„Contribuţia organizaţiilor femeilor ortodoxe la Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918“

Între 4‑6 mai 2018, la invitaţia Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş, şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, o delegaţie a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din Galaţi, a participat la simpozionul prilejuit de aniversarea a douăzeci de ani de activitate a amintitei societăţi din Caransebeş, având tema: „Contribuţia organizaţiilor femeilor ortodoxe la Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918“.

Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Caransebeș

Cu binecuvântarea Înaltprea­sfinţitului nostru Părinte Casian, delegaţia gălăţeană a fost alcătuită din subsemnata, dr. ing. Lucia Balint, preşedinta Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe – Filiala Galaţi, şi Maria Stanciu, redactor al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“ din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cadrul întâlnirii, în prima zi, delegaţiile din mai multe  judeţe ale ţării au participat la un Te‑Deum, săvârşit de Preasfinţitul Părinte Lucian, Epis­copul Caransebeşului, în Ca­tedrala „Învierea Domnului“. Au fost pomeniţi Patriarhul Miron Cristea, împreună cu ctitorii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, dar şi cei care s‑au jertfit pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Au fost pomenite membre ale SNFOR, care s‑au evidenţiat în mod deosebit în acea perioadă grea pentru Țară, precum şi monahiile de la Mănăstirea Adam, care au îngrijit rănile soldaţilor în spatele frontului, în spitalele din Moldova.

Preasfinţitul Părinte Lucian a adresat participantelor la întâlnirea de la Caransebeş, din toată Patriarhia Română un cuvânt de mulţumire şi de întărire în fapte bune.

Potrivit programului, au urmat lucrările simpozionului, des­fă­şurat în sala „1 Decembrie 1918“ a Primăriei Caransebeş, des­chis de doamna Monica Iacobes­cu, preşedinta Societăţii Femeilor Or­to­doxe  din Caransebeş, care a salutat participantele venite din mai multe localităţi ale ţării: Alba‑Iulia, Baia Mare, Craiova, Galaţi, Întorsura Buzăului, Oradea, Oraviţa, Râmnicu Vâlcea,  Reghin, Sibiu, Timişoara, plus dele­gaţia gazdelor.

În deschiderea manifestării au luat cuvântul Preasfinţitului Părintele Episcop Lucian, domnul primar Felix Borcean, doamna Monica Iacobescu şi istoricul Constantin Brătescu.

Filiala SNFOR Galaţi a documentat referatul cu tema: „Contribuţia creştinelor de la Dunărea de Jos la Primul Război Mondial“, susţinut de doamna Maria Stanciu.

20 de ani de la înființarea S.N.F.O.R., filiala Caransebeș

Sâmbătă, 5 mai 2018, programul a continuat cu un pelerinaj la Biserica „Sfântul Proroc Ilie“ şi la Teatrul „Mihai Eminescu“ din Oraviţa, locul unde a ajuns „Luceafărul Poeziei Româneşti“, pe când se afla, în vara anului 1868, în trupa lui Mihail Pascali.

Itinerariul a continuat la Mă­năstirea Nera, cu peste 110 vieţuitoare, unde, pe lân­gă librăria cu cărţi interesante, ne‑am bucurat de produsele „Nera‑Plant“, create şi obţinute de măicuţe, prin prelucrarea plantelor medicinale din regiune.

Pe parcursul întâlnirii, am participat şi la o expoziţie etnografică de costume populare din Banatul de munte.

Participantele au primit, pe lângă materialele informative, câte un dar de carte, „Episcopul Elie Miron Cristea ‑ Ordine circulare (1910‑1919)“, apărut la Editura Episcopiei Caransebeş.

Duminică, 6 mai, nu am rămas la Sfânta Liturghie arhierească, unde urma festivitatea de încheiere a manifestării, deoarece încă de dimineaţă am pornit către Galaţi. În trecere, am oprit la Schitul Bucium, de la poalele Munţilor Făgăraş, cu biserica zidită de părintele Andrei Bobocea, un preot din Iveşti‑Galaţi. Am aprins o candelă la Monumentul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, de la Oituz, unde generalul Eremia Teofil Grigorescu, gălăţean prin naştere, a apărat cu preţul vieţii, împreună cu vitejii lui soldaţi, pământul românesc.

Remarcăm organizarea ire­pro­şabilă, efortul şi ospitalitatea doamnelor de la SNFOR – Caransebeş.

Precizăm, că între interlocutorii din scurta relatare transmisă pe postul Trinitas TV, de la Caransebeş, este şi un reprezentant din delegaţia SNFOR de la Galaţi.

Dr. ing. Lucia Balint, Preşedinta SNFOR ‑ Galaţi

Foto: www.episcopiacaransebesului.ro