Sfinţirea picturii bisericii din parohia Constantineşti, judeţul Brăila

Comunitatea parohială din Constantineşti, în sărbătoare

Duminică, 15 octombrie 2017, cre­dincioşii din localitatea Constantineşti, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, au trăit momente de aleasă înălţare sufletească, întrucât noua pictură a bisericii parohiale, cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din această localitate, a fost sfinţită.

În dimineaţa zilei de duminică, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost întâmpinat, în apropierea bisericii, după tradiţie, de creştinii gospodari ai localităţii Constantineşti.

După slujba de sfinţire a picturii, a urmat Sfânta Liturghie, săvârşită pe o scenă amenajată în curtea bisericii şi împodobită tradiţional. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa credincioşilor din parohie dar şi din localităţile învecinate. La momentul cuvenit, foarte mulţi copii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vorbit despre importanţa pictării bisericilor şi a explicat reprezentările picturale ale sfântului locaş. Cuvântul ierarhului a continuat cu explicarea Pildei Semănătorului, subliniind importanţa rodirii cuvântului lui Dumnezeu în viaţa noastră de zi cu zi.

Pentru implicarea în lucrările de pictare şi înfrumuseţare a locaşului de cult, pc. pr. paroh Ionel Ioniţă a primit rangul de iconom stavrofor, iar cei ce au sprijinit lucrările bisericii au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian acte de preţuire.

Evenimentul s‑a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul, urmat de tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.

***

Biserica actuală a fost construită, din cărămidă, între anii 2005 – 2006, în formă de navă cu o singură turlă centrală şi un mic pridvor la exterior.

Slujba de sfinţire a locului pentru ridicarea sfântului locaş a avut loc în 22 aprilie 2005, când Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos a pus piatra de temelie şi a binecuvântat începerea lucrărilor. Cu avizul Centrului Eparhial, cu sprijinul material al Consiliului Local Râmnicelu, condus de domnul primar Lucian Chiru, prin jertfelnicia enoriaşilor parohiei şi a altor dreptmăritori creştini, prin implicarea pc pr. protoiereu Viorel Enache şi a preotului paroh Ionel Ioniţă, lucrările de ridicare a bisericii s‑au încheiat în toamna anului 2006.

În toamna anului 2011 au început lucrările de pictură în tehnica „fresco“, fiind executate de pictorul Bejan Paraschiv. Totodată, au fost realizate lucrări de înnoire a exteriorului bisericii şi s‑au finalizat cele de construcţie a clopotniţei şi a gardului împrejmuitor.

Pr. Rareş Bucur