Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

8 iulie – Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, împreună cu Înaltpreasfinţitul Teodosie   Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Andrei Episcopul Covasnei şi Har­ghitei şi  Preasfinţitul Visarion   Episcopul Tulcii, la Mănăstirea Halmirys, jud. Tulcea.

9 iulie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, hirotoneşte întru preot pe c. diac. Ciprian Rotaru pe seama parohiei Plevna, protopopiatul Covurlui şi rosteşte cuvânt de învăţătură;  săvârşeşte, la Capela ,,Întâmpinarea Domnului şi Sf. Martiri Brâncoveni“ a Muzeului Eparhial din Galaţi, Taina Sfântului Botez pentru prunca Irina Anastasia Ilie şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

11 iulie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi rosteşte cuvânt de învăţătură;  săvârşeşte, la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi, cu ocazia celui de al doilea hram, slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, rostind cuvânt de învăţătură.

12 iulie – Cinstirea sfintei icoane „Prodromiţa“ de la Muntele Athos – săvârşeşte, la Catedrala „Sf. Mare Mc. Gheorghe şi Sf. Ier. Iachint de Vicina“ din municipiul Tecuci, jud. Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de preoţii protopopiatului Tecuci, cu prilejul conferinţei pastoral‑misionare de primăvară, hirotoneşte întru diacon pe tânărul teolog Florinel Veronel Răducan şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

16 iulie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

20 iulie – Sf. Proroc Ilie – săvârşeşte, la biserica „Sf. Ilie“ din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului bisericii.

Cinstirea icoanei „Prodromiţa“ la biserica „Sfinţii Împăraţi“ din Galaţi

21 iulie – Sf. Cuv. Rafail de la Agapia – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură la biserica Schitului ,,Sf. Cuv. Rafail de la Agapia“ din satul Zimbru, aparţinând de parohia  Bursucani, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galaţi, rostind cuvânt de învăţătură.

23 iulie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la Capela ,,Sf. Ap. Andrei“ a Seminarului Teologic din Galaţi, Taina Sfântului Botez pentru pruncul Ioan Constantin Pintilie şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

24 iulie – săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, cu ocazia împlinirii a 23 ani de la întronizarea ca ierarh al Dunării de Jos.

26 iulie – săvârşeşte, la Capela „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din incinta Spitalului Municipal „Elisabeta Doamna“ din Galaţi, slujba Vecerniei cu Litia şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului.

27 iulie – Sf. M. Mc. Pantelimon – săvârşeşte Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ – Lacu Sărat, rostind cuvânt de învăţătură cu prilejul hramului mănăstirii.

30 iulie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, urmată de Parastasul pentru vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist, la împlinirea a 10 ani de la trecerea în veşnicie, rostind cuvânt de învăţătură.

Şedinţa Consiliului Eparhial

6 august – Schimbarea la Faţă – slujeşte, ca invitat, la mănăstirea Robaia din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Sfânta Liturghie urmată de ceremonia proclamării solemne a canonizării Sf. Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul.

12 august – săvârşeşte, la Catedrala „Sf. Mare Mc. Gheorghe şi Sf. Ier. Iachint de Vicina“ din mun. Tecuci, jud. Galaţi, slujba Parastasului pentru eroii şi ostaşii români, cu prilejul centenarului marilor victorii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

13 august – săvârşeşte Sfânta Liturghie, la parohia Viziru de Jos, protopopiatul Însurăţei, judeţul Brăila, înconjurat de un sobor de preoţi din Protoieria Însurăţei, în prezenţa unui mare număr de credincioşi şi tineri, rostind cuvânt de învăţătură.

14 august – săvârşeşte, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Adam, judeţul Galaţi, slujba Prohodului Maicii Domnului şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui aşezământ monahal; sfinţeşte, în cimitirul mănăstirii, crucea de piatră aşezată în memoria monahiilor prigonite în vremea regimului comunist.

15 august – Adormirea Maicii Domnului – săvârşeşte, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Vladimireşti, judeţul Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui aşezământ monahal; săvârşeşte slujba de Te‑Deum cu ocazia Zilei Marinei, la Palatul Navigaţiei din municipiul Galaţi, rostind la final un cuvânt de învăţătură;  săvârşeşte, la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Galaţi, slujba Vecerniei cu Litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş de închinare.

