Bucurii pentru campionii credinţei

Pelerinajul de Florii la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

În Sâmbăta lui Lazăr, gălăţenii au fost invitaţi la Biserica „Vovidenia“ din Galaţi pentru a participa la cea de-a opta ediţie a Pelerinajului de Florii. Pelerinii s‑au îndreptat spre Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi purtând în mâini stâlpări şi flori multicolore de primăvară, îmbrăcând în haină de lumină Calea Domnească din „oraşul teilor“.

Alaiul de sărbătoare ‑ copii, seminarişti, preoţi, monahi şi monahii, credincioşi de toate rangurile şi vârstele ‑ a fost întâmpinat de  Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, pe esplanada Catedralei Dunării de Jos, unde ÎPS Sa a binecuvântat pelerinii de la mic la mare, oferindu-le un cuprinzător cuvânt de învăţătură privind semnificaţia Întrării în Ierusalim a Mântuitorului Iisus Hristos, precum şi semnificaţia majoră a tradiţionalului pelerinaj de Florii, manifestare „adânc înrădăcinată în fiinţa noastră creştină“.

Sobor preoţesc la pelerinajul de Florii, Galaţi

Sărbătoarea a continuat cu premierea olimpicilor gălăţeni şi brăileni care ne‑au reprezentat la faza naţională a Olimpiadei de Religie ‑ 2017. De asemenea, au fost premiaţi şi finaliştii care au ocupat primele trei locuri la Concursul Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii“, etapa eparhială.

În municipiul Brăila, pelerinajul de Florii a avut ca punct de întâlnire biserica „Sfânta Cu­vioasă Parascheva“, de unde cre­dincioşii au pornit spre Catedrala „Naşterea Domnului“. Astfel de manifestări au fost organizate, de Florii, în toate protoieriile şi parohiile din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos. La Galaţi ÎPS Chiriarh a întâmpinat pe pelerini, oferindu-le un frumos cuvânt duhovnicesc şi iconiţe.   

Premianţii Olimpiadei de Religie, etapa judeţeană

Elevii care s‑au calificat la etapa naţională a Olimpiadei de Religie sunt: Irina Ojog, clasa a VII‑a, de la Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“ ‑ Tecuci; Denisa Bădără, clasa a VII‑a, Liceul Teoretic „G. Vâlsan“, Făurei, jud. Brăila; Carmen Ionela Dima, clasa a VIII‑a, Școala Gimnazială nr. 1, Slobozia Conachi, jud. Galaţi; Daniela Hornea, clasa a VIII‑a, Școala Gimnazială Ulmu, jud. Brăila; Andra Ioanina Radovici, clasa a IX‑a, Colegiul Naţional „Costache Nergri“ ‑ Galaţi; Melania  Ionescu, clasa a IX‑a, Liceul de Arte „Hariclea Darclée“, jud. Brăila; Camelia Corina Angheluţă, clasa a X‑a, Liceul Tehnic „Costache Conachi“ ‑ Pechea, jud. Galaţi; Ștefania Radu, clasa a X‑a, Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci“ ‑ Brăila;  Andreea Georgiana Moţoc, clasa a XI‑a, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“, Alexandru Adrian Radu, clasa a XI‑a, Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius“ ‑ Brăila; Rebeca Creţu, clasa a XII‑a, Colegiul Naţional „Costache Negri“‑ Galaţi şi Cristina Elena Terente, clasa a XII‑a, Colegiul Naţional „Gh. Munteanu Murgoci“ ‑ Brăila.

Fiecare elev din cele două judeţe, clasat pe primul loc la fiecare categorie de vârstă, a primit arhierească binecuvântare şi felicitări din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, diploma „Tinereţe şi credinţă“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, un premiu în valoare de 200 lei, cărţi şi iconiţe.

Câştigătorii Concursului Naţional de Creaţie

„Icoana şi Şcoala mărturisirii“

Binecuvântarea ramurilor de salcie

Potrivit regulamentului, acest concurs este parte a Programului „Hristos împărtăşit copiilor“ şi fiecare participant a avut şansa să îşi cultive aptitudinile în trei domenii: pictură, grafică automatizată pe calculator (secţiunea „Multimedia“) şi un eseu, o rugăciune sau o epistolă către Dumnezeu.  Etapa pe parohii şi protoierii s‑a desfăşurat între 15 decembrie 2016 şi 5 aprilie 2017. Primele trei lucrări selectate la nivelul protoieriilor au fost înaintate la etapa eparhială.

Astfel, în Protoieria Galaţi, au trecut de preselecţie 180 de elevi din 16 parohii. Din protoieriile Tecuci, Târgu Bujor şi Covurlui au participat concurenţi din câte 23 de parohii din fiecare protopopiat; în protopopiatul Nicoreşti au răspuns condiţiilor amintitului concurs tinerii din 12 parohii.

În Protoieria Brăila au îndeplinit condiţiile concursului elevii din 11 parohii, iar în protopopiatele Făurei şi Însurăţei, elevii din câte 23 de parohii fiecare. În total la concurs, au participat 215 elevi din 134 de parohii ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În 6 aprilie anul curent, portofoliile câştigătorilor de pe primele trei locuri din cele opt protopopiate au fost apreciate cu note, în funcţie de creativitate şi complexitate la nivelul Eparhiei Dunării de Jos, de o comisie desemnată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, alcătuită din: prof. univ. dr. Ioan Tudor, de la Facultatea de Arte a Universităţii „Dunărea de Jos“, prof. univ. dr. Virgil Nistru Țigănuş, pr. lect. univ. dr. Ovidiu Soare – inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Brăila şi prof. Liliana Stănescu, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“ din Brăila.

Pelerini la Catedrala Arhiepiscopală

Locul I a fost acordat elevei Liliana Toader (clasa a IX‑a) de la Liceul Teoretic „Constantin Angelescu“ ‑ Ianca, parohia „Ianca I“, Protoieria Făurei, care a convins juriul prin lucrările sale de pictură, creaţie literară şi multimedia. Potrivit regulamentului, ocupantul locului I participă la etapa naţională.

Locul II a revenit tinerelor Cosmina Laura Ambrose (clasa a XII‑a) de la Liceul Teoretic „Dunărea“, parohia „Sfântul Ilie“ Galaţi şi Tatiana Valentina Tudoran (clasa a XII‑a) din parohia Lieşti, Protoieria Tecuci.

Locul III a fost atribuit elevei Alexandra Maria Voicu (clasa a X‑a) de la parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“, Protoieria Brăila şi tinerei Sarah Chiriac, de la parohia Lacu Rezi, judeţul Brăila.

Premiile în bani au fost în valoare de: 200 lei ‑ locul I; 150 lei – locul II şi 100 lei ‑ locul III. S‑au adăugat diplome, cărţi şi iconiţe.

În rândurile care urmează, redăm fragmente din lucrările clasate pe primele trei locuri.

           Redacţia