Protoiereul Ignatie Peckstadt

Părintele Ignatie Peckstadt, născut  la 4 noiembrie 1926 în localitatea Langerbrugge (Evergem), este cel dintâi dintre cei cinci copii ai lui André şi Irma Peckstadt Mistiaen. A urmat cursurile Colegiului “Sf. Barbara” din Gent şi a studiat dreptul la Universitatea din aceaşi localitate, Belgia. A fost activ în mişcarea cercetaşilor şi apoi în asociaţia de tineri, fondată în ţinutul Langerbrugge şi Eeklo. Mai mulţi ani a fost comisar districtual pentru districtul Gent/Ganz-Nord (VVKSM), apoi a devenit membru al Baroului de Avocaţi din Gent (1950-1998), lector la colegii de asistenţă medicală şi magistrat adjunct în Kaprijke-Eeklo, preşedinte de onoare al biroului “Pro Deo” din cadrul Baroului din Gent. În 1953, s-a căsătorit cu Marie-Therese Janssens,  având patru copii (Bernadette, Martine, Yves şi Bernard).

De la fragedă vârstă a intrat în contact cu Biserica Ortodoxă şi spiritualitatea ei. Acest lucru l-a determinat să înmulţească contactele cu ortodocşii prin intermediul Societăţii “Sf. Apostol Andrei – prietenii Ortodoxiei”. Astfel, după Conciliul Vatican II, a invitat o mulţime de personalităţi în cadrul comunităţii ortodoxe din Gent pentru a vorbi despre aspecte din învăţătura şi practica liturgică ale Bisericii Ortodoxe. După ce s-a convertit la Ortodoxie, a fondat în Gent/Ganz, în anul 1972, o parohie ortodoxă.

La 2 iunie 1974, a fost hirotonit diacon de Arhiepiscopul Georges Tarasoff (Arhiepiscop Ortodox de Siracuza şi Ierarhul parohiilor de limbă rusă din Europa de Vest, aflate sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol), iar la 5 octombrie 1975 a fost hirotonit preot. Ambele hirotonii au avut loc în Catedrala Ortodoxă “Sf. Alexandru Nevski” din Paris. În  anul 1976 a fost numit rector (paroh) al Parohiei ortodoxe “Sf. Apostol Andrei” din Gent. La scurt timp după aceea, a fost ridicat la rangul de protoiereu. Părintele Ignatie Peckstadt a făcut, de asemenea, numeroase călătorii în ţările tradiţionale ortodoxe, unde a stabilit contacte cu ierarhi şi clerici ortodocşi. Fiul său, Yves este din anul 2003, sub numele de Athenagoras Peckstadt, Episcop ortodox de Sinope şi Episcop auxiliar al Mitropoliei din Belgia, fiind ales în anul 2013, Mitropolit al Belgiei, iar ginerele său Dominique Verbeke este preot al Bisericii Ortodoxe.

Lucrări publicate: “Meditaţie despre prezenţa lui Dumnezeu. Înţelepciune din spiritualitatea ortodoxă” (2001), Ed. Averbode, 215 p.; “O fereastră deschisă asupra Bisericii Ortodoxe” (2005), Ed. Averbode, 285 p. Despre personalitatea şi lucrarea sa pastoral-misionară puteţi citi în volumul: Athenagoras PECKSTADT, Découvrir et vivre l’Orthodoxie en Belgique. L’acheminement de l’ Archiprêtre Ignace Peckstadt vers l’Eglise Orthodoxe, Bruges, 2001, pp. 175.

A fost un apropiat al Ortodoxiei româneşti, având numeroşi prieteni printre ierarhii şi teologii din România. După 1989 a vizitat de mai multe ori ţara noastră, iar la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian a fost oaspetele Eparhiei Dunării de Jos timp de aproape o săptămână, la finele lunii iunie 2004. Cu această ocazie a acordat şi un interviu pentru revista eparhială “Călăuză Ortodoxă”, pe care îl redăm aici.

A trecut la cele veşnice în data de 7 mai 2016, în localitatea belgiană Eeklo. ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian a adresat la acest moment un mesaj de condoleanţe către ÎPS Athenagoras Peckstadt, doamnei preotese şi întregii familii îndoliate, text pe care-l redăm mai jos:

Înaltpreasfinţia Voastră,

iubit frate în Hristos,

Nobilă familie îndurerată, dar aflată în lumina Învierii Domnului,

Foarte afectat de vestea trecerii în lumea celor drepţi a Părintelui Protopop Ignatie Peckstadt, personalitate de marcă a Bisericii Ortodoxe şi mare prieten al Bisericii Ortodoxe Române, al multor episcopi, preoţi şi credincioşi români, Vă rugăm, Înaltpreasfinţia Voastră, distinsă doamnă preoteasă şi familie în doliu, să primiţi expresia profundului Nostru respect pentru un prieten al lui Dumnezeu, slujitor al tuturor oamenilor prin generozitatea inimii şi bunătatea sa de neuitat.

Fie ca Domnul Cel înviat din morţi să-l primească în lumina Învierii pe alesul Său slujitor! Dumnezeu să-l odihnească în pace! Veşnica lui pomenire!

Cu dragoste în Hristos Domnul,

† Casian

Arhiepiscopul Dunării de Jos