Sărbătoarea Sfântului Efrem cel Nou la Galaţi

Pomenirea Sfântului Ma­re Mucenic Efrem cel Nou din 5 mai 2017 a reprezentat un moment de mare bucurie şi înălţare sufletească pentru toţi credincioşii parohiei „Sf. Mare Mucenic Dimitrie ‑ Izvorâtorul de Mir şi Sf. Efrem cel Nou“ din municipiul Galaţi, care şi‑au cinstit în această zi cel de‑al doilea ocrotitor. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a credincioşilor din parohie şi din municipiu.

Rugăciune către Sfântul Efrem cel Nou

La slujbă a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care, la final, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat: „Nu trebuie să uităm că Mântuitorul Hristos are «clinici» şi «spitale» mai multe decât cele care sunt destinate vindecării trupului. Viaţa noastră, după cum vedeţi, este scurtă! În acelaşi timp, ea se desfăşoară între cele două preocupări: cea pentru trup, care parcă nu se termină niciodată şi cea pentru suflet, care este şi trebuie să fie pentru fiecare creştin preocuparea de căpătâi, în ciuda tuturor ispitelor. În ciuda tuturor descoperirilor în domeniul medicinii, a tehnologiei din ce în ce mai performante din acest domeniu, aparatura din spitale şi clinici nu este capabilă să descopere o categorie anume de boli: cele spirituale! Boala sufletului, care este nevăzută, dar simţită, prin manifestările noastre de acasă, de pe stradă sau de la locul de muncă, este cel mai greu de diagnosticat şi de vindecat. Pentru aceasta este nevoie să apelăm la Medicul suprem, Care nu este din această lume, neîntrecut în tămăduirea sufletului bolnav: Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos! (…) Și, iată, aici, avem bucuria şi darul minunat al raclei cu părticica din moaştele Sf. Efrem cel Nou, cuvios şi mare mucenic al Domnului, mărturisitor prin viaţa sa curată, dar mai ales prin jertfa sa  timp de aproape nouă luni, în care nicio clipă nu L‑a trădat pe Mântuitorul! Putem afirma că este fără de precedent cultul sfinţilor vindecători în ultimii 20 de ani! Și aceasta se întemeiază pe faptul că avem nevoie de ei, facem apeluri disperate la ajutorul lor, mai ales când boala şi necazul ne apasă. Mulţimea celor care vin la raclele Sfântului Nectarie, ale Sfântului Efrem cel Nou şi ale altor mari sfinţi taumaturgi, ne arată că Dumnezeu lucrează în fiecare dintre noi prin mijlocirea sfinţilor. De fapt, toţi sfinţii sunt vindecători, dar noi, ca şi în cazul doctorilor pentru bolile trupeşti, alergăm la cei mai cunoscuţi dintre ei şi le cerem ajutorul. Maicile de la Nea Makri din Grecia, unde se păstrează racla cu moaştele întregi ale Sfântului Efrem, dau mărturie despre evlavia românilor faţă de acest sfânt, pentru că vin în număr foarte mare în tot timpul anului să se închine şi să aducă mulţumire pentru vindecările primite. (…) Poate că Dumnezeu a rânduit ca moaştele sale să fie scoase la iveală pentru a vindeca anumite boli ale zilelor noastre, dar mai ales pentru darul de a răbda şi de a purta cu nădejde crucea bolii. Și se vede şi din mărturiile scrise de creştinii de peste tot, dar şi de aici din oraşul nostru, cu câtă dragoste şi bunătate răspunde Sfântul Efrem cel Nou rugăciunilor şi apelurilor disperate ale celor încercaţi de boli şi suferinţă!“

Toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea de a se închina apoi la racla ce conţine un fragment din moaştele Sfântului Efrem cel Nou, aflată în biserica parohială. Sărbătoarea s‑a încheiat cu o agapă tradiţională pentru toţi credincioşii prezenţi în această zi la Sf. Liturghie.

Redacţia