„Nea Lică“ urcă spre Înviere!

Mesajul de condoleanţe, adresat de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, familiei îndurerate a ctitorului Alexandru Marin:

În Postul Sfintelor Paşti, în Săptămâna Sfintei Cruci, când Domnul ne‑a chemat pe fiecare să ne purtăm, cu răbdare, cu credinţă şi cu blândeţe propriile neputinţe, boli, suferinţe sufleteşti ori trupeşti, tot El, Preamilostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, i‑a întins mâna Sa fratelui, bunului şi alesului între creştini, cunoscut de noi toţi cu frumosul nume „Nea Lică“!

I‑a întins mâna Sa cea sfântă şi l‑a ridicat din patul suferinţei, de la sfârşitul ultimilor ani de pe pământ, ani pe care „Nea Lică“  i‑a petrecut chiar pe crucea personală, pe care doar Domnul i‑a uşurat‑o, dându‑i multă, multă răbdare şi credinţă puternică, încât am putea afirma, fără exagerare, că i‑a fost dată tăria mucenicilor, răbdarea dreptului Iov şi pacea lăuntrică a sfinţilor mult‑răbdători!

Blânda, harnica şi milostiva sa soţie, Cornelia, l‑a urmat cu atâta devotament, cu atâta fidelitate şi cu atâta iubire creştinească, fiindu‑i, după Dumnezeu, al doilea doctor, şi de suflet şi de trup.

Rar întâlnim în zilele noastre astfel de modele de oameni frumoşi, de aşezat în rame de icoane, încă de aici, de pe pământ.

Iată, în câmpia mănoasă a Bărăganului pâinii, două prescuri de adus la Sfântul Altar, „Nea Lică“ şi buna sa soţie, exemple ce nu trebuie uitate, ci mai curând urmate, de noi toţi care de multe ori uităm şi de suflet, şi  de credinţă,  şi de boală şi de grija faţă de aproapele nostru.

Aceşti oameni ai lui Dumnezeu ne‑au marcat sufletele şi au ştiut, încă din viaţa trecătoare, să‑şi zidească şi în ceruri locaş unde „nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit“.

În drum spre Înviere, „Nea Lică“ a trecut, iată, din casa personală în Casa Domnului, pe care ca un alt Solomon al zilelor noastre a ctitorit‑o! Fericit a fost când a zidit‑o, fericit când a făcut atâta milostenie, fericită este acum calea sufletului său bun spre cereştile locaşuri.

Ne rugăm Mântuitorului să‑l primească cu sufletul său bun în ceata celor aleşi, să‑i ierte orice a greşit, să se roage şi pentru noi şi să‑i urmăm pilda vieţii sale atât de frumoasă.

Familiei părinteşti condoleanţe!

Veşnica lui pomenire!

† Casian,

Arhiepiscopul Dunării de Jos

Galaţi, 18  martie 2018