,,Culorile – lumina sufletului”

Lucrarea câştigătoare a Marelui Premiu al concursului

Concursul naţional de iconografie bizantină „Culorile-lumina sufletului” a fost organizat între 15 martie şi 24 aprilie 2016 de către profesorii Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei” din Galaţi cu ajutorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi a Inspectoratului Școlar Judeţean – Galaţi. Concursul face parte din Proiectul Teologia în Contemporaneitate, cu evenimente naţionale, organizate de MENCS şi parteneri, desfăşurate la Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei”.

Expoziţia icoanelor a avut loc în sala Sergiu Dumitrescu a Muzeului Istoriei Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos, cuprinzând 120 de lucrări iconografice pictate pe diferite materiale ca lemn, sticlă sau hârtie. Au participat 11 instituţii de învăţământ artistic, atât teologic, cât şi laic, din ţară şi din judeţul Galaţi, incluzând Colegiul National de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, Colegiul Naţional de Artă “George Apostu” din Bacău, Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, Liceul de Arte “Victor Brauner” din Piatra Neamţ, Școala Gimnazială “Ion Creanga” din Brăila, Colegiul Naţional de Artă “Carmen Sylva” din Ploieşti, Liceul de Artă “Margareta Sterian” din Buzău, Liceul de Artă “Hariclea Darclee”din Brăila, Liceul de Arte “Dimitrie Cuclin” din Galaţi, Palatul Copiilor din Galaţi şi Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Andrei” din Galaţi. Lucrările iconografice remarcate au primit premii şi menţiuni ţinându-se cont de diversitatea tehnicilor de lucru şi de nivelele de vârstă ale participanţilor care au arătat variata disponibilitate a copiilor şi tinerilor elevi de toate vârstele pentru pictarea icoanei ortodoxe autentice, sub atenta îndrumare a profesorilor lor. Juriul a fost compus din preoţi-profesori şi profesori cu înaltă cultură teologică şi profesori de artă cu realizări de prestigiu artistic şi iconografic de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei” şi Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi.

Vizitarea expoziţiei

În cadrul deschiderii expoziţiei, comuniunea împărtăşirii spontane de gânduri între copiii şi tinerii prezenţi şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos a desăvârşit iconostasele care au fost înălţate şi asamblate prin truda elevilor şi profesorilor de la secţia de Patrimoniu a Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei”. Întâlnirea cu icoanele variate atât ca tematică şi tehnică, dar şi ca provenienţă cultural-bisericească locală şi expresivitate personală a autorilor a constituit o adevărată provocare catehetică pentru credincioşi, dar şi o erminie a sufletelor deschise către Dumnezeu pentru seminariştii iubitori de icoane şi dornici să le lucreze cu har.

Se doreşte ca şi în viitor acest concurs să constituie o manifestare de înaltă ţinută pedagogică, artistică şi iconografică bizantină, un reper în formarea viitorilor iconari profesionişti prin încurajarea unei ambianţe motivatoare de emulaţie artistică şi bisericească de care au nevoie atât elevii participanţi cu profesorii lor îndrumători, cât şi publicul doritor de icoane.

Prof. Ioan Sergiu Manole