Echipa „THOBOR“ din Tecuci, locul I la faza regională a concursului First Tech Challenge, de la Iaşi

Echipa THOBOR

Echipa THOBOR, alcătuită din elevi ai Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş“ Tecuci, a obţinut locul I, la cel mai mare campionat de robotică, First Tech Challenge, din regiunea  Moldova ‑ România, desfăşurat la Iaşi, unde s‑au prezentat douăsprezece echipe, provenite din licee prestigioase din Moldova.

Echipa gălăţeană THOBOR este formată din unsprezece liceeni din Tecuci şi, în prezent, este în mari pregătiri pentru faza naţională a concursului First Tech Challenge, care se va desfăşura între 23‑25 martie, la Bucureşti, unde se vor prezenta 96 de echipe, pasionate de robotică.

First Tech Challenge este cel mai mare campionat de robotică din lume, desfăşurându‑se în aproape toate ţările şi este, după cum îl numea actorul Morgan Freeman, „un Super Bowl al roboticii“. Acest concurs este în prezent la a XX‑a ediţie şi a pornit în SUA, la iniţiativa lui Ken Johnson, directorul prestigioasei universităţi Massachusetts Institute of Technology (MIT).

În România, First Tech Challenge a fost adus de organizaţia neguvernamentală „Naţie Prin Educaţie“, condusă de doamna Dana Războiu, şi este la ediţia a doua. Scopul proiectului este de a investi  în viitorii lideri ai tehnologiei. Tematica acestui campionat este ca echipele participante să  proiecteze, asambleze şi să programeze un robot. Tema propusă pentru sezonul de anul acesta este Relic Recovery (Recuperare de relicve), în care roboţelul trebuie să adune cuburi şi să le plaseze într‑un raft, numit Cryptobox. Astfel, un „meci“ este alcătuit din două etape: Autonomă şi TeleOp. În prima etapă, roboţelul este condus de instrucţiuni predefinite de către programator,  trebuind să îndepărteze bila de culoarea alianţei opuse şi să recunoască o poză, în funcţie de care plasează cubul în prima, în a doua sau în a treia coloană a Cryptobox‑ului. În faza TeleOp, roboţelul este controlat de doi driveri ai echipei care încearcă, prin intermediul maşinăriei, să plaseze cuburile în raft, pe coloane şi rânduri, acumulând un anumit punctaj, iar la final trebuie să parcheze pe o placă balansatoare.

Muncă și perseverență, pentru dezvoltarea de noi tehnologii

La Tecuci, echipa Thobor a fost înfiinţată la iniţiativa doamnei Adriana Ciocănel, profesor de informatică, care l-a cooptat pe subsemnatul, elev Rareş Drăguţu, acum căpitanul echipei, şi a format echipa de unsprezece liceeni. Ne-am luat ca mentori, pe domnul Drăgan Oliwer, profesor de matematică  şi pe doamna Gabriela Tudor, profesor de fizică. Pe lângă cei unsprezece elevi, echipa noastră se bucură şi de sprijinul a trei voluntari.

Plecată dintr‑o zonă fără tradiţii în domeniu, echipa şi‑a propus să aducă în comunitate o idee nouă, care să‑i inspire pe toţi tinerii, care să deschidă noi oportunităţi de evoluţie a vieţii lor. Proiectul ne ajută să fim creatori, inventivi şi suntem siguri că vom avea multe de învăţat atât ştiinţific, cât şi din punct de vedere al comunicării, ceea ce este foarte important în dezvoltarea noastră personală şi profesională. De asemenea, munca în echipă ne‑a oferit ocazia să ne descoperim pe noi înşine, să ne cunoaştem reciproc (nu numai în contextul orelor de curs) şi să avem o altă perspectivă asupra realităţii, asupra ştiinţei care ne‑a purtat într‑o zonă interdisciplinară, de interferenţă între Informatică, Mecanică, Electronică şi proiectare 3D, şi, de ce nu, asupra viitorului nostru.

Aspiraţiile echipei au atins cote maxime în momentul primirii kiturilor din partea Naţie Prin Educaţie. Atunci am înţeles importanţa acestei competiţii, însă şi complexitatea ei. Nu ştim până unde putem merge, dar ‑ alături de mentorii noştri ‑, îndrăznim să visăm!

Iar visurile noastre se concretizează şi datorită ajutorului unor oameni şi instituţii care ne sprijină în acest proiect şi care au înţeles că acest gen de activităţi implică şi nevoi băneşti. Astfel, cu încrederea şi cutezanţa specifică tinereţii, am cerut ajutor Arhiepiscopiei Dunării de Jos care a răspuns pozitiv, solicitării noastre şi fără pic de tăgadă.

Rezultatul muncii echipei THOBOR

În speranţa că am trezit interesul multor tineri pasionaţi de domeniul roboticii, că proiectul nostru poate constitui sursă de inspiraţie pentru toţi elevii care îndrăznesc să viseze, în final, dorim să mulţumim celor care ne‑au ajutat ca visul nostru să devină realitate.

Mulţumim, Arhiepiscopia Du­nă­rii de Jos!

Mulţumim, Naţie Prin Edu­caţie!

Mulţumim, First Tech Challenge!             

*

La Bucureşti, echipa Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş“ din Tecuci a obţinut locul I la categoria Think Award, adică pentru modul în care a construit robotul, în cadrul competiţiei de robotică BRD First Tech Challenge, desfăşurat între 23-25 martie, la Sala Polivalentă din Capitală. De asemenea, echipa formată din elevi ai amintitului liceu, coordonată de profesoara de informatică Adriana Ciocănel, a mai obţinut şi locul II la drive control, adică, la modul în care a fost condus robotul. „Suntem în etapa de verificare a muncii noastre. Experienţa a fost grozavă. Cu siguranţă vom participa şi la anul“, a spus prof. Adriana Ciocănel.

Rareş Drăguţu, clasa a XI‑a A,

Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“, Tecuci