Lucrări de restaurare şi înnoire la Centrul Eparhial ‑ Galaţi

Lucrări de restaurare şi înnoire la Centrul Eparhial ‑ Galaţi este volumul apărut în prima lună a anului 2018, la Editura Arhiepiscopiei „Dunărea de Jos“, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.

Lucrarea, tipărită în condiţii grafice deosebite, pe format A3, ilustrează istoria ‑ în imagini ‑ a restaurării clădirilor din perimetrul Centrului Eparhial ‑ Galaţi.   Cele 362 de pagini însumează 631 de fotografii ce recompun, fidel, fiecare etapă de lucru din perioada restaurării, de la starea de degradare şi până la cea de înnoire a istoricelor zidiri din inima Centrului Eparhial al Dunării de Jos.

Imaginile albumului aduc în actualitate, păstrând elementele tra­diţionale şi originale, „proiecte şi realizări de altădată, rănite şi degradate de «dintele» timpului, ori «vindecate» după ureche şi fără consultarea «medicului» unor astfel de «boli», mai ales în perimetrul constructiv sacru, patrimonial, care rupt de Scripturi, de evlavia şi jertfa înaintaşilor nu ne mai spune mare lucru“, reţinem din introducerea realizată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

Lucrarea, realizată în semn de recunoştinţă faţă de osteneala înaintaşilor care au păstorit la Dunărea de Jos, „consemnează“ în imagini lucrările anevoioase de restaurare şi înnoire a faţadei de nord a Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi,  dar şi a clădirilor care alcătuiesc Reşedinţa Arhiepiscopală, unde s‑au făcut intervenţii la faţadele deteriorate din cauza fisurilor şi a desprinderilor de tencuielile exterioare.

De asemenea,  casa „Helman“, astăzi Reşe­dinţa Episcopală a fost înnoită după toate regulile de restaurare din mileniul III, restauratorul păstrând elementele de arhitectură iniţiale. În procesul de re­staurare a fost inclus şi  ansamblul urban ,,Stra­­da Domnească“, unde au fost reabilitate clă­dirile care alcătuiesc Reşedinţa Arhi­episcopală.

Pe lângă lucrările propriu‑zise a fost reabilitat sistemul de alimentare cu apă, cel privind instalaţiile termice,  sistemul sanitar, de gaze şi electricitate, precum  şi a alte anexe.

Noua apariţie editorială este o istorie a locului, dar şi un instrument de lucru în materie de restaurare a clădirilor de patrimoniu. Albumul „Lucrări de restaurare şi înnoire la Centrul Eparhial ‑ Galaţi“ dă mărturie ‑ peste ani şi peste veacuri ‑, despre istoria unei dăinuiri la „Poarta Porţilor Creştinătăţii“.

Maria Stanciu