,,Bucură-te, izvor nesecat al apei celei dătătoare de viaţă!…”

An de an, în vinerea din Săptămâna Luminată, credincioşii ortodocşi cinstesc cu evlavie la Maica Domnului, ,,izvorul de viaţă dătător”. Este ziua „tulburării apelor”, în care creştinii se adună în sfintele lăcaşuri, aşteptând – precum  slăbănogul din Vitezda – să îşi afle alinare suferinţelor sufleteşti şi trupeşti.

Pelerini veniţi la sărbătoare

Acest praznic împărătesc datează din secolul al V-lea şi face pomenirea minunii petrecute în apropierea Constantinopolului, când Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), un izvor cu apă vindecătoare. Pe când acesta nu devenise încă împărat, mergând printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, a întâlnit un orb rătăcit care l-a rugat să-i dea puţină apă. Negăsind nicăieri apă, Maica Domnului i-a descoperit viitorului împărat Leon un izvor şi l-a îndemnat să spele ochii orbului cu apă, acesta vindecându-se in chip minunat. Ajungând împărat, Leon a zidit lângă acel izvor o biserică. Actuala construcţie datează din secolul al XIX-lea, la subsolul ei aflându-se un paraclis care adăposteşte izvorul cu apă tămăduitoare.

Timp de două zile, Brăila şi Biserica Buna Vestire – Greacă au devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii care nădăjduiesc ca binefacerile Maicii Domnului să se reverse şi asupra lor prin apa sfinţită. În anul 1863, în timpul lucrărilor de zidire a bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, în urma căruia a fost descoperit izvorul, deasupra căruia s-a construit ulterior Sfântul Altar, şi a cărui apă este vindecătoare.

Sfânta Liturghie din ziua praznicului Izvorul Tămăduirii precum şi rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub altarul bisericii au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, spre bucuria unui număr impresionant de pelerini, tineri şi elevi, cu care Ierarhul nostru a purtat un dialog părintesc despre semnificaţia sărbătorii, binecuvântându-i şi oferindu-le sticle cu agheasmă.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a vorbit  despre purtarea de grijă a Bisericii faţă de cei aflaţi în suferinţă, adresând credincioşilor prezenţi îndemnul de a cerceta pe bolnavi şi de a le oferi darul de apa sfinţită de la izvorul Maicii Domnului.

La sfârşitul slujbei, Arhiereul Dunării de Jos a binecuvântat şi stropit cu agheasmă mulţimea pelerinilor, invitându-i să participe la agapa frăţească, cu specific pascal, constând în ouă roşii, cozonac şi sărmăluţe pregătite de Parohia „Buna Vestire“.

Activităţile  misionare şi social filantropice derulate de Protoieria Brăila cu ocazia acestei sărbători au continuat, cu implicarea preoţilor din slujirea socială, sub coordonarea pc pr. protopop  Mircea Ionuţ Băncilă, prin vizitarea bolnavilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Aici Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat pe cei aflaţi în suferinţă le-a oferit iconiţe cu Învierea Domnului, apă sfinţită din „Izvorul Tămăduirii“, precum şi alte daruri de suflet.

Pr. Narcis Gabriel Boabeş

Parohia Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Brăila