16 august – săvârşeşte, la Mănăstirea „Sf. Martiri Brâncoveni“ din localitatea Cârlomăneşti, judeţul Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui aşezământ monahal.

Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Adam

20 august – săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

26 august – participă, la biserica veche din localitatea Lopătari, judeţul Buzău, la slujba parastasului de 4 ani de la trecerea la cele veşnice a mamei ÎPS Sale.

27 august – săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

28 august – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscoaplă din Galaţi, slujba Privegherii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

29 august –  Tăierea capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ din municipiul Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

31 august – participă la slujba de pomenire a mamei ÎPS Sale, Rada Crăciun, la Cantina „Sf. Nicolae“ din cadrul Centrului Eparhial.

1 septembrie – Începutul anului bisericesc (Indictionul) – binecuvintează, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, pe tinerii care reprezintă Arhiepiscopia Dunării de Jos, participanţi la Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox de la Iaşi (2‑4 septembrie 2017); săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la biserica ,,Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş.

SOCIAL– CULTURALE

8 iulie – participă, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la Concertul de muzică veche tradiţională „Dimitrie Cantemir“, ediţia a II a, rostind la final un cuvânt de învăţătură.

30 iulie – participă, la Centrul Eparhial, la întâlnirea cu studenţii lutherani din Tübingen – Germania, participanţi la evenimentul care marchează 21 de ani de dialog şi parteneriat educaţional universitar dintre studenţii români şi germani, rostind cuvânt de învăţătură.

Sărbătoarea hramului la Mănăstirea Vladimireşti

12 august – participă, pe esplanada Catedralei „Sf. Mare Mc. Gheorghe“ din municipiul Tecuci, jud. Galaţi, la ceremonia militară prilejuită de centenarul marilor victorii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

13 august – participă la întrunirea cu tinerii din tabăra de promovare şi aprofundare a valorilor tradiţionale româneşti, organizată de Parohia Viziru de Jos, Protopopiatul Însurăţei, judeţul Brăila şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

16 august – participă, la Mănăstirea „Sf. Martiri Brâncoveni“ – Cârlomăneşti, judeţul Galaţi, la un program cultural artistic  susţinut de tinerii de la parohiile Protopopiatului Tecuci în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitorii acestui aşezământ monahal.

29‑30 august – prezidează, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din Galaţi şi la Centrul Eparhial sesiunea de colocvii de teologie patristică şi bizantinologie, organizată de Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“, rostind cu acest prilej o alocuţiune.

 ADMINISTRATIV– SINODALE

4‑5 iulie – participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

6 iulie  – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

Sfinţii Martiri Brâncoveni cinstiţi la Mănăstirea Cârlomăneşti

11 iulie – prezidează, în Biblioteca ,,Arhiepiscopul Antim“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, întrunirea cu absolvenţii Seminarului Teologic ,,Sf. Ap. Andrei“, promoţia 2017, pentru primirea binecuvântării de înscriere la examenul de admitere la facultatea de teologie.

12 iulie – prezidează, la Catedrala ,,Sf. Gheorghe“ din Tecuci, lucrările Conferinţei pastoral misionare de primăvară a preoţilor din cadrul Protopopiatului Tecuci şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

13 iulie – prezidează, la Sala ,,Episcopul Chesarie“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial, la care sunt invitaţi şi ppcc. protopopi, pentru analiza activităţii bisericeşti din semestrul I – 2017; prezidează, în Sala ,,Episcopul Chesarie“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, şedinţa Consiliului Eparhial.

27 iulie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat.

27‑28 iulie – participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Comisiei pentru Statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române.

13 august – vizitează comunitatea parohială din localitatea Viziru de Jos, protopopiatul Însurăţei, jud. Brăila.

14 august – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Adam, protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galaţi.

Colocviu la Muzeul Eparhial

15 august –  cercetează canonic obştea Mănăstirii Vladimireşti, protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi.

16 august –  cercetează canonic obştea Mănăstirii Cârlomăneşti, protopopiatul Tecuci, judeţul Galaţi.

17‑18 august – participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

24 august – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

PRIMIRI

29 august – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală pe dl. prof. univ. dr. Paolo Odorico, directorul Centrului de Studii Bizantine Neo‑Elene şi Sud‑Est Europene al Şcolii de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Sorbona – Paris.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial