Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a părintelui arhim. Placide Deseille

Bucureşti, 11 ianuarie 2018

Înaltpreasfinţiei Sale,

Înaltpreasfinţitului Părinte EMMANUEL,

Mitropolitul Franţei

 

Înaltpreasfinţia Voastră,

Am primit cu multă tristeţe vestea trecerii din această viaţă a Părintelui Arhimandrit Placide Deseille, ctitorul şi stareţul Mănăstirii Sfântul Antonie cel Mare din Franţa.

Una dintre personalităţile marcante ale Ortodoxiei franceze, fondator de mănăstiri, autor şi traducător, părintele Placide Deseille a fost foarte apropiat de ţara şi Biserica noastră. El mărturisea că în România a descoperit pentru prima dată „un popor ortodox şi o Biserică care, în ciuda unei persecuţii dintre cele mai crude, nu au încetat să păstreze vie, prin sângele mucenicilor şi jertfelnicia a numeroşi mărturisitori, credinţa în Hristos şi unde, în pofida dificultăţilor, viaţa monahală înflorea în jurul unor părinţi duhovnici purtători ai focului Duhului Sfânt“.

Adesea făcea referire la momentele în care a vizitat mănăstirile din România şi a purtat discuţii duhovniceşti cu Părinţii Cleopa Ilie, Petroniu Tănase, Teofil Părăian, Dumitru Stăniloae şi alţi părinţi ortodocşi români cu trăire spirituală înaltă.

După primirea sa în Biserica Ortodoxă, părintele Placide a dus o viaţă mărturisitoare a valorilor ortodoxe într‑o perioadă în care Franţa se confrunta cu tendinţe seculariste accentuate şi cu provocări majore la adresa familiei şi culturii creştine.

În aceste momente îndoliate, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel botezat în Iordan pentru luminarea şi mântuirea lumii să aşeze sufletul slujitorului Său Arhimandritul Placide în locaşurile drepţilor care se bucură de lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântare pentru obştea îndoliată a Mănăstirii Sfântul Antonie cel Mare,

† DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române