Un atlet tânăr s-a mutat la Cer!

Mesajul transmis de Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la slujba de înmormântare a tânărului Cristian Filip, săvârşită la Catedrala „Naş­terea Domnului“ din Brăila, în 28 ia­nuarie 2018.

Un tânăr cu chip îngeresc, asemenea unui arhanghel, se bate cu tirania unei boli nemiloase de câtva timp în urmă.

Este dotat cu o voinţă de fier şi cu credinţă puternică în biruinţa nemiloasei suferinţe.

În această bătălie este însoţit permanent de iubita sa familie, iar mama îşi urmează fecioraşul, ca o pasăre, prin văzduhul ţărilor îndepărtate, doar, doar ar afla mult râvnita vindecare.

Între timp acasă, o altă ceată de luptători, îndeosebi colegii de clasă, la început, apoi, de şcoală din Brăila, se mobilizează într‑un „cros“ al luptei pentru însănătoşirea bunului lor coleg. Se adaugă o mulţime de oameni cu inimi bune şi caritabile, mai toată lumea, culminând cu un „cros-spectacol“ la Teatrul „Maria Filotti“, din iniţiativa tinerilor creştini ai Bisericii susţinuţi, cu multă deschidere de Arhiepiscopie şi de preoţimea brăileană.

Toţi aşteptam minunea şi întoarcerea, sănătos, acasă, a iubitului nostru tânăr!

S‑a întors, iată, nu cum am dorit noi, ci cum a dorit Dumnezeu, Căruia I‑a plăcut să‑l aşeze între îngerii luptători, până la capăt, cu boala, cu răul, cu relele, cu suferinţele mult prea multe din lumea noastră.

Iată‑ne uniţi, în jurul său şi al familiei îndoliate, însă nu înfrânţi, ci biruitori pe cărarea binelui făcut, din dragoste, cu altruism pentru fratele nostru. El nu a murit! El a adormit! El trăieşte în dragostea fiecăruia din cei ce l‑am stimat şi iubit. Exemplul luptei lui trebuie să fie şi al nostru. Exemplul solidarităţii tuturor celor ce suntem de faţă este cel mai frumos omagiu ce‑l aducem azi unui tânăr care trăieşte azi în ceruri şi ne iubeşte pe toţi de acolo.

Să‑l însoţim cu rugăciuni şi să‑L rugăm pe Dumnezeu să‑l aşeze cu cei sfinţi, iar pe noi să ne apere de boli şi de suferinţe. Să fim toţi mai buni, mai solidari şi mai credincioşi asemeni fratelui nostru tânăr.

Dumnezeu să‑l aşeze cu drepţii!

Cu părinteşti condoleanţe,

† Casian,

Arhiepiscopul Dunării de Jos