Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ – Galaţi o şcoală a excelenţei

Premierea seminariștilor olimpici

Cu binecuvântarea Înalt­preasfinţitului Pă­rinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,  elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, în acest an, au reuşit să atingă cea mai mare performanţă de la reînfiinţare, obţinând premii la toate materiile de concurs, la Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe, desfăşurată între 19‑22 aprilie 2018, în municipiul Baia Mare.

Astfel, în ziua de 4 mai 2018, şase elevi de la Seminarul gălăţean au fost premiaţi de  Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Capela instituţiei de învăţământ. La eveniment s‑a aflat Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, care i‑a felicitat pe olimpici pentru reuşitele şcolare şi i‑a premiat, oferindu‑le premii în bani şi diploma „Tinereţe şi credinţă“ a Eparhiei Dunării de Jos.

Elevii care au dus renumele Seminarului gălăţean sunt coordonaţi de prof. dr. Gheorghe Butuc şi ei se numesc: Vlad Blîndu, elev în clasa a XII‑a, secţia Pastorală, Premiul I, la disciplina Dogmatică cu media 9,80; Manuel Bulimar, elev în clasa a X‑a, Secţia Pastorală, Premiul I, la materia Studiul Noului Testament cu media 9,80; Andrei Dima, elev în clasa a IX‑a, Secţia Pastorală, Premiul III, la materia Studiul Vechiului Testament, cu media 9,30, iar Cătălin Răileanu, elev în clasa a XI‑a, Secţia Pastorală, a revenit acasă cu o Menţiune la materia Istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Respectând standardele per­for­manţei şi elevii de la secţia Patrimoniu cultural din cadrul şcolii noastre s‑au remarcat prin Marius Stratulat şi Andreea Bocăneală din clasele a XII‑a, respectiv a XI‑a care au obţinut fiecare Premiul III la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artelor, desfăşurată la Bistriţa între 3‑6 aprilie 2018.

Un rezultat peste aşteptări a fost obţinut la disciplina Istorie, prin calificarea elevului Ilie Răpcianu, din clasa a X‑a,  Secţia Pastorală, la Olimpiada Naţională de Istorie, desfăşurată la Alba‑Iulia.

Bucuria reuşitei la olimpiadă

Rezultatele Seminarului nu se opresc aici, deoarece elevul Andrei‑Marian Stoian, cunoscut pentru cercetări şi rezultate deosebite, în premieră naţională, în domeniul Astronomiei, se numără printre participanţii la Olimpiada Naţională de Tehnologia Informaţiei şi Comunicare ‑ TIC, ce se va desfăşura la sfârşitul lunii mai.

Prin toate aceste rezultate, şi nu numai, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ dovedeşte încă o dată că este o şcoală de elită ce încurajează performanţa elevilor, atât pe plan ştiinţific, cât şi duhovnicesc, fapt apreciat de Chiriarhul nostru, care i‑a felicitat pe cei care au  manifestat interes pentru carte şi au obţinut rezultate deosebite la concursurile şi olimpiadele şcolare, atât din aria curriculară a disciplinelor teologice, cât şi la materii laice, de specific uman, real, artistic sau sportiv.

De asemenea, în contextul evenimentului, participanţii au avut posibilitatea şi bucuria de a asculta câteva cântări bizantine interpretate de Corul de Muzică Psaltică „Ortodoxia“ din Arhie­piscopia Dunării de Jos şi de cunoscutul protopsalt, arhimandritul Nikodimos Kabarnos din Grecia, venit la Galaţi pentru a participa la hramul bisericii „Sfântul Nectarie şi Sfântul Efrem cel Nou“ din Barboşi.

*

Faza Naţională a Olimpiadei de Religie, ediţia a X‑a, s‑a desfăşurat la Iaşi, între 12‑15 aprilie 2018, din judeţele Galaţi şi Brăila, prezentându‑se câte şase tineri, calificaţi la nivel judeţean.

Elena Bujoreanu, de la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza“ ‑ Tecuci, a obţinut Premiul III, cu media 9,85. Daniela Dan, de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu, a obţinut Menţiune (9,10), iar Cosmin Leonard Cozaciuc, Școala Gimnazială nr. 2, Tecuci (9,10), Gabriel Timofte, Liceul Tehnologic „Elena Caragiani“ de la Tecuci (8.70) şi Alice Toderaşc (8,50), câte un Premiu special. Din judeţul Brăila, eleva Ionescu Melania, clasa a X-a, Liceul de Arte ,,H. Darclée“, a obţinut un Pemiu special, ceilalţi tineri primind diplome de participare.

Prof. Adrian Silivestru,  directorul Seminarului „Sf. Ap. Andrei“, Galaţi