

La finalul manifestării, în sala mare a teatrului brăilean, a fost prezentat filmul documentar „Preoţii români ‑ Jertfă şi Rugăciune pentru Unire“, realizat de Trinitas TV.

Filmul documentar reu­neşte mărturii, date istorice şi interviuri în legătură cu rolul clericilor în timpul Primului Război Mondial. Alături de participarea efectivă în teatrele de operaţiuni, preoţii români ortodocşi au derulat activităţi sociale, spirituale şi umanitare în spatele frontului. Filmul aduce în prim plan o pagină de istorie mai puţin cunoscută publicului român, despre implicarea Bisericii în Primul Război Mondial, o pagină pe care o recuperăm cu toţii în 2018, Anul Centenar.

Pr. Rareş Bucur